Leustean

Logan - Mediterrán aromás növény,

 csodálatos hatással van a vizelet- és emésztési zavarokra

A zsálya hazánkban igen elterjedt növény, és szinte nincs olyan vidéki háztartás, ahol ne termesztenék a kertben.

A lovagi zsálya a kerti zöldek közül kiemelkedik impozáns termetével, de fényes leveleinek enyhén kékes-zöldes színével is. Az egész növény erős aromás illatot áraszt, amelyet minden háziasszony nagyra értékel, így a hagyományos román konyhában a saláta szinte nélkülözhetetlen.

A lovagi zsálya botanikai neve Levisticum officinale, amely az egyetlen faj a nemzetségben Levisticum. A család része Apiaceae, amely sárgarépát, petrezselymet, zellert és kaprot is tartalmaz. A folklórban leoštean, libistoc, luștrean, luștereag, kanalas gyom, szerelem levele, păscănaț néven is emlegetik.

A bazsalikom egy illatos fűszernövény, amelyet széles körben használnak a főzésben, különösen Délkelet-Európában. Mind megjelenésében, mind ízében és illatában a zellerrel rokon. A növény minden része felhasználható: a levelek, a gyökerek, a magok és a termés, amelyek az ételekhez adva különleges ízt adnak az ételnek.

Eredet

A lovagi zsálya eredete nem világos. Valószínűleg Délnyugat-Ázsiából, az ókori Perzsia területéről származik, először a Földközi-tenger térségében terjedt el, majd a 9. században Nagy Károly frank király rendelete alapján Észak-Európában honosodott meg. A római invázió előtt érkezhetett Romániába.

A lovage szó a latin levisticum, magyar származású, a lestyán. Szó levisticum a következő kifejezésből származik ligusticum, ami arra utal, hogy a növény Liguriából származik, egy északnyugat-olaszországi régióból, ahol a lovagi zsályát intenzíven termesztették.

Rövid történet

A bazsalikomot már ősidők óta ismerik és értékelik, mind kulináris, mind terápiás célokra.

Az ókori görög orvosok voltak az elsők, akik feljegyezték a muskátli zöld levelének az emésztésre és az idegrendszerre gyakorolt jótékony hatását.

A román népi gyógyászatban gyógynövényként használták mellkasi és emésztőrendszeri megbetegedések és különböző sebek gyógyítására, de varázsnövényként is.

A szeretetvirág bor ősi gyógymód volt, amely az étvágytalanság, az emésztési zavarok és egyes, folyadékvisszatartással járó szívbetegségek elleni küzdelemben kifejtett hatásáról volt ismert.

A román néphagyományban a szerecsendiónak mágikus aurát tulajdonítanak, és úgy tartják, hogy rendkívüli ereje van a gonosz szellemek távoltartására. Ezt a hiedelmet megerősíti a levelek hatalmas képessége, hogy felszívják a méreganyagokat a szervezetből, ami aztán erőteljes tisztító hatással van a lény finom energetikai rétegeire.

Romániában úgy tartották, hogy a legjobb, különleges ördögűző erővel rendelkező, finom védelemre szolgáló szerek a lovagi zsálya, az odolean (valeriana) és a lándzsásmenta.

Mágikus erényei miatt a szerecsendiót a kert őrzőjének tartják. Ha ellopják, a zöldek elszáradnak, mert nincs, aki vigyázzon rájuk.

A derékon vagy a nyakon tartva úgy hitték, hogy a lószerszám elűzi a gonoszt, bármilyen formában is jelenjen meg az. Bukovinában a kapor gyökerét is ördögűzésre használták, nagypénteken kiásták a földből, összezúzták, és minden este egy teáskanálnyit adtak belőle.

A fürdővízbe tett szeretetvirág levelei elűzik a sötét gondolatokat, és a néphagyomány szerint távol tartja az embereket a telihold rossz hatásaitól is. A lányok pedig, akik ellenállhatatlanok akarnak lenni, csipkebogyólevéllel és rózsavirággal fürödjenek, mert a csipkebogyó áldott szerelmet hoz.

Az apuseni mórok a pubertáskorban lévő lányoknak pünkösd reggelén friss bazsalikommal töltött búzakalácsot adtak enni, hogy elűzzék a "legyeket", azaz a serdülőkor hormonális viharait.

A növény leírása

Bár melegebb régiókból származik, a lovagi zsálya nagyon jól alkalmazkodott Romániában. Egyáltalán nem kényes növény, ellenáll a túlzott melegnek és a fagynak egyaránt. Fénytűrő faj, és a félárnyékot is elviseli. Ahhoz, hogy jól fejlődjön, a lovagi zsurlónak mindig nedves talajra van szüksége, legalábbis az első évben.

