Gyermekkori kedvencek - 2

 

Hogyan lehet újra felfedezni a finom gyermekkori fagylalt ízét (2)

Nina Marin, AMN Ayurveda előadó-Románia

Fagylalt - a nyár hőn áhított terméke

A fagylalt az a termék, amelyet minden gyermek ismer és kíván, különösen nyáron. De amit ma megvásárolhatunk, az már nem olyan, mint 30 évvel ezelőtt. Már nem találunk egészséges fagylaltot. Mégis, bár tudjuk, hogy nem jó, gyakran meg akarjuk enni, mert jól érezzük magunkat tőle, és nyáron hűsít.

Mi van ebben a fagylaltban, ami annyira nem...miért akarjuk ennyire nyáron? Könnyű, folyós lesz, amikor megesszük, és édes az íze...aromás, édes-savanyú vagy édes...keserű, attól függően, hogy milyen fagylaltválasztékot választunk. Frissítő, felfrissülést, élvezetet, ízt és gyönyört ad nekünk.

Ha elemezzük mindezeket a tulajdonságokat, és összefüggésbe hozzuk azzal, amit az ayurvédikus hagyományból ismerünk, akkor azt látjuk, hogy a jégkrém olyan aspektusokkal rendelkezik, amelyek hajlamosak a lény egyensúlyának helyreállítására, azáltal, hogy csökkentik az általános forró minőséget (ushna-guna) és implicit módon a többlet pitta-dosha, ami nyáron gyakran előfordul. Pontosan ezt a kiegyensúlyozottsági állapotot keressük, anélkül, hogy nagyon is tudatában lennénk, amikor a fagyos nyárra vágyunk.

Egészséges fagylaltok

Van egy nagyon egyszerű módja annak, hogy otthon egészséges fagylaltot készítsünk, amely megfelel mindezen tulajdonságoknak.

Az alapvető összetevő a chia. A fagylalt elkészítéséhez a chia magokat hidratálni kell. Ez általában úgy történik, hogy sok vizet adunk hozzá, és fokozatosan kevergetjük, amíg zselatinos pépet nem kapunk. A többi hozzávalót ehhez a péphez adjuk hozzá, így készül a fagylalt. A fagylaltot nem szükséges hűtőbe tenni, mert szobahőmérsékleten is kihűl.

A hidratált chia magnak nincs különösebb íze, így a készítmény ízét a többi összetevő adja. Ahhoz, hogy a fagylaltnak hangsúlyosabb ízt adjon, víz helyett használhat gyümölcslevet vagy turmixgéppel gyümölcsökből és macerált fűszernövényekből (rozmaring, menta, bazsalikom) készített pasztát.

A savanyú ízt citrommal vagy bizonyos savanyú gyümölcsökkel lehet kihozni: szeder, málna, ribizli, áfonya, fekete ribizli, sárgabarack, cseresznye, egres, szamóca.

A kesernyés ízt kakaó- vagy szentjánoskenyérporral adják hozzá.

Az édes íz és a puhító hatás érdekében használhatunk banánt. Fokozza az édességet mézzel vagy más természetes édesítőszerrel.

Gyümölcsdarabokat vághatunk, és belekeverhetjük a fagylaltba, és díszíthetjük mentalevelekkel, bazsalikommal, rozmaringgal vagy más alkalmas ehető levelekkel és virágokkal.

Chia, banán és áfonya jégkrém

Turmixoljuk össze a banánt, az áfonyát, a vizet és a friss mentaleveleket egy turmixgépben. Ha nincs friss mentalevél, akkor 6 órán át áztathatjuk a szárított mentaporokat 6 órán keresztülegy kevés vizet, szűrjük le, majd használjuk fel a folyadékot.

Ehhez a masszához adjunk hozzá néhány evőkanál chia magot, és keverjük addig, amíg zselés masszát kapunk. A chia magok hajlamosakés nagymértékben növeli a hangerőt, ha egyfolyadék, ezért elegendő gyümölcsmasszát kell készíteni.

Az eredmény egy édes fagylalt...savanyú, frissítő. Az íze nagyon hasonlít a bogyós fagylaltokra, amiket mi...Korábban is vásároltam már boltban, de ez egy igazán egészséges és kiegyensúlyozó lehetőség.

Ezek a fagylaltok azért is nagyszerűek, mert hűsítenek minket, még akkor is, ha a hűtőben nem tartják hidegen.

Chia, banán, áfonya és kakaó fagylalt

Az előző fagylaltot kakaópor hozzáadásával átalakíthatjuk. Ebben az esetben, mivel a kakaó kesernyés jegyét hozzuk, szükség van valami édesre is.

Édesíthetjük mézzel, pitypangsziruppal, rózsasziruppal vagy más szirupokkal.

A fagyasztás édes lesz...savanyú és enyhén keserű. Ezek az ízek nagyon jól illenek a meleg évszakhoz, hogy enyhítsék az évszak forró érzését.

Egyéb fagylalt receptek

Ebből a két receptből más fagylaltfajtákat is készíthetünk, attól függően, hogy milyen gyümölcsök állnak rendelkezésünkre, és milyen fűszernövényeket szeretnénk használni.

Használhatunk különböző bogyós gyümölcsöket, amelyek nagyon gazdagok C-vitaminban és antioxidánsokban. Különböző ízeket adhatunk a gyógynövényekből készült macerátumok vagy szirupok használatával, amelyekkelsaját magunk készítettük, mézből és pitypangvirágból, fenyő- vagy fenyőrügyekből, rózsavirágból.

Ha csak egy ilyen fagylaltot készítünk, rájövünk, hogy minél gyakrabban meg akarjuk ismételni. Ez egy nagyon egészséges termék, és alkalmas az év meleg időszakára. És ha nem felejtjük el, hogy varázslatos hangulatot teremtsünk, amikor élvezzük, végül nagy örömmel fogjuk mondani: "Ez a gyermekkorom fagylaltja!".