Gyakorlati intézkedések

 

Az Ayurveda gyakorlati módszerei

 

Az Ayurveda jellemzői

Az ájurvéda az egészségmegőrzés és a gyógyulás nagyon gyakorlatias rendszere. Módszerei hozzáférhetőek és könnyen alkalmazhatóak, és nem utolsósorban olcsók. Emellett az ájurvédikus tudásnak objektív tartalma van, amelyet csak a közvetlen tapasztalat tárhat fel. Az ayurvédikus modalitások nem traumatikusak, nem invazívak és nem zavarják a kezelés más formáit. Szinte bármilyen gyógyítási forma hatását képesek felerősíteni, ezért minden probléma és mellékhatás nélkül alkalmazhatóak más hagyományos kezelésekkel együtt.

Az ayurvédikus eljárások típusai

Ebből a szempontból jó tudni, hogy az Ayurvédában vannak:

1. Ayurvédikus eljárások, amelyek viszonylag normális egészségi állapotban lévő (nem súlyos betegségben szenvedő) emberek számára javallottak. Ezeknek az eljárásoknak a célja egyrészt az, hogy megvédjék az őket alkalmazó embert (nem engedve, hogy betegség alakuljon ki), másrészt pedig az, hogy segítsék őt egyre harmonikusabbá válni.

2. Ayurvédikus eljárások bizonyos betegségekben szenvedő emberek számára. Ezeknek az eljárásoknak a célja elsősorban a betegség(ek) megszüntetése. Az ilyen típusú ayurvédikus eljárások alkalmazása alapos ayurvédikus ismereteket igényel.

Ayurveda célok

Mint ismeretes, minden orvostudománynak két célja van: az első a betegségek megelőzése (beleértve az egészségfejlesztést is), a második pedig a betegségek kezelése a már kialakult betegségek gyógyítása céljából. Ezek közül az előbbi mindig jobb és előnyösebb, ahogyan sokkal bölcsebb távol maradni a sártól, mint magunknak lemosni azt.

Sajnos azonban az orvostudomány manapság - mind sokak fejében, mind a gyakorlatban - többnyire a betegségek gyógyításának tudománya. Ha még nem vagy igazán beteg, a legtöbbek véleménye szerint nincs szükséged orvosra. Így láthatjuk, hogy az emberek mára elvesztették az egészséges életmód fogalmát. A legtöbb ember "véletlenszerűen" él, és amikor valamikor bekövetkezik egy betegség (mert a testünk nem "véletlenszerűen" működik, hanem mindig nagyon pontos törvények szerint), azt gyakran a sors igazságtalan csapásának, vagy balszerencsének tekintik, és nem az elkövetett hibák természetes következményének.

Ezen túlmenően, a múltban az Ayurveda gyakorlóját csak akkor tekintették igazi ayurvédikusnak, ha az általa gondozottak nem betegedtek meg. Aki az ájurvédikus tudást alkalmazni kívánja, az azzal kezdi, hogy tudja, milyen megelőző módszerekkel lehet megelőzni a betegségeket, és ha a betegség mégis hajlamos kialakulni, akkor azt korán "el lehet kapni", amikor még nem alakult ki a fizikai testben.

Svasthavritta

Az Ayurvédában a SVASTHAVRITTA nevű ágba tartozik minden olyan megelőző eljárás, amelynek célja az egészség megőrzése és a betegségek megelőzése.

Az ájurvédában számos, gyakran megelőzésre is használt gyógyító módszer létezik, amelyeket alkotmányos típustól függően különbözőképpen alkalmaznak.