Évelő növény, és a kertben termesztve átlagosan 7-10 évig él.

A szeretetvirág kemény, hideg talajon terem, ellentétben rokonaival, amelyek a homokos, meleg talajt kedvelik.

A föld alatti rész vastag rizómát tartalmaz, amely elágazó csapgyökérrel bővül. A gyökér nagyon nagy, több mint 1 méteres hosszúságot is elér.

A szár akár 3-4 cm vastag, csőszerű, belül üreges. Magassága 2-3 méter, tetején elágazó.

A levelek sötétzöldek, fogazottak, változó magasságúak, az alsó levelek elérik az 50-70 cm-t és hosszú levélnyéllel rendelkeznek, a felső levelek kisebbek és kevésbé tagoltak, egyre rövidebb levélnyéllel.

A második évtől kezdve a nyár közepén a kutyafa apró, sárgás virágokat hoz, amelyek tömör ernyőkbe tömörülnek, és amelyekből magok képződnek.

Szaporítása tavasszal közvetlen vetéssel vagy palántákkal történik, kertben és cserépben egyaránt. Miután a palánták elég erőteljesen megnőttek, ritkítani kell őket, hogy teret adjunk nekik a növekedéshez. A lovagi zsálya ellenálló a kártevőkkel szemben, és a rendszeres betakarítással megelőzhető a levelek sárgulása.

Télen otthon is termeszthetjük a lovagi zsályát.

A lovagi zsálya illata

A bazsalikom nagyon aromás, átható illatú, a zellerhez kissé hasonló, de sokkal erősebb illatú, enyhén a görögszénalevélre emlékeztető illattal. Íze jellegzetes, kellemes, enyhén fűszeres, nagyon aromás és keserédes.

Összetéveszthetetlen aromája különleges ízt kölcsönöz leveseknek, húsleveseknek, pörkölteknek, egyedülálló módon fűszerezi azokat, ha kaporral és petrezselyemmel egyenlő arányban kombináljuk. Savanyúságokban, mártásokban, salátákban és köretekben is használják.

Betakarítás

Az egész növény felhasználható kulináris és gyógyászati célokra.

Így a május-júniusban szedett leveleket és szárakat, az augusztus-szeptemberben gyűjtött magokat és az október-novemberben szedett gyökeret használják fel.

A bazsalikomlevelek frissen vagy szárítva fogyaszthatók. Szárítva azonban az íze jóval kisebb. Szedés után a levelek szobahőmérsékleten 2-3 napig, a hűtőszekrényben pedig műanyag zacskóba csomagolva körülbelül egy hétig elállnak. A szárított levélcsokrokat nedvességtől és fénytől távol kell tartani. A tárolás alternatív módszere, ha a zöld leveleket keményen üvegekbe nyomkodjuk, és bőségesen megsózzuk. Az apróra vágott leveleket le is lehet fagyasztani, mivel ezek őrzik meg legjobban tulajdonságaikat.

A leveleket célszerű frissen fogyasztani, vagy a főzés végén hozzáadni az ételhez, hogy a növény tápanyagtartalma ne vesszen el.

Terápiás tulajdonságok

A szerecsendiónak számos gyógyhatása van, igazi étel-gyógyszer.

A szeretetvirág gazdag kvercetinben, a növényvilág egyik legaktívabb flavonoidjában, amely erős antioxidáns, immunmoduláló, gyulladáscsökkentő és rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik. A kvercetin emellett számos enzim aktivitását is fokozza szervezetünkben.

A zsálya levelei aromás illóolajokat, A- és C-vitamint tartalmaznak, a magvak pedig cinkben, vasban és sóban gazdagok. A gyökér keményítőt, szacharózt, vizet és gyantát tartalmaz. A növény minden része gumigyantát, tanninokat, zsírokat és ásványi sókat tartalmaz.

A kumarin (keserű ízű vegyület), amely a zsálya leveleiben található, jótékony hatással van magas vérnyomás, vérmérgezés, csontritkulás, asztma esetén, valamint segít a daganatok és a gyulladások csökkentésében.

