A zene gyógyító ereje

A ZENE GYÓGYÍTÓ EREJE

"A zene elűzi a gyűlöletet azok közül, akik nem szeretnek. Békét ad nekik
azoknak, akiknek nincs békességük, és megvigasztalja azokat, akik sírnak."

(Pablo Casals, csellista)

A harmonikus és isteni ihletésű zene megérinti a szív húrjait... A szerelem első csókja, az első séta a holdfény alatt, az első, teljes lélekkel adott ölelés mind-mind a maga zenéjével és mindenféle jótékony érzelem felébresztésének erejével rendelkezik. Röviddel azután, hogy elkezdünk zenét hallgatni, agyunk túlhajtásba kezd: az agykéreg szinte minden területe egyszerre aktiválódik mindössze három másodperc alatt. De ez még nem minden: megváltozik a vérnyomásunk és az arcizmaink is stimulálódnak anélkül, hogy észrevennénk. Minden ember ugyanígy reagál, függetlenül attól, hogy honnan és milyen kultúrából származik. Ez a tény biztos, a zenének óriási hatalma van felettünk... és nem tegnap óta-ma!

ZENETERÁPIA, A GYÓGYÍTÁS ŐSI MŰVÉSZETE

A zeneterápia olyan tudomány, amely az ókorig, pontosabban a bibliai időkig nyúlik vissza. Így Dávid király állítólag hárfán játszott...meggyógyítja Saul királyt a depresszióból. Később, az ókori görögöknél a zene és a gyógyítás közötti kapcsolatot Apollón isten, a zenészek és gyógyítók védőszentje, valamint a bölcs Püthagorasz szemléltette. Ezt a két területet akkoriban elválaszthatatlanul összekapcsolódónak tekintették... Sokkal keletebbre, Kínában a zeneterápia szintén nagyon régóta létezik: ott még egy sor speciális hangot is használnak az egyes szervek egészségének megőrzésére. Azonban egészen a múlt század közepéig kellett várni arra, hogy a zeneterapeuta szakmát hivatalosan is elismerjék, a hatékonyságát bizonyító statisztikák alapján. De már bebizonyosodott.Az évszázadok során számos tudós és tudós tanúsága szerint...

A ZENE RENDKÍVÜLI GYÓGYÍTÓ EREJE

Bár egyesek talán nehezen hiszik el, a zenét valódi betegségek, például az Alzheimer-kór gyógyítására használják. Valójában lehetővé teszi a memória részleges helyreállítását az emlékek reaktiválásával, és javítja a térbeli tájékozódást. Emellett nyugtató hatással van a betegekre. Sőt, hatással lehet bizonyos fehérjék termelésére... A zenét a rehabilitáció és az átnevelés területén is használják. A zongorázás például a két kéz szinkronizálását igényli, ami a két agyfélteke közötti kapcsolat javulásához vezet.

A ZENE ÉS A JÓ ÉRZÉS

A zene senkit sem hagy hidegen. Intenzív és mély érzelmeket képes kiváltani, valamint megváltoztatja a hangulatunkat és a valóság érzékelését. Napjainkban a zene e "varázslatos erejét" széles körben használják az audiovizuális területen.a vizualitás, hogy lehetővé tegye számunkra, hogy más, teljesen virtuális világokba "merüljünk". Ez kondicionálja az érzelmeinket: ha fenyegető, megemeli az adrenalinszintünket. Ha gyors a tempója, a szívverésünk is felgyorsul hozzá igazodva. Ha lágy és nyugodt, akkor nyugtató hatása van.

A ZSENIÁLIS ÉS ISTENI IHLETÉSŰ ZENE OKOSABBÁ TESZ BENNÜNKET, KÖSZÖNHETŐEN A FOLYAMATOKNAK OKKULT REZONANCIA AZ A KIVÁLTÓ OK

De akkor, ha az intelligenciánk a zenével érintkezve fejlődik, ez azt jelenti, hogy a zene okosabbá tesz minket? Nos, igen! S-valóban bebizonyította, hogy a zenehallgatásnak igen látványos jótékony hatásai vannak. Egy vizsgálatot négy és hat év közötti gyerekeken végeztek: egyesek zenét tanultak, mások nem. A vizsgálat kimutatta, hogy hosszú távon a zenét hallgatóknak jobb volt a memóriájuk, és jobbak voltak a nyelvi, matematikai és műveltségi készségeik! Tehát pusztán a zenehallgatás is hatással lehet az egészségünkre, az intelligenciánkra és a morálunkra is.

MOZART ZENÉJÉNEK ELKÉPESZTŐ HATÁSA AZ AGYRA

Egy új tanulmány szerint az s-a Mozart zenéjét hallgatóknál a memóriával, a szövegértéssel és a problémamegoldással kapcsolatos agyi aktivitás növekedését tapasztalták. A római Sapienza Egyetem kutatói szerint a tanulmány eredményei azt mutatják, hogy Mozart zenéje képes aktiválni a kognitív és koncentrációs funkciókkal összefüggő agykérgi neurális áramköröket. Azonban nem minden zene képes ezeket a hatásokat kiváltani, csak a harmonikus zene.

