A dohányzásról való leszokás

A dohányzásról való leszokás előnyei

 

Jelenlegi helyzet

A dohányzás káros hatásairól szóló széles körű tájékoztatás, az egészségügyi felvilágosítás és a többszörös jogi figyelmeztetés ellenére a cigaretta forgalmazása az elmúlt években fellendült.
Ennek több oka is van. Az egyik az, hogy sok dohányos úgy gondolja, hogy néhány év dohányzás után már nincs értelme leszokni, mert úgy gondolják, hogy a károsodás már megtörtént, de ez nem igaz.

A dohányzásról való leszokás előnyei

Többszörösen bebizonyosodott, hogy a dohányzásról való leszokás csökkenti a tüdőrák és a szívroham okozta halálozást, és az is, hogy egy ilyen jó döntés nagymértékben javíthatja a hosszú élettartamot.
A statisztikák azt mutatják, hogy azoknál, akik valamikor abbahagyják a dohányzást, sokkal kisebb a szívrohamban való halálozás kockázata, közel a nemdohányzókéhoz.
Azt is megállapították, hogy a dohányzás abbahagyása felgyorsítja a gyomorfekély gyógyulását, és hogy a dohányzás abbahagyása teljesen leállítja az erek lebomlásának folyamatát.
Általában a dohányzásról való leszokás elsődleges motivációja a betegségek kockázata. Sokan bizonyos egészségügyi problémák után szoktak le a dohányzásról, néhányan még szívrohamot is átéltek. A megelőzést azonban sokkal korábban kell kezdeni.
Jelenleg a dohányosok kevesebb mint 20%-je válik nemdohányzóvá. Mark Twain szerint úgy tűnik, nagyon könnyű rövid időre leszokni a dohányzásról: "Tudom", mondta, "mert már ezerszer leszoktam a dohányzásról!", ezzel a megjegyzésével jelezve, hogy ez a káros szokás gyakran mélyen gyökerezik a szerzett negatív emberi magatartásban, és hogy elég erős elhatározás kell ahhoz, hogy végleg kiiktassuk.

Hasznos tippek a dohányzásról való leszokáshoz

Az úgynevezett mérsékelt dohányosok számára (akik napi 15-20 cigarettánál kevesebbet szívnak), akik valóban motiváltak a dohányzásról való leszokásra, de úgy érzik, hogy nem megy nekik olyan könnyen, mintha hirtelen jött volna, íme néhány hasznos tipp:
A dohányzásról leszokni kívánó személy először a kevésbé erős, alacsonyabb kátrány- és nikotintartalmú cigarettákat választhatja. Ez hatékony motivációt jelenthet a dohányzásról való leszokás felé vezető út első lépéseként.
Amikor még mindig dohányoznak, eszükbe juthat, hogy jobb lenne, ha csak egy fél cigarettát használnának el, a másik felét pedig eldobnák.
Ezután az a személy, aki még mindig dohányzik, arra törekszik, hogy csökkentse az egy cigarettából történő szívások számát, egyre hosszabb időt hagyva két egymást követő szívás között.
Közvetlenül ezután a dohányzásról leszokni kívánó személy arra törekszik, hogy csökkentse a cigaretta mély belégzését.
Mindezek után a következő célja az lesz, hogy kevesebb mint napi 3 szál cigarettát használjon.
Mindezzel párhuzamosan, aki valóban le akar szokni a dohányzásról, jól tenné, ha naponta jóval többet mozogna, lehetőleg a szabadban.
Nagy segítség annak, aki le akar szokni a dohányzásról, hogy más hasznos szokásokat alakítson ki, különösen azáltal, hogy kreatív érdeklődést mutat más, számára vonzó, egészséges témák iránt.
Néha még az is hasznos, ha a cigarettát egy ártalmatlan helyettesítő anyaggal, például tollal vagy ceruzával helyettesíti.
A dohányzásról leszokni vágyók számára a legjobb módszer, ha olyan jótékony, aromás gyógynövényeket rágcsálnak, amelyek csökkentik a dohányzás iránti érdeklődést, mint például az obligát gyökér, a zsályalevél, a bazsalikomlevél vagy a menta.

Néhány következtetés

Az ajánlások listája tájékoztató jellegű. E hasznos tanácsok alapján minden jelenlegi dohányos, aki le akar szokni a dohányzásról és nemdohányzóvá kíván válni, számos más konkrét módszert is adaptálhat, amelyek segíthetnek neki abban, hogy sikeresen legyőzze ezt a káros szokást.
Általánosságban elmondható, hogy azokat az embereket, akik naponta több mint 20 cigarettát szívnak, nehezebb leszokásra motiválni. Erős bátorításra, útmutatásra és támogatásra van szükség a hozzájuk közel állók részéről.
Az Egészségügyi Világszervezet már 1970-ben szankcionálta a dohányzás egészségtelen szokását annak katasztrofális egészségügyi következményei alapján. Ezért van szükség arra, hogy a jelenlegi egészségügyi rendszerben dolgozók élen járjanak az egészséges életmódra való rábeszélésben.
Az orvosoknak kellene elsőként lebeszélniük a dohányzásról, különösen a fiatalok körében, és ugyanakkor fokozniuk kellene a dohányzóknak a hatékony leszokásról szóló magyarázatot.