Tavaszi

Hogyan mehetünk energiával telve és zsigerektől mentesen a tavaszba?

Carmen Gheorghe és Dana Oarga által

A természet minden alkalommal lenyűgöz bennünket, amikor átsétálunk egyegy új évad. Olyan ez, mint egy képzett festő, aki vonásról vonásra haladva a fehéret zölddel, a zöldet aranysárgával, az aranysárgát pirossal helyettesíti, majd visszatér a fehérhez. És mindezt nagy kecsességgel és türelemmel teszi, mert a természetnek varázslatos ecsete és végtelen színpalettája van! Milyen szép lenne, ha mi is megtehetnénk ugyanezt magunkban... Igaz, hogy nem vagyunk olyan ügyesek, mint a Festő, aki színt ad a természetnek, de attól még élvezhetjük a művészetét.

Csak annyit kell tennünk, hogy emlékezzünk arra, hogy a testünk megérti a virágok, az eső és a szél nyelvét, és megállunk egy pillanatra, hogyhallgatjuk a suttogását. Mert nem véletlenül "vágyunk" valami melegre egy hosszú utazás után, vagy valami jóra egy fárasztó munkanap után. Nem véletlenül megyünk ki a napra, ha csak néhány percre is, vagy illatosítjuk otthonunkat illatos olajokkal. Ezek mind olyan jelzések, amelyeket a testünk súg nekünk, hogy harmonikusan beilleszkedhessünk a természet természetes ritmusába.

Az indiánok ősidők óta ismerik ezeket a ritmusokat. A hagyományos ázsiai orvoslás részletesen tanulmányozta mind a természet, mind az ember ritmusait. Az ájurvéda gyakorlatilag a világ legrégebbi gyógyítási rendszere, és az indiai orvosi tudásanyag a Védák szent szövegeiből származik. Azon a meggyőződésen alapul, hogy az egészség és a harmónia az elme, a test és a lélek közötti kényes egyensúly fenntartásán múlik.

A fő cél a címen. ayurvédikus gyógyászat a következők előmozdítása jó egészségahelyett, hogy harc a betegséggel. Hogy megértsük a saját testünk mechanizmusát, és ezzel együtt folyamatosan megadja nekünk, amire szükségünk van.

A mérsékelt övben, ahol élünk, négy évszak van: tavasz, nyár, ősz és tél. A hagyományos ájurvédikus gyógyászat azonban csak háromra osztja az évszakokat, és minden ájurvédikus évszak négy hónapig tart. Ebben az időszakban a három alapvető életenergia egyikének túlsúlya ciklikusan jelentkezik: Kapha életenergia, Pitta életenergia és Vata életenergia. Naptárilag az új év kezdete február 15-ének felel meg. A tél - amikor a hideg, száraz Vata életenergia uralkodik - és a tavasz - amikor a hideg, nedves Kapha életenergia uralkodik - közötti átmeneti időszak rendkívül kedvező lehet a jótékony újjászületéshez minden olyan ember számára, aki odafigyel a bekövetkező életenergia-változásokra, és aki igyekszik tudatosítani, hogy ezek az egyes emberi sajátosságoknak megfelelően milyen módon tükröződnek a belső univerzumában.

Az Ayurveda hagyományos rendszere egyszerre pontos és megalapozott tudomány, amely általános fogalmakat és kategóriákat, valamint terápiás módszereket tartalmaz, és valódi gyógyító művészet. Ha ismerjük azt a finom módot, ahogyan a természet felkészül az új időciklusra, az azt is lehetővé teszi számunkra, hogy könnyedén és harmonikusan leküzdjük mindazokat a tüneteket és kellemetlenségeket, amelyeket a modern orvostudomány a "tavaszi fáradtság" általános kifejezéssel illet. Mert ez a tavaszi fáradtság nem más, mint az átmenet aegy új ayurvédikus időciklus, egy átmenet, amelyet a testünk többé-kevésbé intenzíven érez, attól függően, hogy mennyire vagyunk képesek megbirkózni a környezetünkben bekövetkező külső változásokkal.

