Az éghajlati viszonyok hatása

A szélsőséges időjárási körülmények káros hatásainak csökkentése meteorológiával és meteoroterápiával

 

Andrei Gămulea, AMN-Románia

Az ember olyan összetett entitás, amely elválaszthatatlanul kapcsolódik a természeti környezethez. E kapcsolat minőségi változásainak jelzése a meteoszenzitivitás révén valósul meg. A meteoszenzitivitás bölcs alkalmazásából eredő szabályozási tevékenység korlátozhatja a környezeti feltételek egészségre gyakorolt potenciálisan zavaró hatását, ugyanakkor konstruktívan kihasználhat bizonyos, a minőségi egyensúlyt elősegítő körülményeket. A meteoszenzitivitás ilyen adaptív és kiegyensúlyozó használatát az Ayurveda az időjárás-terápián (vatavaranya-kriya) keresztül valósítja meg.

A meteoszenzitivitás intenzív és akut jeleket generálhat, különösen a rossz egészségi állapotú és rendezetlen életmódot folytató embereknél.

A kiegyensúlyozott és harmonikus életmódot folytató ember számára a meteoszenzitivitás biztosítja a szükséges támpontokat az esetleges kedvezőtlen időjárási hatásokhoz való azonnali alkalmazkodáshoz.

A meteoroterápia az ember számára néhány gyakorlati útmutatót kínál, amelyek révén konstruktívan fokozhatja a meteoszenzitivitás jelzési potenciálját. A pihentető és rendszeres alvás, a friss gyümölcsök gyakori fogyasztása és a szervezet megfelelő víz- és folyadékellátásának biztosítása a legegyszerűbb intézkedések a meteoszenzit optimális működésének fenntartására. A szabad levegőn való mozgás, valamint az ősi jógarendszer testhelyzeteinek (ászana) és meditációjának (dhjána) szisztematikus gyakorlása elősegíti a meteoérzékelés elsajátítását és fokozását.

Az időjárás-terápia megtanítja a lényt arra, hogy a természet segítsége felbecsülhetetlen értékű. Az időjárás-terápia révén az ember sokkal jobban tud alkalmazkodni a környezeti feltételekhez, amelyekkel szembesül, fizikailag, mentálisan és immunrendszerileg.

Az időjárás-terápia javítja a természetes védekező mechanizmusokat, és megtanítja az embert, hogyan alkalmazkodjon a változó időjárási körülményekhez.

Az időjárás-terápia középpontjában az az alapvető gondolat áll, hogy minden ember alkalmas arra, hogy egy adott éghajlaton éljen.

Egyes emberek alkalmazkodtak a hidegebb éghajlathoz, míg mások inkább a melegebb helyeken élnek.

A meteoroterápia azt állítja, hogy az Ayurvédában ismert alkotmányos tipológiák (dosha-prakriti) valójában az éghajlati tényezőkhöz való alkalmazkodási mintákat emelik ki. A meteoroterápia speciális tudományának összefüggésében a konstitúciós tipológiák különböző "éghajlati típusoknak" tekinthetők, amelyek megkülönböztetik az ember természetes környezeti tényezőkre való érzékenységét.

Az alapvető létfontosságú tényezők (dosha) túlsúlya a lényben meghatározza bizonyos pszichoszomatikus jellemzők, étkezési szokások, de mindenekelőtt a külső természeti környezet éghajlati tényezőire adott biológiai és pszichológiai reakciók megnyilvánulását.

Az ideális klíma, amelyre minden embernek szüksége van, pontosan az, amely képes biztosítani belső környezete minőségi egyensúlyának fenntartását a természetes külső környezet által keltett hatásokhoz képest.

A meteoroterápia azt állítja, hogy minden ember akkor érheti el a maximális jólétet és regenerálódhat folyamatosan vagy időszakosan, ha a lehető legtovább az alkotmányos típusának (dosha-prakriti) leginkább megfelelő éghajlati környezetben tartózkodik.

Ennek az általános elvnek a kiaknázásának egy különleges gyakorlati módja az, hogy a lehető leggyakrabban annak a környezetnek a jellegzetes levegőjét javasoljuk belélegezni, amely minőségét tekintve a legmélyebb egyensúlyban van a szóban forgó lény alkotmányos sajátosságaival.

A meteoroterápia szerint nemcsak a külső hőmérséklet vagy a napfény órák száma befolyásolja az ember életállapotát, hanem a levegő ionizációjának különböző szintjei és a levegő kémiai összetétele is, amely a különböző éghajlati helyzeteknek felel meg. A meteoszenzitivitás miatt nagyon jól érezzük magunkat, ha a természet egy olyan helyén tartózkodunk, amellyel nagyon is kompatibilisnek érezzük magunkat. Az ilyen éghajlati-integrációs helyzetekben egyesek azt a mélyenszántó kijelentést teszik, hogy "jól lélegezzen".

Ez az egyik oka annak, hogy az időjárás-terápia gyakorlatát szuggesztíven "egészséges levegő diéta".

Ergon McPhalsey amerikai professzor megérezte az időjárás-terápia előnyeinek jelentős részét, és kidolgozott egy stratégiát az ún. "egészséges levegő táplálása".

Az időjárás-terápia új perspektívát adhat a modern embernek a természeti környezettel való egészséges kapcsolatra.