Faölelés

A fák szeretetteljes, figyelmes és rendkívül empatikus ölelése az anyával való kapcsolatteremtés csendes és csodálatos eszköze...természet
és mély belső harmonizáció

Az amerikai Richard Louv 2005-ben megjelent, Az utolsó gyermek az erdőben című könyvében megállapította, hogy az utóbbi évtizedekben egyre nyilvánvalóbbá vált a természettől való elszakadás súlyos állapota. Ennek a természetellenes megnyilvánulásnak a leírására a "Természethiány-szindróma" kifejezést használta. Ez a hozzáállás mára jellemzi a modern társadalomban élő emberek többségét, akik mindennapi tevékenységeik során a természettől elszakadva élnek, ami káros következményekkel jár a fizikai és mentális egészségükre nézve.

A honlapon...A Children & Nature Network bemutatja a világ minden tájáról származó tudományos kutatások eredményeit, amelyek azt mutatják, hogy a természettől való elszakadás valós jelenség.

Az ilyen irányú tanulmányok azonban azt mutatják, hogy a mai ember problémájának megoldása rendkívül egyszerű, mert a "modern" problémákkal küzdő emberek, mint például az így-Az ADHD, a szorongás vagy a depresszió jobban kezdi érezni magát, amint újra kapcsolatba kerül a természettel. A tanulmányok azt mutatják.az úgynevezett "Nature Cure"-t, mint csodaszert, bemutatva többek között, hogy:

 • A növényzetben gazdag városi területeken való élet jobb egészséget biztosít a felnövekvő gyermekek számára;
 • Azok a fiatal nők, akiknek lehetőségük van arra, hogy az ablakukból gazdag növényzetű tájat lássanak, nagyobb önfegyelmet mutatnak, mint azok a társaik, akik nem ilyen területen élnek;
 • Az ADHD-s gyermekek akkor kapják a legjobb "kezelést" a tüneteikre, ha olyan tevékenységekben vesznek részt, amelyek a természetben zajlanak;
 • Azok a diákok, akik az erdős kampuszon való sétát választják, könnyebben és gyorsabban pihennek, ami érezhetően jótékony hatással van a lelki állapotukra is.érzelmi.
 •  

Roger Ulrich úttörő tanulmánya 1984-ben kimutatta, hogy a betegek, akiket egyolyan kórteremben, amelynek ablakai a természetre néznek, sokkal gyorsabban, jobban és kevesebb mellékhatással gyógyulnak a műtét után, mint azok, akiket olyan kórteremben helyeztek el, amelynek ablakai a falra vagy egy másik épületre néznek. Ez a kutatás a fák fontos szerepét is bemutatja a városi területeken, kiemelve azokat az előnyöket, amelyeket az emberek szociális és belső világa számára egyaránt jelentenek.

A TERMÉSZETI KÖRNYEZETHEZ VALÓ VISSZATÉRÉS TÖBBFÉLEKÉPPEN IS TÖRTÉNHET.

Íme néhány egyszerű és könnyen megvalósítható ötlet a természettel való újbóli kapcsolatteremtéshez:

Egy növény, egy bokor, egy virág közvetlenül az irodában vagy a szobában (aegy edény), amelyre gondosan vigyázni fogunk;

Amikor a városba megyünk különböző ügyintézések miatt, jó, ha olyan útvonalat választunk, amely egy olyan területen halad keresztül, aholegy parkot, még ha ehhez egy kis kerülőt is kell tennünk;

Találkozás a barátokkal a parkban;

Élvezzük a kertészkedés művészetét;

Ültessünk egy fát az udvaron, majd gondozzuk;

Töltsünk minden nap egy kis időt egy olyan fa koronája alatt ülve, amely gyönyörködtet bennünket;

Öleljünk meg egy fát.

Tudományosan igazolták, hogy a fák ölelő hatása segít az emberek egészségének javításában azáltal, hogy megemeli az uralkodó rezgési frekvenciát.

Egy fa megölelésének látszólag triviális gesztusa, vagy akár csak egy ember jelenléte a fa közelében, sokféleképpen erősítheti annak egészségét.

A szerző Matthew Silverstone elhozza a könyvet A tudomány elvakítja (A tudomány elvakítja), amely 2011-ben jelent meg, meggyőző bizonyítékot szolgáltat a fák egészségügyi előnyeiről. Emellett olyan tudományos tanulmányok eredményeit is tartalmazta, amelyek kiemelik többszörös és váratlanul jótékony hatásukat a pszichoérzelmi, mentális, koncentrációs, reakcióidő, depresszió és még a jól ismert fejfájás is.