Az Ayurveda valójában egy igazi életmód, vagy más szóval egy mélyen spirituális, egyszerű és természetes életmód, amely helyreállítja minden ember teljes harmóniáját önmagával és mindazzal, ami körülötte van, lehetővé téve számára, hogyés így felfedezni a misztikus kapcsolatot önmaga és a természet, önmaga és Isten között. Ezért jó, ha igyekszünk minél mélyebben megérteni a gyógyító növények aktuális használatának ayurvédikus gyakorlatának értékét, azt az ayurvédikus gyakorlatot, amely azt jelzi, hogy testünket rendszeresen kenjük fel tonizáló és tápláló olajokkal, vagy öltözzünk puha és meleg ruhákba, vagy akár módosítsuk étrendünket, különösen, ha valahol legbelül mi is érezzük ezt az igényt. A divaton, szokásokon, hatásokon vagy előítéleteken túl jó, ha tudjuk, hogy sokkal fontosabb, hogy elégedettek legyünk önmagunkkal, és néhány egyszerű és józan ayurvédikus tanácsot a gyakorlatba ültetve, hogyan tud testünk harmonikusan és zökkenőmentesen átmenni az új ayurvédikus évbe, jótékony, akár váratlan eredményekkel is járhat, különösen, ha eddig minden kora tavaszt káros szintetikus antibiotikumokkal köszöntöttünk fejfájásunk és torokfájásunk kezelésére.

Általánosságban elmondható, hogy a február 15-én kezdődött új évszak nedves és hideg jellege hajlamosít a nyálkahártya-felhalmozódással járó megfázásra, az arcüregrohamok súlyosbodására, a gyulladásra és a nyálkahártya-gyulladásra. az emésztés lelassulása.

Az első lépés az, hogy kitaláljuk, hogyan lépjünk át személyesen ebbe az új időciklusba. Vessünk egy pillantást az elmúlt évekre és az összes tünetre, amit...volt, következetesen minden alkalommal, majd válasszuk ki a számunkra legmegfelelőbb gyógymódot.

Mert most a legfontosabb, hogy a megfelelő gyógynövényeket szedjük, és melegítő és tisztító terápiákat végezzünk. De egy gyógymód soha nem lehet csodaszer. Mindannyiunknak megvan a saját története és s-megbetegedettegy sajátos, egyedi, rá jellemző kontextus. Vannak azonban olyan gyógynövények és gyógymódok, amelyek mindenkinek megfelelnek, és mind profilaktikusak, mind gyógyító hatásúak.

Friss gyömbér

A gyömbér Ázsiából származik, majd később Dél-Amerikában, Ausztráliában, Jamaikában és az USA-ban is termesztették. A kínai tengerészek gyömbért kaptak a tengeri betegség és a szédülés elkerülésére, az ókori görögök pedig lakoma után fogyasztották az emésztés elősegítésére. Az indiánok azt állítják, hogy tisztábbá teszi az elmét.

A gyömbért kiváló gyógymódnak tartják különböző betegségek kezelésére és az emésztőrendszerre gyakorolt gyors hatása miatt. Ősidők óta használják gyógynövényként reumatikus panaszok enyhítésére, valamint megfázás és influenza tüneteinek kezelésére. A gyömbérrel kapcsolatos kutatások rákellenes tulajdonságokat is kimutattak.

A gyömbér kalciumot, vasat, magnéziumot, mangánt, káliumot, fehérjét, szénhidrátot, élelmi rostot, szelént, nátriumot, C-, E- és B6-vitamint tartalmaz. A gyömbérben lévő illóolajok fájdalomcsillapító, nyugtató és hőoldó hatásúak. Ezek adják különleges ízét és illatát, és elősegítik a gyomor-bélrendszer izmainak mozgását, hozzájárulva a jobb emésztéshez.