Kezeli a vesebetegséget

Az orbáncfű vesekőgyulladás és húgyúti fertőzések esetén javallott. Egy Németországban végzett vizsgálat szerint a frissen préselt bazsalikomlé, 10 teáskanálnyit egy csésze sárgarépaléhez adva és együtt fogyasztva, kiváló megoldás a vesekövek (urátok, oxalátok) feloldására és kialakulásuk megelőzésére. Ha friss bazsalikom nem áll rendelkezésre, ugyanilyen jótékony hatás érhető el napi 3-4 csésze macerátum fogyasztásával, amelyet 2 teáskanál szárított növényből (levelek és magvak) 250 ml hideg vízhez készítettek, amelyet 6-8 órán át hagynak állni, hogy kivonják belőle a hatóanyagokat.

A bazsalikom kiváló vizelethajtó, ezért vizelettartás esetén ajánlott frissen, forró levesekhez és friss zöldségsalátákhoz adva fogyasztani. Azzal, hogy segíti a szervezetet a felesleges víz kiürítésében, elkerülhetők egyes, a folyadékvisszatartással összefüggő szívbetegségek.

A görcsoldó hatással párosuló vizelethajtó hatás akkor jelentkezik, ha a növényből naponta kb. 20 g-ot fogyasztunk, ami műtét utáni veseelzáródás esetén, valamint a vizelethajtást gátló gyógyszerek szedése után és egyes daganatos megbetegedésekben javallott. A szeretetvirág leveleiben található hatóanyagok serkentik a vizeletképződést és a vizelet kiválasztását, valamint segítenek a karbamid és más salakanyagok kiürítésében a szervezetből.

Azonban ajánlott óvatosan használni súlyos gyulladások, vesefájdalmak és veseműködési zavarok esetén.

Kezeli a hólyaghurutot

A hólyaghurut megelőzésére és kezelésére fogyasszon sok friss csalánt különböző ételekhez adva, vagy igyon naponta három csésze csalánlevélből készült kivonatot.

Szabályozza a menstruációs ciklust

A balzsam szabályozó hatással van a menstruációs ciklusra, és megakadályozza a menstruáció előtt vagy alatt fellépő görcsöket és kellemetlenségeket. Ehhez három héten át minden nap reggel és este egy csésze bazsalikomos macerátumot ajánlott inni. Ha súlyos menstruációs görcsök jelentkeznek, igyon egy csésze felmelegített magyalbogyó macerátumot.

Antibakteriális tulajdonságok

Tanulmányok azt mutatják, hogy a chasteberryvel való kezelés hatásos a bakteriális fertőzések ellen. A Birminghami Egyetem vizsgálatában a bazsalikom mutatta a legerősebb antibiotikus hatást az olyan baktériumokkal szemben, mint a Salmonella, az E. coli és a H. pylori a 22 felhasznált növényi kivonat közül.

Csökkenti a vérnyomást

A zsurlóból nyert olaj csökkenti a vérnyomást és serkenti a vizelethajtást.

Emésztési rendellenességek kezelése

A lovagi zsálya szabályozza a gyomornedvek kiválasztását és elősegíti a perisztaltikát, az epe felszabadulását az epehólyagból, gyulladáscsökkentő hatású, jótékonyan hat epehólyag- és hasnyálmirigy-gyulladás esetén, és enyhíti a rekedtséget. Ajánlott továbbá diszpepszia, emésztési zavarok, hipo- vagy hipersavas gyomorhurut, epeúti diszkinézia (lusta bél) ellen. Ehhez étkezés előtt és után rágjunk meg 1-2 friss csalánlevelet.

A lófű magjából készített macerátum gyorsan csillapítja a gyomorfájást.

Jó eredményeket értek el az anorexia nervosa kezelésében is, köszönhetően a levelében található angyalgyökérsavnak, amely idegrendszeri és mentális erősítő hatást fejt ki.

Ha nagyobb mennyiségű bazsalikomot fogyasztunk, 5-10 levelet egyszerre, akkor ellenkezőleg, csökkenti az étvágyat, és így a túlzott étvágytalanság elleni segédeszköznek számít.

A lovagi zsálya egyik leggyakoribb felhasználási területe a gázok, puffadás, gyermekkori kólika és egyéb emésztési problémák enyhítése. Úgy tartják, hogy a bazsalikom gyulladáscsökkentő hatása az, ami segít a bélrendszeri problémák javításában. A muskátli például a limonén nevű gyulladáscsökkentő vegyületet tartalmazza, amelyről egy tanulmány kimutatta, hogy jelentős gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik vastagbélgyulladásban szenvedő patkányoknál.

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint a növény leveleiben található flavonoidok gyulladáscsökkentő hatással vannak a bélnyálkahártyára, míg antiszeptikus illóanyagai szabályozzák az emésztőrendszer flóráját.

