Beneficiile apei de mare

BENEFICIILE NEBĂNUITE ŞI TOTODATĂ MIRACULOASE
ALE APEI DE MARE

Marea spală toate relele omului. (Platon)
Soarele și oceanul înving majoritatea maladiilor și în special pe acelea specifice femeilor. (Herodot)
Cura pentru orice este apa sărată: sudoarea, lacrimile mării. (Isak Dinensen)
A venit momentul să facem o revoluţie în favoarea vieţii şi a plenitudinii. (Aldous Huxley)

Uneori oamenii se împiedică de adevăr, dar numai cei proşti se ridică imediat şi merg indiferenţi mai departe. (profesor yoga Gregorian Bivolaru)              

Viața noastră devine o viață divină atunci când suntem conștienți de faptul că Dumnezeu ne îmbrățișează permanent și se află totodată fără încetare în universul nostru lăuntric. Această dublă îmbrățișare a lui Dumnezeu, ce are loc atât din „exteriorul“ ființei noastre, cât și din „interiorul“ ei, poate fi percepută chiar și la nivelul trupului atunci când privim dintr-o altă perspectivă, cea a inimii, modul în care Dumnezeu se manifestă prin elementele Naturii. Apa de mare este una dintre aceste minunate și totodată aducătoare de binecuvântare divină elemente ale Naturii.
Atunci când îi permitem să ne „îmbrățișeze“ și să ne „sărute“ trupul în timp ce ne îmbăiem, ea ne oferă cu generozitate felurite beneficii pentru sănătate. Aceste beneficii se înmulțesc într-un mod misterios dacă noi o savurăm, permițându-i astfel să ne „îmbrățișeze“ și să ne „sărute“ și din interiorul trupului nostru, această intimă fuziune ajungând să se manifeste chiar la nivelul cel mai profund al organismului, la nivel celular.
Binefacerile oferite de acest veritabil elixir sunt multiple și probabil în viitor vom descoperi noi avantaje ale utilizării lui. Folosirea în scop terapeutic a apei de mare, atât pe cale internă, cât și pe cale externă, rămâne, evident, la latitudinea noastră, iar beneficiile acestei practici vor fi notabile atât timp cât respectăm legile nescrise ale bunului-simț. Dacă vom adecva această terapie necesităților noastre, ea se va dovedi benefică atât trupului, cât și psihicului și minții noastre, permițând sufletului nostru să se înalțe liber și nestingherit către esența sa, Sinele Nemuritor Atman, scânteia din Dumnezeu Tatăl ce se află (de cele mai multe ori ascunsă) în inima spirituală a fiecăruia dintre noi.
Datorită valorii inexprimabile a acestor revelații pe cât de simple (dar nu simpliste), pe atât de excepționale, vom reaminti acum un citat dintr-un străvechi tratat yoghin, Tantra Sara, în care se afirmă:

„Mai presus de cei care nu ştiu sunt cei care află sau citesc;
Mai presus de cei care află sau citesc sunt cei care memorează;
Mai presus de cei care memorează sunt cei care înţeleg;
Mai presus de cei care înţeleg sunt cei care aplică;
Mai presus de cei care aplică sunt cei care obţin rezultate;
Mai presus de cei care obţin rezultate sunt cei care, atingând succesul, dobândesc puteri paranormale;
Iar mai presus de cei care dobândesc puteri paranormale se află cei care ating Absolutul, dobândind Înţelepciunea prin care totul devine cu putinţă.“

