Gyermekkori kedvencek - 1

 

Hogyan lehet újra felfedezni a finom gyermekkori fagylalt ízét (1)

Nina Marin, AMN Ayurveda előadó-Románia

A gyermekkori ételek íze

A legtöbbünk, akinek jó gyerekkora volt, nosztalgiával emlékszik bizonyos ételek felejthetetlen ízére, amelyeket...Akkor ettem, az öröm és a beteljesülés érzéséről, amely mintegy varázsütésre jelent meg, amikor élveztem őket, de azokról a kellemes pillanatokról is, amikor mindezt felismertem, amikor nagyszüleimmel, szüleimmel vagy játszótársaimmal voltam, akikkel megosztottam ezeket a finom ételeket.

Nem feledkezhetünk meg a keserű meggylekvárról sem, amit egy kis tányérra helyezve, egy pohár vízzel, amitnagymama megkínálta egy iskolatársunkat, akit meglátogattunk, vagy az üveg kakaós vagy málnás sörbetet, amiből úgy csempésztünk be egy kanálnyit, hogy a szüleink nem látták, vagy a mentaízű, csokoládémázas fagylaltot, amit a szüleinktől kaptunk.anyám mindig vett, amikor sétálni mentünk. Emlékszünk a szomszédunk által készített pörköltek kellemes illatára, amikor tele energiával és örömmel szaladgáltunk az udvaron, vagy ősszel a padlizsán és a sült paprika illatára, amely aegy finom zacusca.

Miért olyan élénkek ezek a gyermekkori emlékek még akkor is, amikor már annyi év telt el az életünkből? És miért van az, hogy most, felnőttként már nem tudjuk ugyanazt az örömet élvezni, még akkor sem, ha ugyanazt az ételt esszük?

A mai élelmiszerek már nem egészségesek

Ez egyrészt azzal magyarázható, hogy azokat a termékeket, amelyeket gyerekkorunkban ettünk, és ma is megtalálunk a boltok polcain, már nem úgy készítik el, mint régen, aegészséges módon. Manapság már alig találunk olyan édességet, fagylaltot vagy egyéb ételeket, amelyek csak természetes alapanyagokból készülnek, mert mindenféle egészségtelen adalékanyagot tartalmaznak, hogy bizonyos ízt adjanak nekik, vagy hogy minél tovább eltartsák őket.

Ha úgy döntünk, hogy magunk készítjük el a különböző ételeket, már nem találunk olyan természetes módon főzött gyümölcsöket és zöldségeket, amelyeket nem kezelnek mindenféle vegyszerekkel. A nyers, vagy természetellenes termesztésre kényszerített, vagy mérgező növényvédő szerekkel a különböző kártevőktől "megvédett" gyümölcsök már nem lehetnek olyan ízletesek, mint gyermekkorunkban.

Gyermekkor - a kapha életszakasz

Másrészt, ha tanulmányozzuk az Ayurveda ősi tudományát, amely sok értékes információval és módszerrel lát el minket a lehető legjobb egészség és boldogság eléréséhez, más magyarázatot találhatunk. Az ájurvédikus hagyományban azt állítják, hogy a gyermekkori időszak, amikor fokozatosan felépítjük a testünket, és megtanuljuk, hogy lényünk többi funkciója optimálisan működjön, az életnek az az időszaka, amikor a következők uralkodnak el bennünk kapha-dosha.

Az Ayurvédában úgy tartják, hogy lényünket három elsődleges szubtilis életerő élteti. vata-doshapitta-dosha és kapha-dosha. Minden ilyen tényezőnek van egy bizonyos általános funkciója a lényünkben, nevezetesen: vata-dosha a mozgás funkciója, pitta-dosha az átalakítás funkciója, és kapha-dosha funkciója a strukturálás.

A gyermekkorban "építjük" a testünket és lényünk más finom aspektusait, ez egy olyan időszak, amikor a kapha-doshaAz élet középső szakaszában már felnőttek vagyunk, és érvényesülünk a társadalomban, ez az az időszak, amikor a domináns pitta-dosha, és a harmadik életszakaszban a vata-dosha. Ez az az időszak, amikor a nagyszülők nagy gondot fordítanak unokáikra, sokat kommunikálnak velük, sétálni viszik őket, mesélnek nekik és játszanak velük.

Az Ayurveda szerint a három finom életerő (dosha) egy bizonyos típusú emlékezet megőrzésére való hajlamot generál bennünk. Kapha-dosha valószínűbbé teszi számunkra az érzelmi emlékezetet, vata-dosha különösen egy információs memória, és pitta-dosha mindkét típus felé mutat.

Így, kapha-dosha, amely gyermekkorunkban teljes mértékben jelen van lényünkben, nagy pontossággal emlékezünk minden olyan állapotra, amelyet egy adott étel, amelyet a gyermekkorban fogyasztottunk.az élet egy bizonyos konjunktúrája, mi vagyunklétrehozott. Emlékszünk az államok minden árnyalatára, amit...akkor éltünk, emlékszünk, hogy hol csináltuk, kivel voltunk, mit csináltunk, hogyan éreztük magunkat. Tehát az ételek íze, amit...amelyeket gyerekkorunkban élveztünk, és amelyekre felnőttként nosztalgiával emlékezünk, nem csupán az ízek emlékei, hanem összetett emlékek, amelyekben az ízek bizonyos kifinomult, gazdag és nagyon intenzív állapotokhoz kapcsolódtak, amelyeket...Azt tapasztaltam, amikor azt a jó ételt ettem, hogy bizonyos szeretteimmel vagyok. Akkor úgy éreztük, hogyegy gyönyörű, gondtalan világban, szülőkkel, nagyszülőkkel vagy barátokkal, úgy éreztük, hogy védve vagyunk, hogy szeretnek minket, nagyon jól éreztük magunkat, boldogok, boldogok és izgatottak voltunk.

Teremtsük újra a gyermekkor varázslatos hangulatát

Ezért ahhoz, hogy újra hozzáférjünk a gyermekkorunkban elfogyasztott ételek felejthetetlen ízeihez, újra kell teremtenünk ezt a varázslatos hangulatot. Nem elég, ha csak természetes és egészséges alapanyagokból készítjük el azt az ételt, hanem a szeretteinkkel együtt kell elfogyasztanunk, egyegy minél szebb teret, amely a gyermekkorunkban megtapasztalt szép érzéseket adja vissza.

Ha az étel összetett és kellemes íze által keltett érzéseket összekapcsoljuk gyermekkorunk csodálatos érzéseivel, amelyeket annak a varázslatos hangulatnak a segítségével teremtünk, akkor már nem azt fogjuk mondani: "Most keserű meggylekvárt eszem, de nem olyan az íze, mint gyerekkoromban", hanem elragadtatva mondjuk: "Megeszem ezt a keserű meggylekvárt, és újra boldog és gondtalan gyermeknek érzem magam".