A színek hatása

A színek csendes hatása az emberre

 
 

A SZÍNEK MINDENÜTT JELEN VANNAK

Egész létezésünket a színek jelenléte tölti ki: a természet csodálatos színei, a házban lévő tárgyak színei, a ruhák színei. a szobák falainak színei, az épületek színei, az autók és más járművek színei, amelyek mellett elhaladunk, a könyvek, magazinok, újságok színei, a filmek és a televízió jeleneteinek színei, a tűzijátékok színes fényei, a földgömbök és az ajándékcsomagolás színei, vagy a virágok színei, amelyeket szeretteinknek adunk az ünnepekre.
Mindezek lehetőséget adnak arra, hogy kölcsönhatásba lépjünk a színekkel, és kapcsolatba kerüljünk azok hatásaival. Ezért hasznos tudni, hogy az egyes színek milyen hatással vannak az emberre.

MELEG SZÍNEK, HIDEG SZÍNEK

Az érett alma tüzes vörösétől a tiszta ég mélykékjéig a színárnyalatok egész sora sugall közelséget és távolságot, intenzitást és nyugalmat.
 
CALD: PIROS
A meleg szélsőség, a piros szín serkentő, meggyújtja a vágy lángját, erősebbnek és erőteljesnek érezzük magunkat tőle. Ha egy szobában túlsúlyban van, a sűrűsödés és az élénkítés érzetét kelti, és a helyiséget kisebbnek tünteti fel.
RECE: ALBASTRU
Némileg kiegészítve, hűvös szélsőségében a kék szín mélyen ellazít és megnyugtat, felébreszti az interiorizációra való hajlamunkat és kihozza az affektivitásunkat. Ha a kék szín dominál egy helyiségben, a tágasság érzetét kelti, ezáltal szubjektíven nagyobbnak érzékeljük a helyiséget.
CALD: PORTOCALIU ÉS SÁRGA
Szintén meleg, de stimuláló hatásukban mérsékeltebb a narancssárga és a sárga. A narancssárga szín kifejezetten antidepresszáns szín, és jó hangulatot idéz elő, míg a sárga a racionális gondolkodást serkenti, és kiváló szellemi stimuláns.
RECE: TURCOAZ ÉS VIOLET
A kék mellett a türkiz és az ibolya is üdítő. A türkiz megnyugtató, tisztító és frissítő hatású, míg az ibolya reményt ébreszt, feléleszti az értéktudatot, és tudatosítja bennünk az élet spirituális dimenzióját.
 

A SZÍNEK GYÓGYÍTÓ EREJE

Minden színnek megvan a maga gyógyító ereje az emberre. Akár úgy döntünk, hogy egy adott szín gyógyító hatását az adott színű ruhák viselésével élvezzük, akár úgy, hogy egy adott színű szobában élünk, vagy színes izzóval világítjuk meg a szobánkat, minden alkalommal érezzük a színek gyógyító hatását is.
 
PIROS
A vörös erős energetizáló hatású, és kiváló gyógyír az erőhiányos, petyhüdt állapotokra, és hasznos hipotenzió esetén is.
PORTOCALIU
A narancs mozgósító lendületet ad, felébreszti a belső örömöt, és erőteljes tonizáló hatással van a pszichére. Erőteljes afrodiziákum is.
SÁRGA
A sárga szín erős intelligenciafokozó. Gyógyító hatással van a reumára, ízületi gyulladásra, és segít a csontozat erősítésében is.
ZÖLD
A zöld a harmónia, az egyensúly és a semlegesség színe. A zöld színnek erőteljes gyógyító hatása van a legtöbb betegségben, a fejfájástól a rákig.
TURCOAZ
A türkiz a védettség színe. Gyógyító hatása van különböző gyulladásos vagy lázas betegségekben, idegfeszültség vagy szellemi zaklatottság esetén.
ALBASTRU
A kék mély relaxációs állapotot idéz elő az egész lényben. Gyógyító hatású magas vérnyomás, asztma, migrén esetén, és kiváló stresszoldó.
VIOLET
Az ibolya különösen lelki szempontból mélyreható regeneráló hatással bír. Elősegíti a neurózisok, mentális zavarok és az epilepszia gyógyulását.