Ayurveda táborok

 

A ROMÁNIÁBAN TARTOTT AYURVEDA TÁBOROK SAJÁTOSSÁGAI

Aurora Nicolae, az AMN-Románia Ayurveda előadója

 

MI AZ AYURVEDA TÁBOR

Az ayurvéda tábor az a kiváltságos hely, ahol az ayurvédát néhány éve vagy annál rövidebb ideje tanulmányozó, különböző iskolai végzettségű, különböző társadalmi háttérrel rendelkező, különböző foglalkozású, sőt különböző nemzetiségű emberek egy csodálatos helyre jönnek a természetben, ahol 5-7 napig együtt élnek, élnek és tanulják az ayurvédát egy közös program alapján, amelynek célja, hogy minden résztvevőnek fontos betekintést nyújtson az ayurvéda ősi hagyományos tudományának hatalmas területének bizonyos aspektusaiba.

Ayurveda táborok szervezése

Az Ayurveda Tábor az AMN-Románia által évente megrendezett esemény, amely már hagyománnyá vált Romániában. Az Ayurveda táborokat 1995-ben kezdte el szervezni az AMN-Románia, és azóta évről évre nyáron, általában júliusban, Románia különböző hegyvidékein rendezik meg.

Az ayurvéda táborokat festői helyeken tartották és tartják ma is, a természet közepén, a nagy városi területektől viszonylag távol eső régiókban, általában egy folyó közelében, kellemes és csendes természeti területeken, tisztásokon, ahol a légkör kedvez a tanulásnak és az elmélyült meditációnak.

Festői hegyvidéki területek

Romániában, a Kárpátokban számos ilyen csodálatos hely található, amelyek a 25 éves tevékenységük során egy vagy több ilyen Ayurveda-tábornak adhattak otthont. Az ayurvéda táborok egymás után kerültek megrendezésre akár az Apuseni hegységben, akár a Vrancei hegységben, akár a Nemira hegységben, de a legtöbbször az ayurvéda táborok Máramaros hegységben kerültek megrendezésre, olyan helyeken, amelyek már hagyománnyá váltak a máramarosi helyiek számára.

Az ayurvéda-táborok többségét a Budești melletti Máramaros történelmi régiójában tartották, egy hegyvidéki területen, ahol a közelben található egy piramisszerű hegy, amelynek jelentős neve szinte azonos az indiai hagyományok nagy istenének, Sivának a nevével.

A nyár folyamán ayurvéda-táborokat tartanak, és több tucat vagy több száz résztvevő vesz részt egy ilyen eseményen. Az ayurvédikus táborba érkezők azonban egy spirituális programon vesznek részt, amely meditációkból áll, amelyeket néhány tematikus előadás előz meg az ayurvédáról, különösen az ayurvédikus ezotériáról, a gyógynövények tulajdonságainak szempontjaihoz kapcsolódva.

Ayurveda tábor vezetése

A tábor résztvevői olyan tevékenységeket végeznek, amelyek közvetlenül kapcsolódnak az ájurvéda témáihoz, a program keretében interakcióba lépnek egymással, és természetjáró kirándulásokat tesznek a táborhely közelében.

Az ayurvéda táborok lehetőséget nyújtanak azoknak, akik egy éves ayurvéda tanfolyam során ayurvédát tanulnak, hogy megosszák egymással a megszerzett tudásukat és különösen a programban tárgyalt témákhoz kapcsolódó spirituális élményeiket.

Egy ayurvéda tábor hangulata

Az ayurvéda-tábor során a résztvevők tapasztalatot cserélnek, megosztják személyes élményeiket, és együtt vitatják meg az ayurvéda ezoterikus tudásának fontos és változatos témáit.

Akár orvosi vagy mérnöki területen dolgoznak, akár fiatal diákok vagy nyugdíjasok, akár haladó szintű ayurvédikus tudással rendelkeznek, akár csak az első alapvető, elemi fogalmakat tanulták meg, egy ilyen ayurvédikus táborban mindig egységes, szeretetteljes, támogató és mélyen átalakító spirituális légkör uralkodik, amely elősegíti az élet néhány legmélyebb misztériumának magasabb, tisztább és gyümölcsözőbb ezoterikus tudását.

Egyszerű és egészséges életmód

Az ayurvéda tábor néhány napja alatt minden résztvevő egyszerűen és egészségesen él a természet közepén, többnyire sátrakban, folyó hegyi vizek közelében és a rétek erőteljes fáinak védelmében.

Egy ayurvéda táborban a résztvevők sátrakban laknak, saját sátrakat állítanak fel, közösen készítik el a vegetáriánus ételeket, a természet közepén pihennek és relaxálnak, a legtöbben közösen gyakorolják a különböző hagyományos jógaeljárásokat, csoportosan rövid hegyi túrákra mennek, többnyire a környéken termő növények közvetlen megismerése céljából, de ami a legfontosabb, hogy mindannyian közösen, közösen meditálnak olyan témákon, amelyek az ayurvéda rendszer ezoterikus tudása szempontjából árulkodóak.

Egy rendkívüli élmény

Egy ilyen Ayurveda táborban harmonikusan keveredik a kreatív tevékenység, a pihenés, a tudás, a spirituális gyakorlat és a gyümölcsöző tanulás.

Egy ayurvéda tábor a rendkívüli élmények szinte végtelen forrása, és az egész program zökkenőmentes lebonyolítása minden résztvevő elkötelezettségén múlik.

Az Ayurveda spirituális táborban való részvétel rendkívüli élmény. Itt természetes, gyönyörű környezetben fedezhetsz fel embereket és alapvető igazságokat az életről.