A tengervíz előnyei

A NEM VÁRT, MÉGIS CSODÁLATOS ELŐNYÖK
A TENGERVÍZ

A tenger elmossa az ember minden rosszát. (Platón)
A nap és az óceán legyőzi a legtöbb betegséget, különösen a nőkre jellemzőket (Hérodotosz).
A sós víz mindenre gyógyír: a tenger izzadsága, könnyei. (Isak Dinensen)
Eljött az idő, hogy forradalmat csináljunk az életért és a teljességért. (Aldous Huxley)

Néha az emberek megbotlanak az igazságban, de csak a hülyék állnak fel azonnal, és közömbösen mennek tovább. (Gregorian Bivolaru jógaoktató)              

Életünk akkor válik isteni élettel, amikor tudatában vagyunk annak, hogy Isten folyamatosan átölel minket, és ugyanakkor folyamatosan jelen van belső világegyetemünkben. Isten e kettős ölelése, amely lényünk "kívülről" és lényünk "belülről" egyaránt megtörténik, még a test szintjén is érzékelhető, ha egy másik nézőpontból, a szív nézőpontjából nézzük, hogyan nyilvánul meg Isten a természet elemei által. A tengervíz egyike a Természet e csodálatos és isteni áldást hozó elemeinek.
Ha megengedjük neki, hogy fürdés közben "átölelje" és "megcsókolja" a testünket, akkor nagylelkűen számos egészségügyi előnnyel szolgál. Ezek az előnyök titokzatos módon megsokszorozódnak, ha megízleljük, és hagyjuk, hogy testünkből "megöleljen" és "megcsókoljon" minket, és ez a bensőséges összeolvadás a test legmélyebb szintjén, a sejtek szintjén nyilvánul meg.
A valódi elixír által kínált előnyök sokrétűek, és a jövőben valószínűleg újabb előnyöket fogunk felfedezni a használatából. A tengervíz terápiás felhasználása, mind belsőleg, mind külsőleg, nyilvánvalóan rajtunk múlik, és e gyakorlat előnyei mindaddig figyelemre méltóak lesznek, amíg tiszteletben tartjuk a józan ész íratlan törvényeit. Ha ezt a terápiát a saját igényeinkhez igazítjuk, jótékony hatással lesz testünkre, elménkre és szellemünkre, lehetővé téve lelkünk számára, hogy szabadon és akadálytalanul emelkedjen lényegéhez, a Halhatatlan Én Atmanhoz, az Atyaisten szikrájához, amely mindannyiunk spirituális szívében rejlik (gyakran rejtve).
E kinyilatkoztatások kimondhatatlan értéke miatt, amelyek olyan egyszerűek (de nem leegyszerűsítőek), mint amilyen kivételesek, most felidézünk egy idézetet egy ősi jógikus traktátusból, a Tantra Sara-ból, amely szerint:

"Azok fölött, akik nem tudnak, azok fölött, akik tudnak vagy olvasnak;
Azok fölött, akik tanulnak vagy olvasnak, azok fölött vannak, akik memorizálnak;
Azok fölött, akik memorizálnak, azok fölött vannak, akik értenek;
Azok fölött, akik értik, azok vannak, akik alkalmazzák;
Azok felett, akik jelentkeznek, azok vannak, akik eredményeket érnek el;
Azok fölött, akik eredményeket érnek el, azok vannak, akik a siker elérésével paranormális erőkre tesznek szert;
És azok fölött, akik paranormális erőkre tesznek szert, azok állnak, akik elérik az Abszolútumot, elsajátítva a Bölcsességet, amely által minden dolog lehetségessé válik."