Fontos tudni, hogy a gyömbért frissen kell fogyasztani ahhoz, hogy a növény minden tulajdonságát ki tudjuk használni. Nyugtatja a hasi fájdalmakat, segíti az emésztést, megszünteti a gázokat, étvágyat ad, semlegesíti a méreganyagokat, míg egy csésze lé ugyanebből a növényi részből megszabadíthat a lázadó csuklástól, hányingertől vagy hányástól, sőt, akár ételmérgezéstől is. A fehérjék lebontásával működik, hogy megszabadítsa a gyomrot és a beleket a gázoktól. Azért olyan hatékony ebben, mert 180-szor több fehérjeemésztő enzim van benne, mint a papayában. Ezek az enzimek alapvető szerepet játszanak abban, hogy a táplálékból származó tápanyagok hatékonyan felszívódjanak. A zsíros ételek emésztését is segíti azáltal, hogy serkenti a nyáltermelést és megkönnyíti a nyelési folyamatot.

A hideg évszakban a megfázás megelőzésére, de a megfázás kezelésére is használjuk. A tüdőre, a gyomorra és a lépre hat. A gyömbér gyógyító hatását felhasználhatjuk a légúti betegségek leküzdésére. Különösen hatásos köptető köhögésnél, a tüdő tisztításával, de allergiás légúti problémáknál is, mint például a száraz köhögéssel kísért asztma, hörghurut, angina. A gyömbértea segít a megfázás és az influenza esetén azáltal, hogy izzadást idéz elő, és élénkíti az immunrendszert. Jótékonyan hat a köhögés és a torokirritáció megszüntetésére. Hígítja a hörgők nyálkáját és serkenti a vérkeringést, megszünteti a hideg kéz és láb tüneteit, csökkenti a koleszterinszintet, csökkenti a véralvadás kockázatát és megelőzi a szív- és érrendszeri betegségeket.

A gyömbér csökkenti az ízületi gyulladást, és gyakran ajánlják reumás ízületi gyulladás esetén. Emellett egy csésze gyömbértea fogyasztása fizikai megterhelés után megelőzheti az izomlázat és általában az ízületi fájdalmakat. Helyi gyulladások esetén a gyömbéres borogatás csodákra képes.

Egy csésze gyömbértea csökkenti a prosztaglandinokat, amelyek érzékennyé teszik az idegvégződésekben lévő fájdalomreceptorokat, ami erős fájdalomcsillapító hatást mutat. Jó gyógyír a stressz ellen, a szakértők szerint a gyömbértea hatása az enyhe szorongásoldókéhoz hasonló. 

Bár a növény rizómájának árnyalt ízét sokan az ázsiai konyhával azonosítják, a nyers gyömbért sokféleképpen beilleszthetjük az étrendünkbe, mivel számos árnyalatot kínál az ízvilágunknak: fűszeres, aromás, friss ízű és frissítő.

A nyers gyömbér elsősorban az édesszájúaknak és az édesszájúaknak ajánlott. Ha a sovány, száraz, hideg és étvágytalan, vagy meglehetősen szeszélyes étvágyú kategóriába tartozol, a gyömbér nem a legjobb választás. Akik ebbe a kategóriába tartoznak, azoknak ott van egy másik gyógynövény, a Pippali, Piper Longum, vagyis az indiai hosszú bors.

Vigyázzanak azok is, akiknek gyomorhurutjuk és gyomorfekélyük van.nyombél, akut gyulladásos betegségek, ahol a gyömbér nem ajánlott.

A fészkek

Azt mondják, hogy i. e. 3-ban a kínai méltóságoknak, akik a császárhoz jöttek audienciára, szegfűszeget kellett rágniuk, hogy felfrissítsék a leheletüket és elűzzék a gonosz gondolatokat.