Ebben a tanulmányban, amelyet a "Tudatosság és megismerés", a kutatók elektroenkefalográfokkal rögzítették a résztvevők elektromos agyi aktivitását.

A résztvevőket három csoportra osztották: tíz egészséges fiatal felnőtt, átlagosan 33 éves (A csoport), tíz egészséges idős felnőtt, átlagosan 85 éves (B csoport) és tíz enyhén kognitívan károsodott idős felnőtt, átlagosan 77 éves (C csoport). Az adatokat a csoportok meghallgatása előtt és után rögzítették, mielőtt és miután a csoportok meghallgatták a "Allegro szellemmel" Mozart D-dúr K448-as kétzongorás szonátájából, valamint a "Für Elise"Ludwig van Beethoven.

"A Mozart kompozícióinak hallgatása után rögzített eredmények mind a felnőttek, mind az egészséges idősek esetében az alfa-hullámok és a középfrekvenciák növekedését mutatták, amelyek az IQ-val, a memóriával, a megismeréssel és a problémamegoldással kapcsolatos agyi aktivitásra jellemzőek" - írják a kutatók. Hozzáteszik, hogy az EEG nem mutatott változást ezekben a csoportokban Beethoven zenéjének hallgatása után.

A tudósok szerint az EEG által rögzített adatok egyértelműen Mozart szonátájának jótékony hatására vezethetők vissza.

"Az előzetes eredmények alapján feltételezhetjük, hogy Mozart zenéje nemcsak fiatal, hanem egészséges idős embereknél is képes a megismerési és figyelemfunkciókkal összefüggő neurális áramköröket gerjeszteni" - mondják a kutatók. Úgy vélik, hogy a szonáta racionális és szervezett kompozíciója visszhangzik az agykéregben (az agynak az összetett mentális funkciókért felelős része): "Mozart zenéjének egyik jellemzője a dallamvonal gyakori ismétlése. Ez eltávolítja a meglepetés elemeit, amelyek elvonhatják a hallgató figyelmét a zene logikájától. Minden egyes dallami elemet aolyan módon, amely megerősíti a hallgató elvárásait" - mutatnak rá a kutatók. Egy korábbi, 1993-ban publikált tanulmány szerint Mozart kompozíciójának hallgatása rövid időre javíthatja a térbeli gondolkodást.

A ZENE ÉS AZ EMBEREK ALATTOMOS MANIPULÁLÁSA

Ugyanakkor tudnunk kell: egy olyan világban élünk, amelybenegy olyan világot, amelyben egyesek nem haboznak kihasználni a zene csodálatos tulajdonságait, hogy a kívánt módon befolyásolják viselkedésünket! Így aszupermarketPéldául a lejátszott zenét gondosan megválasztották, hogy befolyásolja a vásárlói magatartást. Például, amikor a vásárlást fokozni kell, ismerős, lassabb tempójú dalokat játszanak. Amikor azonban be kell zárni a boltot, alattomos módon gyorsabb tempójú zenét játszanak, hogy a megmaradt vásárlókat sietésre ösztönözzék. Ugyanígy a hirdetők is nagyon óvatosak a használt zenékkel kapcsolatban: tudják, hogy ez a sikeres reklámozás kulcsa.

NÉHÁNY INSPIRÁLÓ AFORIZMA A ZENÉRŐL

"A zene gyógyír a léleknek." Névtelen

"Véleményem szerint a zene felerősíti a jó érzéseket." Jacques Demy

"A zene végtelen. A lélek nyelve." Otto Klemperer

"A zene az érzelmek nyelve." Immanuel Kant

"A zene felér a világ összes filozófiájával." Ludwig van Beethoven

"A zene harmóniába hozza a lelket mindennel, ami létezik." Oscar Wilde

"A zene az a hang, amely gondolkodik." Victor Hugo

"Zene nélkül az élet tele lenne hibákkal." Friedrich Nietzsche

"Az edény formát ad a térnek, és a zene formát ad a csendnek." Georges Braque

"A zene lelket ad a szívünknek és szárnyakat a gondolatainknak." Platón

"A zene az egyetlen érzéki élvezet, amely nem tartalmaz bűnöket." Samuel Johnson

"A jó zene nem hibázik, egyenesen a lélek mélyére hatol, és enyhíti a szenvedést, amely felemészt bennünket." Stendhal

"Előbb a zene." Paul Verlaine

"A zene nagyobb kinyilatkoztatás, mint minden bölcsesség és filozófia." Ludwig van Beethoven

"A zene az egyetlen univerzális nyelv." Névtelen

"A csend után a zene a legközelebbi módja annak, hogy kifejezzük a kifejezhetetlent." Aldous Huxley

"Mi nem árulunk zenét. Megosztjuk." Leonard Bernstein

"A zene ott kezdődik, ahol a szavak ereje véget ér." Richard Wagner