A könyvben idézett tanulmányok szerint a növényekkel való óvatos interakció során még a gyermekek is rendkívüli élettani és pszichológiai szinten is rendkívüli hatásoknak örvendenek, ami az egészség és a belső jólét javulását jelenti. Emellett a természetes környezetben végzett szabadidős tevékenységeik kreatívabbak, és jótékony hatásuk még a kognitív és érzelmi szintre is kiterjed.

A zöldterületek és a mentális egészség közötti összefüggést vizsgáló tanulmány átfogó közegészségügyi jelentéseA mentális egészségről szóló jelentés azt is meghatározza, hogy "a természethez való hozzáférés jelentősen hozzájárulhat mentális képességeink és jólétünk javításához".

Hogyan lehetséges, hogy a természet jelentős javulást hozhat a tünetekben, amelyekkel az emberek ma szembesülnek? Sokan úgy vélik, hogy a nyitott zöldterületek jelentős jótékony hatással bírnak, de Silverstone szerint ennél sokkal többről van szó. Szerinte nem csak maguk a nyitott terek járulnak hozzá az emberek egészségi állapotának javulásához, hanem sokkal inkább a rezgés minősége (okkult rezonancia® specifikus) a fák és növények, amely befolyásolja az emberi testet a jobb, élénkítő ésl és regenerálól. Mivel a természetben minden rezgés és rezonancia, a rezgések kétségtelenül hatással vannak a biológiai folyamatokra. Kutatások kimutatták, hogy egy 10 Hz-es rezgésnek kitett pohár vizet ivó ember vérének alvadási sebessége azonnal megváltozik az így kezelt víz elfogyasztása után. Hasonlóképpen a fák is jótékony hatással vannak az emberre és minden más élőlényre a környezetükben. Amikor megérintünk egy fát, annak sajátos rezgése jobb irányba befolyásolja a különböző biológiai funkciókat és folyamatokat, amelyek folyamatosan zajlanak a saját testünkben. A könyvben A tudomány elvakítjaMatthew Silverstone szerint ez a hipotézis már vitathatatlan valósággá vált, amelyet több száz tudományosan igazolt tanulmány támaszt alá. A méltóságteljes tölgyfa ölelése számtalan egészségügyi előnnyel jár, amelyek azonnali hatásukkal csökkentik az ember egészségügyi költségeit.

Egy ilyen tanulmány, amely a természetnek az emberek egészségére gyakorolt elképesztően jótékony hatásait dokumentálta, kimutatta, hogy "a zöldterületek legalább olyan hatékonyak lehetnek, mint a mentális zavarok bizonyos formáinak kezelésére felírt gyógyszerek, azzal a különbséggel, hogy ez utóbbiak káros mellékhatásaitól teljesen mentesek".

Az emberi lények addig élhetnek a természet törvényein kívül, amíg a természettől való elszakadásuk tünetei meg nem nyilvánulnak. A modern, mélységesen egészségtelen életmóddal összefüggő betegségek elterjedtsége arra figyelmezteti az embereket, hogy holisztikus terápiás gyakorlatokkal kell foglalkozni, amelyek egyike egyszerűen a fák átölelése. Ily módon az egyensúlyhiány oka megszüntethető, és a természethez való visszakapcsolódással csökkenthető a helytelen életmóddal összefüggő betegségek előfordulása.

JÓ ÖTLET RENDSZERESEN "ERDEI FÜRDŐT" VENNI.

Ezt a gyakorlatot, amelyet a közelmúltig Nyugaton megvetéssel és materialista szkepticizmussal kezeltek, sok japán már az immunrendszer javításának tökéletesen természetes és rendkívül hatékony gyógymódjaként tartja számon. A kutatások sikeresen bizonyították ezt a tényt. Egy kis séta az erdőben vagy egyegy fákkal teli terület erősebbé és egészségesebbé tehet minket. A magyarázat egyszerű: a fák és általában a növények illóolajokat, úgynevezett fitoncidokat termelnek, amelyek a levegőbe jutva növelik a fehérvérsejtek számát a szervezetünkben, és így javítják az immunitást. Ezek a sejtek aztán segítenek enyhíteni és gyógyítani a betegségeket, sőt a rákot is.

