Cukorbetegség

Ayurvédikus kezelés

a cukorbetegség

 

A cukorbetegség a modern civilizáció egyik legelterjedtebb betegsége, és világszerte egyre nagyobb számban fordul elő. A statisztikák azt mutatják, hogy 1980 óta világszerte megduplázódott a felnőtteknél a cukorbetegség száma, míg a gyermekeknél a cukorbetegség az utóbbi években riasztóan emelkedett.

 

Mi a cukorbetegség?

A cukorbetegség olyan betegség, amelyet a vércukor ("cukor") szintjének a normális értékek feletti emelkedése okoz. Normális embernél a szervezet glükózszintjét bizonyos hormonok, különösen a hasnyálmirigyből felszabaduló inzulin szabályozza. Az inzulin szerepe az, hogy a vérből a glükóz az egyes szervek vagy szövetek sejtjeibe jusson, és azok táplálékként használják fel.
A cukorbetegségben vagy nem elegendő az inzulinelválasztás (1-es típusú cukorbetegség), vagy az inzulinelválasztás normális, de nem tud hasznosulni, és a glükóz nem jut be a sejtekbe, hanem magas szinten a vérben marad (2-es típusú cukorbetegség). Ebben az esetben a sejtek megfosztódnak fő táplálékforrásuktól, és a vérben lévő felesleges glükóz súlyos következményekkel jár a szervezet egyes szerveire és szöveteire.
A cukorbetegség súlyos betegség, amely kezeletlenül súlyos szövődményekhez, sőt halálhoz vezet. A cukorbetegség szövődményeként fellépő állapotok közé tartozik: diabéteszes retinopátia (vakságot okoz), veseelégtelenség, diabéteszes neuropátia, magas vérnyomás, szexuális impotencia, szövetelhaláshoz vezető nehézkes sebgyógyulás, stroke.

A cukorbetegség okai:

Ha az 1-es típusú cukorbetegség bizonyos autoimmun okokhoz kapcsolódik, akkor a 2-es típusú cukorbetegség, amely egyben a leggyakoribb is, nagymértékben összefügg az életmóddal és a helytelen táplálkozással, amelyhez örökletes és pszicho-emocionális tényezők járulnak hozzá: hosszú időn keresztül megélt negatív érzelmek: stressz, szorongás vagy tehetetlenség, önállótlanság, amelyek a rossz étkezési szokások, a túlzott alvás (különösen napközben), a mozgás hiánya tekintetében túlzott tunyasággal járnak együtt.

Az állapot ayurvédikus leírása:

Az ájurvédában a cukorbetegséget Madhu Mehának is nevezik (Madhu édeset jelent), és nagyon jól korrelál a betegség domináns tünetével: a vizelet édes ízével, amely a vércukor feleslegének fokozott vizelettel történő kiválasztásának köszönhető.
Ayurvédikus szempontból a cukorbetegség a Prameha betegségcsoportba tartozik, és fő okai a mozgásszegény életmód és az egészségtelen táplálkozási szokások (a nehéz, édes, olajos és hideg ételek túlzott fogyasztása). Az ilyen típusú ételek növelik a felesleges Kapha (a víz és a föld elemek feleslege a szervezetben) és Medha (zsírszövet) mennyiségét, és csökkentik az Agni emésztő tüzet, ami megnehezíti a vérben lévő felesleges glükóz anyagcseréjét, és végül különböző szövődményekhez vezet.

Az ősi ayurvédikus szövegek számos olyan jelet és tünetet írnak le, amelyekkel a cukorbetegség megnyilvánul:

túlzott vizelés és gyakori vizelés
túlzott éhség, túlzott szomjúság
az édes íz állandó érzése
túlzott fogyás
nehezen gyógyuló sebek
túlzott fáradtság
szájszárazság

A cukorbetegség ayurvédikus kezelése

Az Ayurvédában a cukorbetegséget a Maharoga betegség (súlyos betegség) közé sorolják, mivel kezeletlenül nemcsak a fizikai test egy részét, hanem annak minden sejtjét érinti.
A cukorbetegség ayurvédikus kezelése holisztikus kezelés, amely a lény több szintjét érinti: a fizikai testet, az elmét, az érzelmi és a lelki szintet, és szigorúan egyénre szabott. Így a gyógynövényes kezelés és a diétás terápia mellett fontos szerepet kap az egészségtelen életmód korrekciója, az ayurvédikus méregtelenítési technikák, a pszicho-érzelmi gyógyítás és a mély spirituális gyógyítás.

Ayurvédikus diétás terápia

Az ájurvédában a cukorbetegség kezelése az elfogyasztott ételek típusának megváltoztatásával kezdődik, a beteg konstitúciós típusától és a betegséget okozó súlyosbodott doshák (Vata, Pitta vagy Kapha) típusától függően. A 2-es típusú cukorbetegség, a cukorbetegség leggyakoribb formája (gyakran elhízott embereknél fordul elő - akiknél a Kapha, azaz a víz és a föld elemek feleslege van a szervezetben) esetében a Kapha számára békítő étrend ajánlott: könnyű, száraz, fűszeres, keserű és összehúzó ételek.

