Böjt

Alapvető böjti ajánlások

 

A böjt az étkezésről való teljes vagy részleges lemondás, amelyet a jótékony önátalakítás szándékával végeznek. Ez a meghatározás a kezdetektől fogva a böjt több fokozatát vagy formáját emeli ki, kezdve a legenyhébb formától, amelyben nem fogyasztanak húst, alkoholtartalmú italokat vagy bármilyen izgalmas ételt, egészen a legsúlyosabb formáig, amely egyben a legösszetettebb is az egészségügyi következményeit tekintve, vagyis a teljes vagy fekete böjtig. Ez utóbbi során egy vagy több napig minden ételtől tartózkodunk. A teljes böjt ideje alatt csak a víz fogyasztása megengedett, sőt javallott.

A poszt "bajnokai"

Annak ellenére, hogy az úgynevezett "modern" diéta egyes támogatói szkeptikusan nyilatkoznak a böjtölés ezen formáiról, számos tanúvallomás bizonyítja, hogy a böjtölés akár életmódként is integrálható, sőt, kivételes gyógyhatásokat értek el, az allopátiás orvoslás által nagyon súlyosnak vagy akár gyógyíthatatlannak tartott betegségeket gyógyítottak meg.
Így váltak híressé olyan emberek, mint a japán orvos, George Oshawa, aki a gabonaalapú étrend nagyszerű egészségügyi hatásaira világított rá, Rudolf Breuss a természetes gyümölcslevek övezeteivel és Ernst Gunter a nyers táplálékdiétával, mind munkájukról, mind pedig az általuk elért félelmetes eredményekről.
Az előadás célja többek között az, hogy lebontsa azt a sok emberben mélyen gyökerező előítéletet, miszerint az élelmiszer az egyetlen életképes életenergiaforrás, és hogy bizonyos élelmiszerek megvonása komolyan veszélyezteti egészségünket és integritásunkat. Az ilyen merev és zárt gondolkodású emberek számára a böjt vagy a diéta igazi csapás. Számukra a vallási böjtök nem mások, mint puszta babona, minden tudományos alap nélkül. Mégis, még az ilyen lények is, szerencsétlen módon a megértésük hiányában, végül kétségbeesetten ragaszkodnak ahhoz, amit hevesen bírálnak, nevezetesen a böjtöléshez, ha megbetegszenek, és úgy találják, hogy az orvos által előírt kezelés nem hozza meg a kívánt hatást. Mindezeknek és másoknak azt válaszolhatjuk, hogy a tanulmányok szerint az emberi szervezetnek két-három hónapra elegendő energiatartaléka van! Számtalan olyan hívő is van, akinek sikerült a húsvét előtti 40 napot végigböjtölnie, anélkül, hogy az életfunkcióik bármiben is szenvedtek volna. De talán a legbeszédesebb példa a keresztény misztikus Therese Neumané, aki hosszú éveken át élt étel nélkül, ezzel bizonyítva a világnak, hogy létezik a végességbe való energiabevitelnek egy magasabb, spirituális módja is, az étkezésen kívül.
Az olvasóban ekkor a következő kérdések merülhetnek fel:
"Hogyan tudták ezek a lények ilyen hosszú ideig tartó böjtöléssel tökéletes állapotban fenntartani életerejüket és testük minden funkcióját?"
"Vajon ők kiugróak, vagy mindegyikünk elérhet hasonló dolgokat?"
Ezekre a kérdésekre keresve a választ, amelyek akár az emberi tudás szempontjából is alapvetőnek tekinthetők, egyesek sietnek azt mondani: "Ha ők tudják, én is tudom. Holnap kezdem!", és így teljesen felkészületlenül vágnak bele egy teljes böjtbe. Fennáll a veszélye annak, hogy különböző nehézségek eltántorítják őket ettől. Az ilyen emberek, bár eleinte lelkesek, könnyen feladhatják, és a böjt valódi ellenzőivé válhatnak, mert nem értik, nem vagy csak részben értik meg azokat az elveket, amelyeken a böjt alapszik, és a helyes megközelítést.

Felkészülés a beosztásra (a beosztás betöltése)

Általános ajánlásként el kell kerülni a hirtelen böjtölést, függetlenül a választott formától, valamint a gyomor túlterhelését a böjt első napját megelőző este. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a böjtöt megelőző este nagyon nagy és gazdag ételt fogyasztanak, mert úgy gondolják, hogy komoly "tartalékokat" kell képezni a böjtnek nevezett "komoly erőfeszítés" előtt.
Az ilyen szokás azonban zsibbadtsághoz, álmossághoz, reggeli nehéz nyelvérzethez és kellemetlen ízhez vezet. Ahelyett, hogy élveznénk a böjt jótékony hatásait, könnyűnek, élénknek, felfrissültnek, tiszta fejűnek éreznénk magunkat, nehéznek, frusztráltnak fogjuk érezni magunkat az étel hiánya miatt, az emésztésünk akadályozottá válik, és kellemetlen bélpanaszokat fogunk érezni.
Ami a böjtöt illeti, a tényleges böjti időszak előtt olyan ételeket kell fogyasztani, amelyek a lehető legkönnyebbek, de mégis táplálóak. Ha mondjuk egy nap (24 óra) fekete böjtöt választottunk, akkor elegendő, ha a böjt előestéjén egy könnyebb ételt fogyasztunk.
Ha Oshawa makrobiotikus étrendjének valamelyikét szeretnénk követni, akkor a tényleges diéta megkezdése előtt fokozatosan be kell vezetnünk a diétában feltüntetett jang gabonákat a mindennapi étrendünkbe, esetleg más élelmiszerekkel kombinálva. Így fokozatosan hozzászoktatjuk szervezetünket az újfajta étrendhez, és sokkal könnyebb lesz a diéta végrehajtása.
Hasonlóan járunk el a gyümölcsök és nyers zöldségek bevezetésével is, fokozatosan bevezetve azokat az étrendbe.

A poszt elhagyása

Ugyanez a mértékletesség, a fokozatosság szabálya vonatkozik a böjt elhagyására is. Nem szabad hirtelen, nagy étkezéssel együtt történnie. A szakemberek azt javasolják, hogy a böjt elhagyásakor friss zöldségekből (káposzta, sárgarépa) készült salátával kezdjük, és csak fél óra múlva lehet más ételeket enni, de semmiképpen sem húst, alkoholt, koffeintartalmú italokat, margarint, konzerveket vagy bármilyen nehéz ételt. Tápláló és kiadós ételeket, például tejtermékeket, tojást, mogyorót, dióféléket csak a második étkezés után szabad fogyasztani. Összességében a böjt utáni regenerálódási időszak két napig tart.
A 10 napos Oshawa-diétáról visszatérve, kezdetben yang gabonaféléket fogyasszon, de zöldségekkel főzve. A túlzásba vitt élvezetek, a túl sok étel fogyasztása és az ízek túlzott stimulálása kizárt. Azok számára, akik még nem álltak át a lakto-vegetáriánus étrendre, a diéta befejezése után 10 napig nem ajánlott húst enni. A normál étrendre való visszatérés fokozatos lesz, és ebben az esetben 3-4 napot vesz igénybe. Itt fontos megemlíteni, hogy az Oshawa-diéta olyan radikális és jótékony változásokat hozhat abban, aki helyesen és következetesen gyakorolja, hogy ezután természetes módon választhatja a tisztább és egészségesebb étrendet.