 Jelentős, hogy 1982-ben a Japán Erdészeti Ügynökség még azt is javasolta, hogy ez az "erdei fürdő" (japán nevén Shinrin Yoku), hogy a japán életstílushoz tartozzon. A japánok annyira kedvelik ezt a gyakorlatot, hogy a hasznosságáról meggyőződött japán cégtulajdonosok elhatározták, hogy ilyen "erdei fürdőket" szerveznek alkalmazottaiknak. A gyakorlat számos előnyét fedezték fel azóta Shinrin Yoku:

 • A természet különböző hangjai, mint például a szél varázslatos fuvallata, a levelek zizegése, a madárdal és a rugók zizegése megnyugtatják az elmét, és ezáltal harmonizálják az agyműködést; emellett jelentősen csökkentik a vérnyomást;
 • az erdő által kínált tájat szemlélve s-bizonyítottan csökkenti a pulzusszámot és a vérnyomást, és röviddel utána növeli a nyugalom és az öröm érzését;
 • Az erdei illatok szaglással történő élvezete csodálatos hatással van a pszicho-mentalitás az emberi lény; ezen túlmenően, a nyugodt séta keresztül egyaz erdő mélyen jótékony élettani hatásokat gyakorolhat a szervezetre, a vérnyomás, a szorongás, a depresszió, a légzésszám csökkentése, de a jelentős tisztulás és az elme megnyugtatása szempontjából is;
 • végül, de nem utolsósorban, Shinrin Yoku csökkenti a stresszt, csökkenti a vércukorszintet, növeli a szellemi koncentrációt és csökkenti a fájdalmat.

Mindez csak egyegy egyszerű séta az erdőben... De mi lenne, ha egy fát is megölelnénk, vagy akár többet is?

NE HABOZZUNK, HOGY NAGY SZERETETTEL ÖLELJÜK MAGUNKHOZ A FÁKAT, HA LEHETŐSÉGÜNK VAN RÁ.

Gyakran gúnyolják vagy nevetségessé teszik (a tompa, szkeptikus és ostoba emberek) a faölelés gyakorlatát.bizonyítottan nagy segítség, különösen a test egészségének javításában.

Köztudott, hogy minden atom egy bizonyos rezgési frekvencián rezeg, amely egyedi és sajátos. Minden tárgy különböző rezgési frekvencián rezgő atomokat tartalmaz. Matthew Silverstone azt állítja, hogy a fák egyedi rezgési frekvenciákkal rendelkeznek, amelyek jótékony átalakulásokat idéznek elő a fákkal érintkező szervezetben zajló biológiai folyamatokban.

S-kimutatták, hogy a faölelés gyakorlása jelentősen megnöveli a vér oxitocinszintjét, amely hormon a nyugalom és az empátia érzésével van összefüggésben. A faölelés szerotonint és dopamint szabadít fel a véráramba, olyan hormonokat, amelyek a boldogságérzet kialakulásához és fenntartásához kapcsolódnak.

A fa szeretetteljes ölelése a gyakorló számára a friss levegő csendes és igaz forrását biztosítja. A oldalonValójában a legfrissebb levegőt egy fa zöld koronája alatt szívhatjuk be. Ennek magyarázatát nem nehéz megtalálni: a fa levelei szűrőként szolgálnak a levegő számára, eltávolítják a port, és tisztább, oxigéndúsabb levegőt biztosítanak. Az ilyen tiszta levegő belégzésének előnyei közé tartozik a jobb emésztés, az alacsonyabb vérnyomás és a boldogabb hangulat.

A fák jobban kapcsolódnak a Föld energiájához, mint bármelyikünk. Bár, mivelbűnös öntudatlanságból gyakran kivágjuk, kiirtjuk és általában tetszés szerint eltávolítjuk őket, amit általában pénzügyi érdekek diktálnak, a fáknak szükségük van az ölelésünkre. Miért nem öleljük őket?

MINDÖSSZE 10 LÉPÉS KELL AHHOZ, HOGY EGY FÁT SZERETETTEL ÉS EMPÁTIÁVAL ÖLELJÜNK MAGUNKHOZ.