A gumók tannint, illóolajat tartalmaznak, amelynek fő összetevője az eugenol, amely fertőtlenítő hatású. Nyugtató, fertőtlenítő és vírusellenes hatású. Kémiai tartalmának és az eugenolban gazdag olajnak köszönhetően a szegfűszeg számos terápiás hatást fejt ki: fertőtlenítő, antibakteriális, gombaölő, vírusellenes, érzéstelenítő, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, tonizáló, gyomorerősítő, karminatív, fekélyellenes, féreghajtó és vérlemezkeképződés-gátló. Kiválóan alkalmas emésztési panaszok kezelésére, megfázás és egyéb légúti betegségek kezelésére, antibakteriális, izzasztó és simaizomlazító hatású a tüdőben. A fül, az orr, a torok és a nemi szervek fertőzései ellen is harcolnak.

Serkenti az étvágyat, segíti az emésztést, hányás, kólika és csuklás ellen hat. Küzd a bélférgek ellen, erősíti az immunitást, vizelethajtó és vizelethajtó. Segít a szembetegségekben és a középfül gyulladásában.

Mind profilaktikusan, mind terápiás céllal naponta többször is rághatunk egész szegfűszeget. Amellett, hogy felfrissítik a leheletünket, segítenek abban is, hogy jól érezzük magunkat.

Tinktúrák

A tinktúrák a gyógynövényekből (levelekből, virágokból, gyökerekből vagy ezek összességéből) nyert alkoholos, hidroalkoholos vagy heteroalkoholos kivonatos oldatok, attól függően, hogy milyen betegségre alkalmazzák őket. A tinktúrákban lévő növényi hatóanyagok viszonylag nagyobb koncentrációban vannak jelen, mint más folyékony gyógynövénykészítményekben, és hosszú ideig megőrzik terápiás minőségüket.

Az egyszerű gyógynövénytinktúrák enyhíthetik és gyógyíthatják a különböző egészségügyi problémákat, a hörgőasztmától, a mandulagyulladástól, az arcüreggyulladástól, az influenzától, az adnexitistől kezdve a rák, az agyhártyagyulladás, a tuberkulózis, a hepatitis C és B vagy a gombafóbiákig.

A tinktúrák nagyon jó gyógymódok ebben az időszakban. Amellett, hogy néhány csepp tinktúra felér egy csésze teával, tápanyagaik rendkívül könnyen asszimilálódnak. Fokozzák a szervezet önvédelmi képességét és kiegyensúlyozzák a légzőrendszer működését.

Szedhet propolisz tinktúrát, influenza elleni tinktúrákat, immunstimuláló hatású tinktúrákat, pl. echinacea tinktúrát, vagy más egyszerű tinktúrákat, amelyek alkalmasak erre az időszakra. Mindig érdemes előre tájékozódni az egyes tinktúrák hatásairól, mielőtt elkezdenénk használni őket. A gyakorlatban a hatékony hatás érdekében az ajánlott adagot mindig vízzel vagy gyógynövénymakréttal hígítva és mézzel édesítve kell alkalmazni.

Diéta

Ezt az időszakot az emésztés bizonyos fokú lelassulása jellemzi. Éppen ezért könnyebb ételeket kell enni, csökkenteni kell a tejtermékeket (akár ki is kell iktatni őket egy időre az étrendből), és a nagyon nehéz ételeket. A fűszereket bőségesen használhatjuk. Így segíthetjük az emésztő tüzünket, és hamarosan, amint melegszik az idő, megkezdhetjük a tisztítókúrákat.

 Természetesen átállunk egy új étrendre, célunk, hogy az eddig megszokott tejtermékeket és ételeket valami megfelelőbbre cseréljük. Ha tehát azok közé tartozol, akik minden étkezéshez sajtot esznek, akkor most itt az ideje, hogy a tofunak hódolj, annak minden ízében és megjelenési formájában. A tejet sikeresen helyettesíthetjük mandulatejjel, szójatejjel vagy rizstejjel. Vásárolhatod vagy elkészítheted otthon, utóbbi esetben ízek keverékét adhatod hozzá, sőt kísérletezhetsz is velük. Ha nem tudod teljesen elhagyni a tejtermékeket, akkor jó, ha a szokásosnál jobban megfűszerezed az ételeket, amiket főzöl.