Az emésztési zavarokat és a diszpepsziát tíz napig tartó kúrával kezelik, amely során a főétkezések előtt két teáskanál szeretetgyökérlevet fogyasztanak.

A benne lévő illóolajok és keserűanyagok kiváló emésztésserkentő hatásúak, és harmonikusan növelik az étvágyat. A vitaminok bevitelére, különösen az étvágytalanságban hasznos, a szeretetvirág leve ajánlott, amelyet a növény néhány fürtjének átpasszírozásával nyerünk.

Az émelygés és az epebántalmak elmúlnak, ha étkezés előtt és után két friss csalánlevelet rágunk.

A székrekedés, még az atóniás formák is, gyógyítható szeretetviráglével, esetleg sárgarépalével hígítva, naponta egy pohárral, lehetőleg reggelente.

Irritábilis bél szindróma

A görcsoldó és karminatív hatású hatóanyagok a szerecsendiót az egyik leghatékonyabb gyógynövénnyé teszik az irritábilis bél kezelésére. Az irritábilis bél szindróma, az enterocolitis és a fermentációs vastagbélgyulladás enyhül a friss bazsalikom, valamint naponta kétszer egy csésze bazsalikomlevél macerátum fogyasztásával.

Bélgörcsök és emésztési görcsök esetén igyon meg egy csésze enyhén felmelegített macerátumot (2 teáskanál szárított levelet 4-5 órán át áztatunk 250 ml vízben, majd leszűrjük).

Légzőszervi megbetegedések kezelésére

Az orbáncfüvet hagyományosan köptetőszerként, valamint köhögés és torokfájás enyhítésére használják. A gyógynövény egy eukaliptol nevű anyagot tartalmaz, amelyről kimutatták, hogy gyulladáscsökkentő hatású a hörgőasztmában.

A torokfájás és a mandulagyulladás a szárított vagy friss csalánlevelek melegített kivonatának öblögetésével múlik el. A torok- és gégegyulladás könnyen kezelhető friss csalánlevelek fogyasztásával és napi négyszeri gargalizálással a levelek és magvak kivonatával. A megfázás és az influenza szintén megelőzhető a friss levelek fogyasztásával, amelyek erős fertőzésellenes hatású illóolajokat és immunstimuláló hatású poliszacharidokat tartalmaznak. A bronchitist és a köhögést forró macerátummal kezelik, napi két vagy akár három csészével. Ez a kezelés mellhártyagyulladás vagy tüdőgyulladás esetén is jó segédeszköz.

Hörgőhurut esetén a csalánlevélből készült kivonat lenyelése nagymértékben megkönnyíti a köptetést. A friss leve pedig erős gyógyszer, amelyet krónikus mellkasi betegségek, például hörghurut, dohányos hörghurut, maradványköhögés, asztma ellen használnak. Kevés sárgarépagyökérlével hígítva, és 3-4 evőkanálnyi levéllével, naponta 4-szer fogyasszuk.

Sokkal jobb perifériás keringés

A rossz perifériás keringés leküzdésére fogyasszon naponta 10-25 gramm friss metélőhagymát. Kitágítja az ereket, így segít javítani a test olyan területeinek vérellátását, mint a kéz, a láb és a fül.

Az ízületek egészsége

A szerecsendió gyulladáscsökkentő tulajdonságai az ízületi betegségek, például köszvény, ízületi gyulladás és reumás gyulladások kezelésében is hasznosak. Belsőleg és külsőleg a fájdalmas területekre alkalmazva egyaránt használják.

Fejfájás

A fejfájás, sőt a súlyos migrén enyhítésére rágcsáljon sokáig néhány friss levelet. A horehound csillapítja a fájdalmat és csökkenti a hányást migrénes fejfájás esetén. Epebántalmak esetén is ajánlott, mivel normalizálja az epehólyag működését.

Gátolja az allergiát

A tőzegáfonya egy fontos gyulladáscsökkentő vegyületet, a kvercetint is tartalmazza, amely bizonyítottan segít az allergia kezelésében. A kvercetin gátolja a hisztaminok termelődését a szervezetben, és csökkenti a környezeti érzékenység okozta bőrirritációkat, a vörös szemeket, a náthát vagy más lehetséges allergiás tüneteket.

Ne asegít, hogy szép és egészséges bőrünk legyen

A szerecsendiót az egészség és a bőr szépségének elixírjeként is tartják számon, és felhasználása meglepő ezen a területen.