 • Kezdjük azzal, hogy határozott szándékkal elindulunk egy csendes parkba, erdőbe vagy fás területre.
 • Addig fogunk sétálni a fák között, amíg jól érezzük magunkat a jelenlétükben.
 • Megpróbáljuk - előzetesen - a kezünkkel megtapogatni néhány fa sajátos textúráját.
 • Ezután megszagoljuk az egyes fák által termelt aromát, sőt, a faanyaguk illatát is.
 • A fa felfelé és lefelé tekintve arra törekszünk, hogy érzékeljük a törzsén és ágain keresztül áramló finom, finom, csendes életenergiát.
 • Végül azt a fát választjuk, amelyikről úgy érezzük, hogy egyegy leírhatatlan, kimondatlan szükséglet, ami leginkább vonz.
 • Ezután vagy gondolatban, vagy suttogva és gyengéden megszólítjuk a fát, közölve, hogyés telepatikusan vagy verbálisan, amit aztán akarunk.i továbbítom.
 • A fa ölelése függőleges helyzetben: állva, karjainkkal átöleljük a fa törzsét, miközben arcunkat gyengéden hozzápréseljük (de vigyázzunk, nehogy megkarcoljuk az arcunkat). Ezután gyengéden átöleljük, mélyen és szabadon lélegezve. Megpróbáljuk érzékelni azt a leírhatatlan, egyedi állapotot, amely ekkor megjelenik lényünkben. Fokozatosan elmélyítjük ezt az állapotot, igyekszünk empatikusan és telepatikusan azonosulni a fával.
 • Az egész testtel való ölelés: a földön fekszünk, összegömbölyödve...és a lábaival átölelte a törzset.egyszerre a karoddal.
 • Ölelkezés a magasban: Ha van erre lehetőségünk, akkor óvatosan felmásznak velünk a fára (vigyázva, nehogy megcsússzanak és leessenek), majd leülünk egy elég vastag ágra. Ezután körbetekerjük a lábunkat, és előrehajolva átöleljük.gyengéd ölelés.

Ne habozzunk, ha akarjuk és ha időnk engedi, akár több fát is felkaroljunk. Új barátaink örömmel veszik fel az általunk így átadott energiákat, még akkor is, ha azok diszharmonikusak számunkra. Jó, ha minél gyakrabban visszatérünk, hogy meglátogassuk új barátainkat. Nem kell szégyenkeznünk vagy félnünk beszélgetni velük, mert a fák jó hallgatók.

HOGY GYAKRAN IGYEKEZNEK KOMMUNIKÁLNISZERETETTELJES, EMPATIKUS BÁNÁSMÓD A FÁKKAL.

A fák nagyon jó tanácsadók. Csendesek, jó hallgatóság, megbízhatóak és nagyon szabadok, ahogy Adam Ford írja könyvében. Csendet keresni egy zajos világban (Békét keresve aegy zajos világ), utalva aa legmegfelelőbb helyre, ahol megszabadulhatunk a megoldatlan gondolatoktól és a nyomasztó problémáktól. A fával való kommunikáció előnyei közé tartozik a gondolataink és érzelmeink feltárása révén a mentális tisztaság növekedése és az érzelmi tisztulás, ami segít abban, hogy szabadabbnak és boldogabbnak érezzük magunkat.

Miért ne keresnénk tehát egy különleges fát, amellyel barátkozhatnánk?

A fák kapcsolatot akarnak teremteni az emberekkel, de nem szabad elfelejtenünk, hogy egyedi energiával rendelkeznek. A fák az emberekkel a következő módon kommunikálnaksokkal finomabb módon, mint a megszokott verbális módon. Segítenek harmonizálni a természet energiáival és saját mély struktúráinkkal. Így az inspiráció és a jótékony gondolatok visszatalálnak elménkbe és lelkünkbe.

A fák ölelését igazi szokássá tehetjük azzal, hogyígy egyre több és több... nem élő barátot szerzünk. Segítenek majd kigyógyulni a természettől való elszigeteltség és elkülönülés szindrómájából, és újra összehangolni saját lényünket saját egészségünk mélyen jótékony és harmonikus természetes ritmusával.

Mind az embert, mind a természetet Isten ugyanabból az "anyagból" teremtette, és egy olyanegy olyan Világegyetemet, amelyet ugyanazok a természetes, isteni működési törvények ruháztak fel. Amíg az ember túlnyomórészt a korlátozott megértése szerint cselekszik, amely gyakran elszakad a természet megváltoztathatatlan törvényeinek valóságától, addig nagyon valószínű, hogy el fog térni a természet kebelében hallgatólagosan létező isteni Jótól, és ez az eltérés idővel különböző egyensúlytalanságokban, rendellenességekben és betegségekben fog megnyilvánulni.

A természethez való visszakapcsolódás egyszerűen egy fa ölelésével vagy egy erdei sétával egy időre visszavezeti az embert a természetes "működés" optimális paramétereihez, javítja a szervezet állapotát.És az elején, első lépésként az egészség. Ha az újrakapcsolódásnak ezt az egyszerű aktusát ismételten elvégezzük, az ember harmonizálásának folyamata mélyebbé és tartósabbá válik.

Érdemes elgondolkodni a román közmondáson: "Codru-i frate cu românul", amely feltárja a természet isteni törvényeibe illeszkedő harmonikus és isteni életmódot, amely ősidők óta jellemző volt e földek lakóira.

A cikk a Yogi Holiday Camp Costinesti 2016-ból származik.