Ayurvédikus megközelítés a tudáshoz 1

SZAKKÉPZÉS

HAGYOMÁNYOS ELVEK ALAPJÁN 

AZ AYURVÉDÁBÓL (VYAYAMA)

1. rész

 

PRAMANA-VIDHI - AYURVÉDIKUS MEGKÖZELÍTÉS A TUDÁSHOZ

Pramana-Vidhi képviseli a hagyomány az Ayurveda rendszer "ayurvédikus megközelítés a tudásfolyamatokhoz", és alapvető szerepet játszik az Ayurveda alapelveinek helyes megértésében és helyes gyakorlati alkalmazásában.

Az ájurvédikus hagyományban a tudásnak három fő formája van, amelyek az információszerzés és a körülöttünk lévő világ megértésének különböző módjait írják le. A tudás minden fő formájának megvan a maga sajátossága. A kontextustól függően az emberek a tudás egy vagy több formáját használhatják a körülöttük lévő világban való tájékozódásra és interakcióra.

Megfelelő

Az apta vagy aptopadesha "hiteles forrásokból származó tudás". A tudásnak ez a formája megbízhatónak vagy megbízhatónak tartott forrásokból származik, mint például az Ayurveda hagyományos szövegei.

Pratyaksha

Pratyaksha az érzékelő tudás. A tudásnak ez a formája az öt érzékszerven keresztül történő közvetlen észlelésen vagy az instrumentális tudatosságon keresztül történő észlelésen alapul.

Anumana

Az anumana a következtető tudás irányát jelképezi. A tudásnak ez a formája magában foglalja a következtetést, az érvelést és a származtatott intellektuális eszközök, például az összehasonlítás és az elemzés használatát.

PRAMANA-VIDHI TEMATIKUS SZEMINÁRIUMOK

Az általános részvételű Pramana-Vidhi tematikus szeminárium, amelyet az élet hagyományos ismereteinek (Ayurveda) romániai népszerűsítésére irányuló tevékenység keretében szerveztek, az AMN-Románia és az Ayush-Cell-Románia Ayurveda szakosodott központok által az Ayurveda területén végzett alapos képzés szükségességének eredménye és következménye.

A Pramana-Vidhi online szeminárium mindenkinek szól, aki szeretné fejleszteni az Ayurveda ismereteit.

A hagyományos ájurvédikus tudásmódszerek területén a szakirányú továbbképzés elsősorban a Romániában jelenleg nagy számban dolgozó ájurvédikus orvosok képzési szintjének javítását célozza. A Pramana-Vidhi az ayurvédikus tudás hagyományos ága, amely a tanulás és önismeret módszertanának szentelt, és előkészítő szakasza lehet az AMN-Románia Ayurveda Versenyek éves rendezvényein való részvételnek.

A Pramana-Vidhi képzési tevékenység kiegészítő tevékenység, amely kiegészíti az AMN-Románia keretében végzett ayurvéda tanfolyamokat.

Mindazok, akik részt kívánnak venni az AMN-Románia által évente megrendezésre kerülő Ayurvéda Versenyen, részesülhetnek azokból a formáló és alakító szempontokból, amelyek a Pramana-Vidhi hagyományos Ayurvéda területén szerepelnek.

Számos kérés nyomán, különösen azoktól, akik viszonylag nemrég kezdték el az Ayurveda szisztematikus tanulmányozását, kiválasztottunk néhány kulcsfontosságú információt, amelyek hasznosak lehetnek egy olyan alkalmazás-orientált előadáshoz, amely tartalmazza a hagyományos alapelemeket arról, hogyan közelítsük meg a tudást az Ayurveda évezredes rendszere által nyújtott hagyományos tanítások szerint.

A TUDÁS HÁROM IRÁNYÁNAK FELHASZNÁLÁSA AZ AMN-ROMANIA AYURVEDA VERSENYEN

A Nemzetközi Ayurveda Versenyt az AMN-Románia minden naptári év első felében rendezi meg, és Romániából és a világ számos más országából, köztük Indiából is érkeznek résztvevők.

Az AMN-Románia által évente megrendezett Ayurveda verseny az Ayurveda által hagyományosan leírt tudás fő irányai szerint zajlik. Az amnromania.ro honlap oldalain az előző évek Ayurveda versenyének témáit tekinthetik át. A korábbi évek Ayurveda Versenyeinek felépítése is feltüntetésre kerül.

Az AMN-Románia Ayurveda Verseny nem csupán egy egyszerű tudásérvényesítési esemény, vagy más szóval ayurvéda tesztek sorozata, hanem egy modellező struktúra alapján állt össze, hogy javítsa a képzés általános szintjét és jótékonyan alakítsa minden egyes résztvevő tudatát. A kérdéseket legjobb, ha nem a klasszikus, többé-kevésbé befelé feszülő módon közelítjük meg, ahol a résztvevő csak arra törekszik, hogy helyesen válaszoljon arra, amit tud, és elkerülje azt, ami kevésbé ismert.

Az Ayurveda verseny elsősorban egy képzési esemény minden résztvevő számára.. Ez az évente megrendezésre kerülő esemény célja, hogy a résztvevőknek fontos lehetőséget biztosítson az Ayurvéda ismereteinek megerősítésére. Az AMN-Románia Ayurveda Versenyen ez az elmélyítés gyakorlatias, közvetlen és interaktív módon valósulhat meg.

Andrei Gamulea, Ayurveda előadó AMN-Románia

2. rész itt