Cukorbetegség esetén az ayurveda a következőket ajánlja:

- Teljes kiőrlésű gabonafélék árpából, rozsból, hajdinából, kölesből, gabonapehely vagy teljes kiőrlésű zabkása formájában.
- A zöldségek általában, és a leveles zöldségek (túlnyomórészt fanyar ízük miatt) különösen alkalmasak saláták vagy friss gyümölcslevek készítésére: spenót, petrezselyem, fejes saláta, pitypang zöldje, rukkola, endívia, csalán, mángold levelek.
- Minden szárított hüvelyes (zöld lencse, vörös lencse, borsó, bab, csicseriborsó, szójabab) engedélyezett.
- Gyümölcsök (más élelmiszerekkel való kombinálás nélkül): alma, grapefruit, citrom, szilva, áfonya, ribizli, birs.
- Kis mennyiségben ghee (tisztított vaj), kukoricaolaj, szójaolaj, hidegen sajtolt napraforgó.
- Fűszerek, különösen a csípősek: kurkuma, gyömbér, bors, chili, mustár, fokhagyma.

Cukorbetegség esetén nem ajánlott élelmiszerek: édességek (kivéve kis mennyiségben az öreg mézet), édes gyümölcsök (banán, ananász, füge, datolya, körte, dinnye), szénhidrátok tésztákból, fehér búzalisztből készült termékekből, fehér rizsből, burgonyából, tejből vagy tejtermékekből, zsírok vajból, tejszínből, olajos magvakból (diófélék, mogyoró, mandula, pisztácia). Kerülje a túl sok hús, hal és tojás fogyasztását, kerülje a sót és a savanyúságot.

A cukorbetegség ayurvédikus kezelése

Az ájurvédikus orvoslás keserű ízű, összehúzó és csípős gyógynövényekkel való kezelést javasol, hogy serkentse az Agni emésztő tüzet és csökkentse a felesleges Kapha felhalmozódását, ami fokozott hipoglikémiás potenciállal, valamint a hasnyálmirigyre és a zsíranyagcserére gyakorolt szabályozó hatással jár:
Neem (Azadirachta indica) - 1-es és 2-es típusú cukorbetegségben egyaránt használható, nagyon jó inzulincsökkentő hatással van a szervezetben.
Amalaki (Emblica officinalis) - friss leve nagyon hasznos a cukorbetegségben a Haridrával (indiai kurkuma) kombinálva, a magas vércukorszint csökkentésére és az Agni emésztési tűz javítására.
Momordica (Momordica charantia)- a tanulmányok kimutatták a gyümölcsből és a magokból származó magok fokozott hipoglikémiás potenciálját.
Triphala -3 indiai gyógynövény kombinációja, amelyek jól ismertek az ayurvédikus kezelésekben, és nagyon magas méregtelenítő potenciállal rendelkeznek.

Más indiai gyógynövények a Bhumiamalaki, Gudmar, Guduci, Tulsi.

A gyógynövényeket az orvos által előírt adagokban ajánlják, előzetes ayurvédikus konzultációt követően, a beteg alkotmányos típusától (Prakriti) és a megzavart dózistípusoktól (Vikriti) függően.
Nagyon jó eredményekkel ajánlott Shilajeet - a Himalája hegységből kivont gyanta, amelyet az ayurvédikus és a gyógynövények mellett gyakran használnak a gyógynövényes kezelésekben.

Hagyományos gyógynövénygyógyászat

A cukorbetegségben használt romániai gyógynövények: articsóka, üröm, gyermekláncfű, sóskafark, áfonya levelei és termései, ribizlilevél, eperfa levelei, babhüvelyek.
A gyógynövények beadásának módja több növény keveréke, hideg macerátumok, finom porok formájában, amelyeket nyelv alatt kell bevenni, majd vízzel lenyelni, kapszulák vagy tabletták formájában, az orvos által előírt adagokban.

Életmód

- Mivel a cukorbetegek hajlamosak a mozgásszegény életmódra, a tartós fizikai erőfeszítés nagyon fontos a betegség kezelésében. Így az élénk séta, a kerékpározás, az úszás, az intenzív fizikai munka mind olyan módok, amelyek a kezelést hatékonnyá teszik.
- A cukorbeteg korán reggel felébred, kerüli az étkezés utáni alvást vagy a napközbeni alvást.
- A cukorbeteg nem fogyaszt felesleges ételeket, és kitartóan követi a megadott étrendet.

Ayurvédikus méregtelenítő eljárások - Panchakarma

Egy előzetes ayurvédikus konzultáció után az orvos eldönti, hogy az ayurvédikus mélytisztító eljárások közül melyik a legjobb a páciens számára. Ez magában foglalhatja a test száraz masszázsát gyógynövényporokkal, a Vamana (terápiás hányás) vagy a Virechana (terápiás tisztítás) ájurvédikus eljárást.
A betegség jelentős pszichoszomatikus összetevője esetén a Shirodhara (olaj csepegtetése vékony szálban a beteg homlokára) erősen javallott.

Érzelmi gyógyulás

A betegség kialakulásában szerepet játszó negatív érzelmek tudatosítása és kontrollja nagyon fontos a betegség kezelésében, ebben az értelemben a szakképzett emberek által nyújtott pszichológiai tanácsadás valódi segítséget jelent.

Spirituális terápia

Az őszinte ima, a mély meditáció, a jógapózok, a mély relaxációs technikák, a zeneterápia, a természetben való séta hatékony eljárások az elme megnyugtatására, amelyek lehetővé teszik a lélek mély részével való kapcsolatot, és óriási segítséget jelentenek a cukorbetegek lelki gyógyulásában.

Dr. Violeta Pîrvu
Családorvosi szakorvos, fitoterápiás, ayurvédikus, apiterápiás kompetencia