Túlsúly

Egyszerű, de hatékony ajánlások,

a túlsúly megszüntetése érdekében

Dr. Cristina Cimpean, ayurvéda oktató

A túlsúly valódi krónikus betegségnek számít társadalmunkban, különösen az úgynevezett civilizált és iparosodott országokban, ahol egyre több felnőtt, sőt gyermek is elhízik (tanulmányok szerint az elmúlt évtizedekben az USA-ban 500%-rel nőtt a gyermekek elhízása). Gyakran még az önképet is befolyásolja, ami sok kisebbrendűségi komplexushoz és rossz társadalmi beilleszkedési nehézségekhez vezet, ezért váltak keresetté és híressé a fogyókúrák, bár némelyikük kockázatos és más problémákhoz vezet.
A túlsúly valódi krónikus betegségnek számít társadalmunkban, különösen az úgynevezett civilizált és iparosodott országokban, ahol egyre több felnőtt, sőt gyermek is elhízik (tanulmányok szerint az elmúlt évtizedekben az USA-ban 500%-rel nőtt a gyermekek elhízása). Gyakran még az önképet is befolyásolja, ami sok kisebbrendűségi komplexushoz és rossz társadalmi beilleszkedési nehézségekhez vezet, ezért váltak keresetté és híressé a fogyókúrák, bár némelyikük kockázatos és más problémákhoz vezet.

A szakemberek a következő képletet javasolják az ideális testsúly kiszámítására: G = 50 kg+0,75*(T-150)+0,25*(V-20), ahol T a derék vagy magasság centiméterben kifejezve, V pedig az életkor években kifejezve. A normális testsúly az ideális testsúly +\- 10% eltéréssel. Az a személy, akinek a súlya meghaladja az ideális súly 10%-jét, túlsúlyos, és ha a súlya több mint 20%-tel meghaladja az ideális súlyt, akkor elhízott. Az 1. fokozatú elhízás 20 és 30% közötti túlsúly, a 2. fokozatú 30 és 50% közötti túlsúly, a 3. fokozatú pedig 50% feletti túlsúly.

Mitől vagyunk elhízottak, avagy 10 ok, hogy leadjuk a felesleges kilókat:

1. II. típusú (nem inzulinfüggő) cukorbetegség és krónikus hasnyálmirigy-gyulladás: A II. típusú cukorbetegségről ismert, hogy normális testsúlyúaknál szinte egyáltalán nem fordul elő. A mechanizmus, amellyel az elhízottaknál kialakul, nagyon érdekes: gyakran a hasnyálmirigy inzulint választ ki, azt a hormont, amelynek jelenlétében a szervezet összes sejtje felveszi a glükózt, de a sejtek már nem akarják felvenni, azaz orvosi nyelven szólva inzulinrezisztenssé válnak. Ez a jelenség azonban a testünk valódi üzenete, amely azt üzeni, hogy már nem kíván többé "glükózt", azaz bármi édeset és kellemeset, sőt, kényelmeset. Nos, azt jelzi nekünk, hogy elege van abból, hogy csak azt csináljuk és esszük, amit szeretünk, anélkül, hogy azt tennénk, ami szükséges, gyakran túl nagy kényelemből.

2. Szív- és érrendszeri betegségek: érelmeszesedés, amely fokozatosan ischaemiás szívbetegséghez és magas vérnyomáshoz vezet. Az érelmeszesedés az erek falán lévő zsírlerakódásokból áll, olyan lerakódásokból, amelyek fokozatosan akár teljesen elzárhatják a vérkeringést, és szívinfarktushoz vagy ischaemiás szívbetegséghez vezetnek, ha a szív ereiben jelentkezik. Az elhízott embereknél a hirtelen szív- és érrendszeri halálozás kockázata is megnő, valószínűleg a szívritmuszavarok miatt. Mivel a szív- és érrendszeri betegségek általában a vezető halálozási okok közé tartoznak, az orvosok gyakran ragaszkodnak ahhoz, hogy az ilyen betegek sürgősen fogyasszák el a felesleges kilókat.

3. Memóriazavarok, ingerlékenység vagy depresszió: az agy alvás közbeni csökkent oxigénellátása a légzés ismételt megszakadása, sőt az emiatt történő ismételt felébredés miatt komoly hatással van a mentális funkciókra, krónikus fáradtságot, csökkent teljesítményt, csökkent tanulási képességet, memóriazavarokat és ingerlékenységet, agresszivitást, depressziót okoz.

Köszvény és vesekő: elhízott embereknél, és különösen azoknál, akik alkoholt fogyasztanak, megnő a húgysavszint, ami hiperurikémiához, köszvényhez és urátos vesekőhöz vezet. Az alkohol serkenti a húgysav keletkezését, és lassítja annak normális veseeliminációját.