Bőrpigmentáció (foltok) esetén az érintett területet gyengéden át kell dörzsölni frissen zúzott csalánlevéllel. A művelet öt percig tart, és egy héten keresztül naponta kétszer kell elvégezni. Kivételes eredmények érhetőek el a különböző vegyi anyagokkal való érintkezés okozta foltok kezelésében is. A belső rendellenességek következtében megjelenő foltok esetében pedig a külső kezelést meg kell duplázni egy legalább 2 hétig tartó méregtelenítő kúrával, amely alatt naponta 12 teáskanálnyi kökénylevet adunk be.

Megfigyelték, hogy a balzsam nyugtatja vagy csökkenti a bőrödémát. Így olyan bőrbetegségek kezelésére használható, mint a pikkelysömör, a bőrgyulladás és a pattanások. A leveleket borogatásként közvetlenül az érintett területre lehet felvinni. Nehezen gyógyuló sebek, bőrfekélyek és kelések esetén is használják. A borogatást a bőrre helyezik, steril gézzel lefedik, és néhány órán át otthagyják, majd kicserélik.

A szép combok érdekében ajánlatos naponta finomra vágott, citromlével meglocsolt bazsalikomlevelekből álló salátát fogyasztani. Ez az étrend serkenti a combok rossz vérkeringését, megszüntetve azokat a csúnya "zúzódásokat".

Az I. és II. fokozatú égési sérülések kezelése hasonló. A kökénybogyó alkalmazása helyi nyugtató hatású, megakadályozza a fertőzést és felgyorsítja a sérült szövetek gyógyulását.

A bőrön jelentkező allergiás reakciókat csökkenti a frissen vágott bazsalikomlevél, amelyet körülbelül egy órán át hagyunk. Az eredmények a közvetlen antihisztamin hatásnak köszönhetőek, amely csillapítja a viszketést és csökkenti a gyulladást.

Parfümök és krémek

A szerecsendió illóolaját a kozmetikai iparban parfümök és krémek készítésére használják.

Kozmetikai termékként a középkorban a szerecsendió a parfümök, a szépségápolási vizek egyik összetevője volt, valamint a haj kezelésének nagyon hatékony gyógyszere. Ehhez a muskátli leveleit és magjait macerátum vagy muskátliolaj formájában ajánlották, közvetlenül a fejbőrre kenve.

A szeretetvirág összetételében található A-vitamin és cink serkenti a haj növekedését és erősödését, fenntartja a fejbőr természetes olajának kiválasztását, a C-vitamin pedig egészségesen tartja és megakadályozza a hajhullást.

Lovage a konyhában

A zsálya leveleit, gyökereit és magvait sokféleképpen lehet felhasználni a konyhában.

Az európai konyhában azon kevés zöldségek és fűszerek közé tartozik, amelyeket ízlés szempontjából sópótlónak tartanak.

A német konyhában a szeretetvirágot burgonyás ételek ízesítésére használják.

A román és olasz konyhai hagyományban a levelek fő felhasználási területe a húslevesek, levesek, különösen a burgonyát, babot, borsót és lencsét tartalmazó levesek készítése.

A leveleket gyakran használják olyan ételek ízesítésére, amelyekhez chilipaprikát adnak. Zöldségpástétomok, zöldségételek ízesítésére is használják. A friss levelek salátákhoz adhatók.

Kulináris tulajdonságai mellett a zsálya leveleit és virágait különböző ételek, sőt sütemények díszítésére is használják. Kekszek, kenyér és vaj ízesítésére is felhasználható.

Zellerhez hasonló ízük miatt a kapor levelei helyettesíthetik a zellert.

A zsálya szára és magjai savanyúságok és ecetek, valamint paradicsomszószok ízesítésére alkalmasak. A lovagi zsálya magjait az édesköménymaghoz hasonlóan használják.

Annak érdekében, hogy a bazsalikomlevelek ne veszítsenek az ízükből, a legjobb, ha a hőkezelés után a lehető legkevesebbet fogyasztjuk belőlük. Amint levesszük a darabokat a tűzről, rászórjuk őket, és egy ideig lefedve állni hagyjuk.

Ellenjavallatok

A bazsalikomot nem szabad terhesség alatt használni, mivel a méh összehúzódásának kiváltásával koraszülést okozhat. Szoptatás alatt mérsékelt mennyiségben (naponta legfeljebb 3 g friss levelet) fogyasszon.

Nagyon ritkán, vesegyulladásoknál megfigyelték a nagy mennyiségű leiszthán hosszú időn át tartó irritatív hatását.

Az erdei bogyóval való kezelés alatt is kerülni kell a napozás, mivel a növény furanokumarinokat tartalmaz, amelyek fényérzékenységet okozhatnak.