Megegyezés saját természetünkkel

Hogyan élhetünkolyan jó, mint

megállapodás saját természetünkkel az Ayurveda segítségével

 


AYURVEDA - ÉLETTUDOMÁNY

Modern kifejezéssel élve az AYURVEDA India hagyományos természetes gyógyítási rendszerére utal. A szanszkrit nyelv közvetlen fordításában az AYUR szó jelentése "élet", a VEDA pedig "tudomány", így az AYURVEDA jelentése "AZ ÉLET TUDOMÁNYA", amely sokkal több, mint egy gyógyító rendszer. Az AYURVEDA, mint "az élet tudománya", nemcsak az egészség megőrzésének módszereit foglalja magában, hanem az ősi bölcsesség összegzése, amely a jó élet igazi művészetének alapelveit adja át, hogy egészségesek és boldogok lehessünk.

A modern technológia minden vívmánya és az általa nyújtott lehetőségek mellett könnyen belátható, hogy mi, a 21. század emberei nem vagyunk egészségesebbek, nem élünk tovább és nem vagyunk boldogabbak, mint azok az emberek, akik 4000 évvel ezelőtt éltek a Földön. Ha újraolvassuk az Ószövetség lapjait, vagy a Rámájana (India legendás hősének, Rámának az eposza) vagy az Iliász verseit, észrevehetjük, hogy az akkori hősök jóval több mint száz évig éltek (ami ma ritkaság), és azt is észrevehetjük, hogy bár volt egy életkódexük, amely bizonyos nagyon szigorúan betartott elveket tartalmazott, tudták, hogyan kell értékelni az életet éskóstolja meg a teljes ízt. Ne feledje -csak Dávid király, Salamon vagy a bölcs Janaka király.

Mit veszítettünk, hogy az akkori emberek mellett epigonoknak tűnünk? Úgy tűnik, hogy minden kereséselvesztettük a saját boldogságunkat, sőt, még a boldogság kulcsát is elvesztettük. Az emberek egyre több szabadságot, egyre kevesebb korlátozást, egyre több kényelmet akarnak, és nem tesznek mást, mint hogyés szabványosítani az életet, deszakralizálni és elbagatellizálni azt. Mert tévesen több "szabadságot" kerestek az anyagi síkon, elfelejtve, hogy a szabadság lényege szellemi, és forrása az Atya Istennel való közösség, és ezt a közösséget nem lehet elérni az élet szigorúan betartott szabályainak hiányában, olyan szabályok nélkül, amelyek egyisteni bölcsesség, és nem egy korlátozott emberi elme diktálta. Az ilyen bölcsességgel teli tanácsokat bizonyos kivételes emberi lények tárják fel az embereknek, akiklelkileg megismerték a Mennyei Atyát, Istent.

Tehát itt vagyunk, figyelmen kívül hagyva az élet spirituális dimenzióját, és "felszabadítvaaz alapvető természeti szabályokat, hogy előírja, az emberek nem tettek mást, mint hogyés elveszítjük a földi élet örömét. A formális szabályok, amelyeket még mindigmegőrizték a...az idők során, a legtöbb esetben, dogmákká vagy babonákká váltak, elvesztettékés az isteni bölcsesség lényegét, valamint az ezeket alátámasztó mély megértést.

Az eredmény az, hogy bár nagyon merevek, de betartásuk egyáltalán nem hoz boldogságot, csak hatalmas frusztrációt. Ez az oka annak is, hogy sokan teljesen lemondtak róluk, anélkül, hogy boldogabbak vagy egészségesebbek lettek volna, mert-helyébe a vak libertarianizmus vagy az élet önkényes vagy abszurd szabályai lépnek, amelyek csak a közönséges emberi elme plafonját tükrözik. Ezért hisszük, hogy a modern embernek sürgősen vissza kell térnie a bölcs életmódhoz, amelyet a hagyományos bölcsesség alapelvei vezérelnek, de ezúttal szellemben és nem csak betű szerint értve azokat, mert "a betű öl, míg a szellem életet ad".


AYURVEDA A TUDOMÁNY, AMELY MEGTANÍT MINKET ARRA, HOGYAN ÉLJÜNK ÖSSZHANGBAN SAJÁT TERMÉSZETÜNKKEL

AYURVEDEI szerint az ember életmódjának szorosan összhangban kell lennie sajátos felépítésével. Nagyon szoros kapcsolat van az ember fizikai megjelenése, viselkedése és jelleme között. Ha a lehető legjobban ismerjük az alkotmányos típusok jellemzőit, ahogyan azt (anagyon részletes és precíz módon) az AYURVEDA-ban, gyakran elég néhány percig alaposan szemügyre venni egy embert ahhoz, hogyMegérezhettük a jellemét, a várható egészségügyi problémákat, és azt is tudtuk, hogy bizonyos körülmények között milyen viselkedést várhatunk el tőle.