5. Visszerek: a vérkeringés beszűkülése miatt (érelmeszesedés és a vér érszűkületét fokozó hiperlipidémia) a vénák falai nagyon megterhelőek és gyorsabban veszítik el rugalmasságukat.

6. Degeneratív reuma: a túlsúly hatással van az ízületekre, különösen a gerincre, amelyek a túlterhelés miatt gyorsabban öregednek.

7. Rák: A rák egyes formái, mint például a mell- és az endometriumrák, valamint a prosztata- és vastagbélrák, sokkal gyakoribbak az elhízott embereknél, és közvetlenül összefüggnek a magas vérzsírszinttel.

8. Csökkent potenciál férfiaknál: a férfiak tesztoszteronszintje csökken, ami komoly problémákat okozhat a csökkent potenciával és termékenységgel kapcsolatban.

9. Menstruációs zavarok és csökkent termékenység a nőknél: az első menstruáció korán jelentkezik, a ciklusok gyakran rendszertelenek, a termékenység csökken, és a menopauza korán beáll, ami minden sajátos problémával jár.

10. Pajzsmirigy rendellenességek.

10 egyszerű, természetes módszert ajánlunk a test, az elme és a lélek "túlsúlyának" csökkentésére:

Mivel az életmód az, ami ehhez az állapothoz vezetett, néha már évek óta, sürgősen meg kell érteni, ahogyan azt a hagyományos AYURVEDA rendszer nagyon világosan bemutatja, hogy ha ugyanúgy élünk, mint korábban, az nem változtat semmit sem a jobb irányba. Ez az oka annak is, hogy azok, akik nem hajlandók feladni a régi gondolkodás- és cselekvésmódot és a túl mélyen gyökerező káros étkezési szokásokat, még ha egy úgynevezett drasztikus fogyókúrát is végeznek, annak befejezése után újra elhíznak, mert visszatérnek a kúra előtti régi életmódhoz. Mélyebb átalakulásra van tehát szükség, de tökéletesen lehetséges, sőt könnyű, ha belegondolunk, hogy az elhízás milyen problémákat okozhat idővel.

Engedjük el tehát a "túlsúlyt", bárhol is rejtőzik bennünk. Ehhez az ősi AYURVEDA rendszerben nagyon bölcsen azt javasolják, hogy először az elme és a lélek súlyát kell megszüntetni, így a test sokkal gyorsabban megszabadulhat a felesleges kilóktól. Amint ez a folyamat elkezdődik, a "könnyített" diéta valóban hatékony lesz, és eredményei hosszú távon stabilak lesznek. Egyébként bármilyen diétát is követünk, a test nem tud könnyíteni, amíg az "elme és a lélek" ezt nem engedi.

1. Reggel a lehető legkorábban kelj fel, és amint felébredsz, kelj ki az ágyból. Ez nagyon fontos, mert ahogy az idősebbek szokták mondani, "a jó napot reggel ismerik". Meglátod, hogy ez a kezdés sokkal jobbá teszi az egész napodat.

2. "Ma segítek a körülöttem élőknek". Az elme súlya sugárzik abból a lassúságból, amellyel döntéseket hozunk, és különösen abból, amellyel úgy döntünk, hogy segítünk a körülöttünk élőknek, vagy akár bármi mást teszünk. Ezért mától kezdve lemondunk róla. Kezdjük a napot azzal a kérdéssel, hogy mivel tudunk ma segíteni embertársainknak, és azzal az elhatározással, hogy ezt meg is valósítjuk. Kezdhetjük azzal, hogy segítünk szeretteinknek, majd barátainknak, szomszédainknak, kollégáinknak. Számtalan okot fogsz felfedezni a boldogságra.

3. "Ma boldog vagyok". A lélek nehézsége gyakran súlyos kétségbeesésnek, csendes csüggedésnek tűnik. De másoknak segítve könnyen felfedezhetjük, hogy az igazi boldogság abban rejlik, hogy adunk másoknak, és kevésbé abban, hogy kapunk. Amikor úgy érzed, hogy lebegsz a boldogságtól, az azt jelenti, hogy már nagyon "könnyűvé" váltál, és hamarosan a tested is az lesz, ha elég sokáig fenntartod ezt a belső állapotot.

4. "Ma dinamikus vagyok". Légy élénk! Engedd el a kimászás súlyát! Kelj korán reggel, mozogj naponta, vagy fuss végig a parkon, menj el a piacra, végezd lelkesen a munkádat, látogasd meg a barátaidat. Meglátod, hogy a nap végére sokkal boldogabb és "könnyebb" leszel, mintha a fél napot a tévé előtt töltötted volna, passzívan figyelve mások életét. Élje az életét a legteljesebben!