TENGERVÍZ ÖSSZETÉTELE

Ásványi anyagokban gazdag összetétele miatt a tengervíz igazi "terápiás levesnek" tekinthető. Tartalmazza: - a tengervizet:
Nátrium-klorid: 55,03%; Nátrium: 30,59%; Magnézium-szulfát: 7,68%; Magnézium: 3,68%; Kalcium: 1,18%; Kálium: 1,11%; Nátrium-bikarbonát: 0,41%; Bromidok: 0,19%; Borátok: 0,08%; Stroncium: 0,04%; Egyéb elemek: 0,01%.
Az utóbbi 0,01% elemek közé tartozik kis mennyiségben az oxigén, a hidrogén, a nitrogén, az argon és néhány fém, például vas, cink, ezüst, ólom, nikkel, króm, bárium, mangán, arzén, arany, ezüst, urán, rádium stb. is.
A tengervíz sótartalma számos természeti tényezőtől függően változik, mint például a párolgást okozó szél és magas hőmérséklet, az édesvíz bevitelével járó esőzések, a gleccserek olvadása és a kontinentális édesvíz vagy a tengeri medencék és óceánok fenekén lévő édesvízforrások kiáramlása, valamint a tengervíz keringése.
A tengervíz sótartalma a trópusi régiókban a legmagasabb a magas hőmérséklet, a párolgó szelek és a csapadékhiány miatt. Az egyenlítői övezetben a magas hőmérséklet sótartalomra gyakorolt hatását a bőséges csapadék ellensúlyozza. Az északi sarkkör felé haladva a sótartalom tovább csökken a gleccserek olvadása miatt. A déli féltekén, ugyanazon a szélességi fokon a sótartalom magasabb, mint az északi féltekén a víz és a szárazföld egyenlőtlen eloszlása miatt.
A tengervíz összetétele több tényezőtől függően különbözik, és ezeket a szempontokat figyelembe kell venni, amikor belsőleg vagy külsőleg akarjuk alkalmazni.
A tengervíz és a hozzá tartozó elemek - iszap, hínár, homok, tengeri levegő és tengeri só - értékes ajándékok, amelyek terápiás céllal használva különböző módon segítenek nekünk. A természetben szinergikusan, egymást erősítve hatnak.
A nyomelemek olyan ásványi anyagok, amelyek az emberi test tömegének kevesebb mint 0,1% részét teszik ki, és rendkívül fontos szerepet játszanak annak működésében.
A tengervíz nyomelemekben gazdag, és különböző módon történő fogyasztása jótékony hatással van szervezetünkre. Például:
- a nátrium fontos szerepet játszik a csontok, az ideg- és izomrendszer jólétében, a vérplazma alapvető alkotóeleme, befolyásolja a vérnyomást, véralvadásgátló szerepe van, segít (a káliummal együtt) a vér normál pH-értékének fenntartásában, így hozzájárul a szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartásához, a tápanyagok anyagcseréjéhez, a gyomornyálkahártya védelméhez stb;
- A magnézium segít szabályozni és erősíteni az immunrendszert, segít csökkenteni a rák kockázatát, segít megtisztítani a szervezetet a méregtelenítés révén, részt vesz (a kalciummal együtt) a csontrendszer jólétében, hozzájárul a szív megfelelő működéséhez, részt vesz számos anyagcsere-folyamatban és a tápanyagok felszívódásában a szervezetben, segíti az idegrendszer megfelelő működését, küzd a magas vérnyomás ellen, csökkenti a rossz koleszterinszintet, segít szabályozni bizonyos hormonok kiválasztását stb;
- A kálium nagyon fontos szerepet játszik a szív, az agy, a vesék és az izomrendszer egészségének megőrzésében, segít szabályozni a vérnyomást és az anyagcserét, segít hidratálni a szervezetet, megelőzi a stroke-ot, a vesebetegséget, a stresszt és a szorongást, javítja a memóriát, a tanulási képességet stb.
- A kalcium a csontrendszer alapvető eleme, hozzájárul az ideg- és izomrendszer megfelelő működéséhez, biztosítja a szív és az immunrendszer megfelelő működését, elősegíti az anyagcsere- és felszívódási folyamatokat, hozzájárul az endokrin rendszer megfelelő működéséhez, segíti a szintézist, kiválasztásában és szabályozásában, csökkenti a vérnyomást, csökkenti a PMS tüneteit, csökkenti a szív- és érrendszeri balesetek kockázatát, segít megelőzni a rákot, enzimaktivátorként működik (több mint 300 enzim vesz részt a különböző anyagcsere-folyamatokban), antiallergiás és fájdalomcsillapító szerepe van stb.

A TENGERVÍZ FELHASZNÁLÁSÁNAK NÉHÁNY MÓDJA

Az idők során az emberek számos módszert fedeztek fel a tengervíz belső és külső használatára. A külső felhasználások közé tartozik:

  • Thalasso terápia, amelyet a természetben és 36°C közeli hőmérsékleten végeznek;
  • kompresszek formájában történő alkalmazás;
  • beadás vastagbélöblítés formájában, amely esetben az izotóniás tengervíz (a testnedvek ozmotikus nyomására, azaz literenként 9 gramm só tartalomra hozva) 5-15 percen belül felszívódik;
  • beadás hüvelyi tusfürdők formájában (nők esetében). Ilyen szintű fertőzések esetén naponta akár 3 tusfürdő is elvégezhető, amely esetben a tengervizet kb. 15 percig lehet a hüvelyben tartani hanyatt fekvő helyzetben, esetleg a medencét a törzsnél magasabbra emelve;
  • a fül belsejének átmosása izotóniás tengervízzel (különösen hasznos a fülzsírdugulás ellen, amely különösen gyakori a pornak kitett embereknél, gyermekeknél és időseknél);
  • izotóniás tengervíz csepegtetése vagy permetezése az orrba az orrnyálkahártya hidratálása, tisztítása, regenerálása és kiegyensúlyozása érdekében.

Belsőleg lehet:

  • intravénás injekció formájában vagy egyszerű bőr alá történő beadással (a tengervizet izotóniásítani kell);
  • önmagában vagy hígítva isszák.

követni fogja