Hajápolás 1

HASZNOS GYÓGYNÖVÉNYEK ÉS TERMÉSZETES GYÓGYMÓDOK A HAJÁPOLÁSHOZ (1)

Nina Marin, ayurvéda előadó, Kolozsvár-Napoca

Haj az Ayurvédában

A hajat az ayurvédikus hagyomány a test fontos részének tekinti. A haj a csontos alkotóelemek közé tartozik (asthi-dhatu), és megjelenése megmutathatja, hogy mennyire harmonikus és egészséges ez az alkotóelem, és ezáltal a szervezet.

Hajápolás Indiában

Az indiai nők hosszú, dús és fényes, sűrű, sima és nagyon egészséges hajukról híresek. Gyermekkoruktól kezdve megtanultak és alkalmaznak bizonyos recepteket, amelyek generációról generációra öröklődnek.

A nők Indiában bizonyos gyógynövényeket használnak a hajápoláshoz, híres a Ayurveda a hajra és a fejbőrre gyakorolt jótékony hatása miatt.

A román hagyományban nagyanyáink is ismertek és használtak számos, a hajra jó hatással lévő növényt, mint például a szappanfű, más néven "szappanos növény", amelyet a test és a haj mosására használtak, a benne lévő szaponinoknak köszönhetően, a szappanfű leveleit és gyökerét. brusture, csalánlevél, nyírfalevél, lófarok, mogyoróhagyma vagy levelek nuc.

A hajat nem kell túl gyakran mosni, de jó, ha naponta kifésüljük. Ez masszírozza a fejet és javítja a vérkeringést a területen.

Indiában a nők szinte naponta változtatják a fésülködés irányát és a haj útját. Ez egy egyszerű módszer arra, hogy a hajnak nagyobb volument adjanak, és idővel megakadályozzák a hajhullást a fejbőr bizonyos területein. 

A hajápolás bizonyos lépéseket igényel. A hajat gyógynövényes samponnal vagy más természetes összetevőkkel mossuk meg, és gyógynövényes macerátummal öblítjük le. Rendszeresen, legalább hetente egyszer, de bizonyos esetekben naponta, a hajat természetes összetevőkből készült maszkok alkalmazásával tápláljuk, majd a hajat gyógynövényes macerátummal mossuk.

Gyógynövényes macerátum

A növényből hideg macerátumokat készíthetünk, akár a friss növényből, akár a növény szárított porából. A gyógynövényeket néhány órán át hideg vízben hagyjuk macerálódni, majd leszűrjük, és a vizet enyhén felmelegítve (de nem forralva) felhasználásra kész. Nyáron hagyhatjuk a növényeketegy fazék vizet közvetlenül a napon, és sokkal gyorsabban kapjuk a cefrét, ráadásul felmelegszik.

A gyógynövényes macerátumot használhatjuk hajmosás után hajunk öblítésére, vagy belekerülhet a samponba, amellyel a hajunkat mossuk. Hajpakolásokban is felhasználható. Bármikor, amikor vízre van szükségünk, használhatunk gyógynövényes macerátumot.

Az alábbiakban néhány gyógynövényt és hajápolásra használt terméket mutatunk be.

Henna (Lawsonia inermis)

A henna a legjobb természetes hajfesték. A hennacserje levelei szép vöröses árnyalatot adnak a hajnak.

A fejbőr és ezáltal a hajgyökér vérkeringésének serkentésével a heena erőteljes revitalizáló hatással bír, erőt és fényt ad a hajnak, erősíti a hajgyökeret, serkenti a haj növekedését és megakadályozza a haj töredezését.

A napsugárzás és az erős izzadás okozta bőrirritációkat is leküzdi.

Indigó (Indigofera tinctoria) 

A hennához (Lawsonia inermis) hasonlóan az indigóport is régóta használják haj- és textilfestékként. Ez egy kis cserje, amelynek levelei kékes színezéket termelnek.fekete. Az indigóport henna porral (Lawsonia inermis) és más ayurvédikus gyógynövényekkel kombinálják, hogy a barna több árnyalatát hozzák létre.

Színtelen henna (Cassia obovata)

A színtelen henna vagy semleges henna egy terápiás és kozmetikai célokra használt ayurvédikus gyógynövény. Mélyen ápolja a hajat anélkül, hogySzínezd ki.

A színtelen henna (Cassia obovata) regenerálja a vékony, törékeny, sérült hajat. A haj erős, selymes és fényes lesz. A színtelen henna segít megelőzni a haj idő előtti kifehéredését. Hajmaszkként használva erősíti a hajat, fényt és volument ad, valamint antimikrobiális és gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezik a fejbőr számára.

Rendszeresen használható természetes és vegyileg vagy hennával (Lawsonia inermis) festett haj kezelésére anélkül, hogy a színt befolyásolná.

Shikakai (Acacia concinna)

A shikakai cserje hüvelyét évszázadok óta használják az Ayurvédában, a hajra és a fejbőrre jótékonyan ható erényekkel. A shikakai hüvelyeket "hajgyümölcsként" is ismerik.

A szárított hüvelyek őrlésével nyert finom port Indiában hajmosásra használják.

A shikakai természetes szaponinokat tartalmaz, amelyek vízzel keverve habot képeznek. A kereskedelmi samponokkal ellentétben a shikakai por nem termel sok habot. A szaponinok tisztítanak, eltávolítják a zsírt és a szennyeződéseket a hajról és a fejbőrről.

A shikakai semleges pH-értékű, így kíméletesen távolítja el a faggyút és a szennyeződéseket, és nagyon érzékeny fejbőrre ajánlott, amely még a természetes szappant sem tolerálja.

A Shikakai serkenti a haj növekedését és gyógyítja a fejbőrt. Kezeli a gombás fertőzéseket, méregteleníti a fejbőrt és a hajhagymákat. Küzd a korpásodás ellen és megakadályozza a haj korai őszülését. Selymes, fényes és könnyen fésülhető hajat hagy.