5. Mától az evés fogyást jelent! Vannak olyan ételek, amelyek megemésztése olyan sok energiát emészt fel a szervezetből, hogy tulajdonképpen kiszárítják azt. Ezek emésztése lassabb, és emiatt nem fogsz éhesnek érezni, ha rendszeresen fogyasztod őket. Másrészt viszont kevés kalóriát szolgáltatnak, ezért csökkentik a súlyt. Ilyen a híres káposztaleves is, amelyet naponta vagy hetente 2-3 alkalommal fogyaszthatsz, de a növényi rostokban gazdag ételek, különösen a teljes kiőrlésű gabonák (teljes kiőrlésű búzaliszt, teljes kiőrlésű hajdina, teljes kiőrlésű árpa, barna rizs, teljes kiőrlésű zab, teljes kiőrlésű köles, teljes kiőrlésű rozs) is, amelyeknek ajánlott több mint egy éves korukban fogyasztani. A növényi rostok nélkülözhetetlenek az elhízás kezelésében és a II. típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, az érelmeszesedés, a vastagbélrák megelőzésében, amelyek, mint említettük, gyakran járnak együtt az elhízással. Néhány növényi rostokban gazdag zöldség és gyümölcs is ajánlott: káposzta, karfiol, brokkoli, sárgarépa és más gyökérzöldségek, alma, eper, citrusfélék.

6. Távolítsuk el az alkoholt (sok kalóriát ad, növeli a húgysavtermelést és késlelteti a vesekárosodást), a cukorral vagy mesterséges édesítőszerekkel édesített üdítőitalokat (az ilyen italok 60%-tal növelik a gyermekek elhízását egy 11-12 évesek körében végzett nemrégiben készült amerikai tanulmány szerint), a húst, az állati zsírokat és a finomított olajokat (ezek nagymértékben növelik az elhízás, a vastagbélrák, a II. típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek előfordulását).

Kis szokások, hogy könnyedén megállítani a hízást:
7. 13 óráig csak természetes, házi készítésű gyümölcs- vagy zöldségleveket, illetve gyümölcs- vagy zöldségsalátákat fogyasszon.

8. Az utolsó étkezést legkésőbb este 8 órakor fogyassza el.

9. Igyon egy pohár meleg vizet evés előtt, ez csillapítja az éhségérzetét, és segít, hogy kevesebbet egyen.

10. Egy étkezés alkalmával csak egyféle ételt fogyasszon (disszociális diéta): csak gabonaféléket, csak gyümölcsöt vagy csak zöldséget, amelyhez szükség esetén fűszereket, kevés extra szűz olívaolajat, őrölt mandulát, édesített mézet adhat.

Milyen ételeket használunk arra, hogy "fogyjunk evéssel":

  • fehér kenyér helyett fekete kenyér
  • teljes kiőrlésű gabonafélék (1 évnél idősebbek) tésztafélék helyett, finomított lisztből készült pékáruk, frissen szedett gabonafélék.
  • káposzta, karfiol, retek, karfiol, saláta, lobo, zöldbab helyett vesebab, szójabab, csicseriborsó, lencse.
  • alma, citrusfélék, eper, cseresznye helyett banán, körte, sárgabarack, őszibarack.
  • telítetlen zsírok (extra szűz olívaolaj, lenmagolaj) a telített zsírok (hús, állati zsírok, finomított olajok) helyett.
  • mandula dió helyett, földimogyoró, mogyoró, földimogyoró, napraforgó
  • kefir, zsírszegény joghurt édes tej helyett, tejföl, sajt, túró, túró
  • cukor helyett édesítőszerként régi méz (édesített), édesítőszerként friss méz (folyékony)
  • természetes, házi készítésű, friss gyümölcsökből és zöldségekből préselt gyümölcslevek alkoholos italok, cukorral édesített üdítőitalok vagy más mesterséges édesítőszerek helyett.

Gyógymódok:

A test és az egész lényünk "kiszárításának" folyamatát tovább segítendő, számos olyan gyógynövény is hasznos, amelyek segítenek az egész test megtisztításában és lecsapolásában. Ezek közé tartoznak a méregtelenítő és tisztító növények (koriander, encián, drazsilla, zsálya, izsóp, rozmaring, gyermekláncfű, répafű, vörös lóhere, endívia, eperlevél, cikória, obligát, sanzénia, sóska, kurkuma, neem stb.), a vérzsírcsökkentő növények (kurkuma, articsóka stb.) és a vérzsírokat csökkentő növények.), valamint vizelethajtó és hashajtó gyógynövények, amelyek elősegítik a salakanyagok vese- és emésztőszervi kiürülését a szervezetből (nyírfa, cikória, volbura, édeskömény, szenna, crusin stb.).

Lehet, hogy elsőre nehéznek tűnik, de minden egyes lépés sikerélményt jelent, ami önmagában motivációt és erőt ad a folytatáshoz. És a cél miatt megéri az erőfeszítést.