COMPOZIȚIA APEI DE MARE

Apa de mare poate fi considerată, datorită compoziției sale bogate în minerale, o veritabilă „supă terapeutică“. Ea conține:
Clorură de sodiu: 55,03%; Sodiu: 30,59%; Sulfat de magneziu: 7,68%; Magneziu: 3,68%; Calciu: 1,18%; Potasiu: 1,11%; Bicarbonat de sodiu: 0,41%; Bromuri: 0,19%; Borați: 0,08%; Stronțiu: 0,04%; Alte elemente: 0,01%.
Printre acestea din urmă 0,01% elemente, se numără, în cantități mici, oxigenul, hidrogenul, azotul, argonul și unele metale cum ar fi fierul, zincul, argintul, plumbul, nichelul, cromul, bariul, manganul, arseniul, aurul, argintul, uraniul, radiul etc.
Salinitatea apei de mare variază în funcție de mai mulți factori naturali, cum ar fi, spre exemplu, vântul și temperatura ridicată ce produc fenomenul de evaporare, ploile ce au un aport de apă dulce, topirea ghețarilor și revărsarea apelor dulci continentale sau a izvoarelor de apă dulce de pe fundul bazinelor mărilor și oceanelor și, de asemenea, circulația apei marine.
Salinitatea apei de mare are valorile cele mai mari în regiunile tropicale datorită temperaturilor ridicate, a vânturilor ce determină evaporarea și a lipsei precipitațiilor. În zona ecuatorială, efectul temperaturilor ridicate asupra salinității este contrabalansat de abundența precipitațiilor. Spre cercul polar, salinitatea scade și mai mult datorită topirii ghețarilor. În emisfera sudică, la aceeași latitudine, salinitatea are valori mai mari decât în emisfera nordică datorită repartizării neuniforme a apei și a uscatului.
Compoziția apei de mare diferă în funcție de mai mulți factori și va fi necesar să ținem cont de aceste aspecte atunci când vom dori să o administrăm pe cale internă sau externă.
Apa de mare și elementele care o însoțesc – nămolul, algele marine, nisipul, aerul marin și sarea de mare – sunt daruri prețioase menite să ne ajute în diverse moduri atunci când sunt utilizate în scop terapeutic. În Natură, ele acționează sinergic, potențându-se reciproc.
Oligoelementele sunt minerale care reprezintă mai puțin de 0,1% din masa organismului uman, având un rol extrem de important în funcționarea lui.
Apa de mare este bogată în oligoelemente, iar administrarea acesteia în diferite moduri are efecte benefice asupra organismul nostru. Astfel:
– sodiul are un rol important în bunăstarea oaselor, a sistemului nervos și muscular, este un constituent de bază al plasmei sangvine, influențează tensiunea, are rol anticoagulant, ajută (împreună cu potasiul) la menținerea la valori normale a pH-ului sangvin, ajutând astfel la menținerea echilibrului acido-bazic în organism, la metabolizarea substanțelor nutritive, la protecția mucoasei gastrice etc.;
– magneziul ajută la reglarea și întărirea sistemului imunitar, contribuie la scăderea riscului de cancer, ajută la purificarea organismului prin detoxificare, participă (împreună cu calciul) la bunăstarea sistemului osos, contribuie la buna funcționare a inimii, participă la numeroase procese metabolice și de absorbție a substanțelor nutritive în organism, ajută la buna funcționare a sistemului nervos, combate hipertensiunea arterială, produce scăderea  colesterolului nefast, contribuie la reglarea secreției anumitor hormoni etc.;
– potasiul are un rol foarte important în menținerea sănătății inimii, a creierului, a rinichilor și a sistemului muscular, contribuie la reglarea tensiunii arteriale și a metabolismului, ajută la hidratarea organismului, previne accidentele vasculare cerebrale, afecțiunile renale, apariția stărilor de stres și anxietate, contribuie la îmbunătățirea memoriei, a capacității de învățare etc.
– calciul este un element de bază al sistemului osos, contribuie la buna funcționare a sistemului nervos și a celui muscular, asigură buna funcționare a inimii și a sistemului imunitar, favorizează procesele metabolice și de absorbție, contribuie la buna funcționare a sistemului endocrin, ajutând la sinteza, secreția și reglarea anumitor hormoni, reduce tensiunea arterială, diminuează simptomele sindromului premenstrual, reduce riscul apariției accidentelor cardiovasculare, ajută la prevenirea cancerului, acționează ca activator al enzimelor (peste 300 de enzime sunt implicate în diferite procese metabolice), are rol antialergic și analgezic etc.

CÂTEVA DINTRE MODURILE DE UTILIZARE A APEI DE MARE

De-a lungul timpului, oamenii au descoperit mai multe moduri de utilizare atât internă, cât și externă ale apei de mare. Dintre întrebuințările externe, enumerăm:

  • practicarea talasoterapiei, ce este realizată în natură și la temperaturi apropiate de 36°C;
  • aplicarea sub formă de comprese;
  • administrarea sub formă de irigații ale colonului, caz în care apa de mare izotonizată (adusă la presiunea osmotică a fluidelor trupești, adică la un conținut de 9 grame de sare la litru) este absorbită într-un interval de 5 până la 15 minute;
  • administrarea sub formă de dușuri vaginale (în cazul femeilor). În cazurile de infecții la acest nivel, pot fi realizate până la 3 spălări zilnice, situație în care apa de mare poate fi reținută în vagin timp de aproximativ 15 minute în poziția culcat pe spate și, eventual, cu bazinul ridicat mai sus decât trunchiul;
  • realizarea de spălături ale interiorului urechii cu apă de mare izotonizată (utile mai ales împotriva blocajelor cerumenice la care sunt predispuse în special persoanele expuse la praf, copiii și persoanele înaintate în vârstă);
  • picurarea sau pulverizarea în interiorul nasului a apei de mare izotonizate, în scopul hidratării, purificării, regenerării și echilibrării mucoasei nazale.

Pe cale internă, ea poate fi:

  • administrată sub formă de injecții intravenoase sau simple injecții subcutanate (apa de mare trebuie să fie izotonizată);
  • băută ca atare sau diluată.

va urma