Továbbá, tudva, hogyTudni fogjuk például, hogy milyen életritmust a legjobb elfogadni, milyen ételt a legjobb választani egy adott időpontban, milyen ruhák jók nekünk, és milyen szakmát választhatunk, hogy a legsikeresebbek legyünk, és hogy harmonikus és egészséges életet éljünk. Képesek leszünk arra is, hogy megértsük, miért vonzanak minket bizonyos emberek, mások miért nem tetszenek nekünk, és melyikükkel érdemes kapcsolatot kialakítani és fenntartani. A következők alapjánaz ájurvédikus tanítások alapján képesek leszünk kitalálni, hogy mi az, ami a szeretett lényünk számára a legkedvezőbb, az alkotmányos típusának megfelelően, és mi az, ami a legkellemetlenebb számára. Ily módon a mindennapi élet úgynevezett kicsinyes vitái közül sok eltűnik, ahogyan a gyakran igen komoly problémák is, amelyek akkor keletkeznek, ha az emberek nemés megérteni egymás viselkedését és motivációit. Az ősi ayurvédikus tudás elsajátításával képesek leszünk tudni, hogy melyik életmódot a legjobb elfogadni aegy bizonyos évszakban, és mit tehetünk, hogy elkerüljük a megbetegedést. Ez csak néhány az AYURVEDA által nyújtott önismeret eredményei közül. Ez az önismeret abszolút szükséges első lépés mindazok számára, akik elméletileg és gyakorlatilag is meg akarják közelíteni ezt a hagyományos tudományt.

Például röviden azt mondhatjuk, hogy ha Ön egy robusztus, nyugodt, türelmes ember, akkor az Ön alkotmányos típusa túlnyomórészt KAPHA. Ha viszont Ön egy közepes testalkatú, dinamikus, impulzív, gyors mozgású és nagyon hatékony ember, akkor Ön túlnyomórészt PITTA. Ha pedig meglehetősen törékeny, vékony vagy gyenge testalkatú ember vagy, érzékeny és befolyásos vagy, nagyon találékony, de nehézségeid vannak, amikor valamit el akarsz érni, akkor a VATA uralkodó konstitúciós típus jellemez. Természetesen vannak vegyes típusok is, amelyek e fő jellemzők különböző arányú kombinációi révén jönnek létre.

NÉHÁNY ALAPVETŐ AYURVÉDIKUS AJÁNLÁS

Ha Ön túlnyomórészt KAPHA típusú személy, bár szilárd a felépítése, a hideg és nedves időszakokban (téli vagy esős őszi időszakokban) óvatosnak kell lennie, mivel hajlamos a megfázásra. Ha már megfáztál, és folyik az orrod, akkor az őrölt gyömbérgyökér (ha nincs, borsszemekkel helyettesítheted) és méz egyenlő arányban kevert keveréke valódi segítséget jelent, feltéve, hogy nincs lázad. Ha már láza van, akkor inkább egy teáskanál szárított kamilla- vagy egérfarkfűvirágport vegyen be.

Ha Ön túlnyomórészt PITTA típusú ember, akkor a forró (nyári) időszakokra különösen oda kell figyelnie. Ilyenkor hűvös (de nem túl hideg) és édes ételeket kell fogyasztania, például őszibarackot, sárgabarackot, piros dinnyét és uborkát. A csípős fűszerek (bors, chili, gyömbér stb.) és a túlzottan savanyú ételek nem ajánlottak. Kerülni kell a túlzott napsütést, és a lehető legjózanabbul kell gondolkodni és cselekedni.

Ha Ön túlnyomórészt VATA személy, akkor különös figyelmet kell fordítania azokra az időszakokra, amikor az időjárás száraz és hideg (például ősszel és télen fagyos időben). Ilyenkor kerülni kell a hideget, meleg ruhát kell viselni, és minél több meleg folyadékot kell fogyasztani. Nagyon hasznos a mézzel kevert lenmag- vagy szezámmagpor. A természetes olajokkal való masszírozás is segít átvészelni ezeket a nehéz évszakokat.