Fitoterápia

 

FITOTERÁPIA

 

Gyakorlati tanácsok a gyógy- és aromanövények hatékony használatához

A bolygó gyógyító hagyományaiban évezredek óta ismert gyógy- és aromanövények szublingvális por formájában történő beadása ma már nagyon hatékony, egyszerű és praktikus módszernek tekinthető.

Ha teljes mértékben ki akarjuk használni egyes gyógy- és fűszernövények terápiás hatásait, valamint kellemes és egészséges ízét, akkor ajánlatos azokat elektromos darálóval porrá őrölni, vagy a szárított növényekből készült finom port használni, amelyet általában mechanikus centrifugálással nyerünk.

Ezután a növény porát a nyelvünk alá tesszük vagy néhány percig rágjuk, majd egy kis sima vízzel vagy ásványvízzel lenyeljük. Ezt az egyszerű eljárást megismételhetjük, általában naponta 2-4 alkalommal, lehetőleg étkezés előtt, éhgyomorra.

Emésztésünk javítására például minden étkezés előtt használhatunk egy teáskanálnyi bazsalikomlevél-port, zsályalevelet, mentalevelet, kakukkfüvet, majoránnát, vízitorma- vagy orbáncfűport. Egy vagy több ilyen gyógynövény porát tartsuk a nyelvünk alatt, vagy rágjuk meg néhány percig. Ha így teszünk, azonnal megnő az étvágyunk, és nem sokkal később jelentősen javul az emésztésünk.

Javasoljuk, hogy bizonyos természetes gyógymódokban szereplő gyógymódok esetében, ha egynél több gyógynövény vagy gyógynövényes gyógyszer alkalmazása javasolt, egy adagolás során legfeljebb 5 gyógynövényt kombináljanak. A maximális hatékonyság érdekében a gyógynövényeket 5 növényből álló kombinációkban ajánlott egymás után beadni.

Tehát például, ha van egy 10 növényből álló kombinációnk, akkor először 5 növényből álló keveréket használunk, majd körülbelül 10-15 perc múlva beadunk egy másik keveréket, amely az eredeti 10-es listából megmaradt 5 növényből áll. A két kombinációt minden alkalommal egymás után adjuk be, így korrelált kumulatív hatást hozva létre.