 A tisztított vaj, a ghee is alkalmas. Sokkal egészségesebb, mint a kereskedelemben vásárolt vaj, és nem igényel sok előkészületet, csak egy kicsit több türelmet és időt az otthoni elkészítéséhez.

 Az étolajokat, még ha hidegen sajtoltak is, a legjobb takarékosan használni.

 Hasonlóképpen, ha azok közé tartozol, akik édesszájúak, akkor jobb, ha kihagyod a krémes, édes süteményeket, amelyeknek eddig kedvet éreztél a kényeztetéshez. A méz általában is remekül helyettesíti a cukrot, nem csak az évnek ebben az időszakában. Ayurvédikus szempontból az egy évnél idősebb méz ilyenkor jó, tehát nem kell tavaly nyári mézet vagy nagyon folyós mézet keresni. Az édesített mézet minden gond nélkül fogyaszthatjuk. Szedhetsz virágport is. Ha eddig még nem szedett, javasoljuk, hogy próbáljon ki többféle virágport (szaküzletekben találhat), akár nyersen tárolva, akár szárítva. Kellemesen meg fog lepődni, mert a virágpornak számtalan íze és illata is lehet attól függően, hogy milyen virágról szedték.  

Ennek az időszaknak a jellemzője a hideg és a csapadék. Ezért fontos, hogy még akkor is, ha odakint már süt a nap, elég vastagon öltözzünk. Ebben az időszakban száraz meleg ajánlott. A hosszú fürdőket és a vizes szaunát egy ideig kerülni kell.

Ha valahogy egy ideig a hidegben vagy huzatban ültél, és úgy érzed, hogy valami nincs rendben, akkor egy forró zuhany után tanácsos egy takaróval a tested körül az ágyba vonulni. Most van itt az ideje a tinktúráknak is, feltétlenül meleg gyógynövényes folyadékkal és mézzel keverve. Használja bátran az erre az évszakra kapható tinktúrák széles választékát.

Ne aggódjon, ha bőségesen izzad, ez az egyik módja annak, hogy a test meggyógyítsa magát.

Fontos megérteni, hogy amikor hosszabb ideig vagyunk kitéve a hidegnek vagy a szélnek, a szervezetünk kénytelen nagyon gyorsan alkalmazkodni ezekhez a körülményekhez. Ha tudod, hogy érzékeny ember vagy, ne hagyd, hogy a kinti napsütés elragadjon, és öltözz fel...egy kicsit vastagabb. Lehet, hogy a hőmérséklet néhány órán át kellemes lesz ebédidőben, de aztán meredeken csökken, és a szervezeted nem nagyon fog megbirkózni a változásokkal, miután egy egész télen át hozzászoktál ahhoz, hogy védekezz a hideg ellen. Vannak, akik alig várják, hogy kisüssön a nap, mielőtt lemondanának a vastag ruházatról. De ha egy ilyen tavaszi kiruccanás után a lehűlés legkisebb jelét is észreveszed, akkor nem tartozol a melegkedvelők közé, és még egy kicsit várnod kell, hogy ledobd a kabátodat.

A melegség és a gondoskodás, amit mi...amit egy hosszú és fárasztó nap után adunk magunknak, sokkal jobb hatású, mint a tabletták szedése, amikor úgy érezzük, hogy "mi-elkapta a megfázást". Itt az influenza és a megfázás szezonja, de az is lehet, hogy a tünetek, amelyeket tapasztalunk, egyszerűen annak a következményei, hogy túl korán lemondtunk a meleg és nem meleg ruhákról.nem megfelelő öltözékben battyogtunk ki. A "egy kis hideg nem árt" mondás nem mindenkinek áll jól. Jobb megelőzni, mint később gyógyszereket szedni egy sor olyan tünetre, amelyek egy pihe-puha takaróval és forró teával is kezelhetők.

Mivel április az év legmegfelelőbb hónapja a tisztítókúrák megkezdésére, a következő számban a méregtelenítésről, annak fontosságáról és helyes alkalmazási módjairól lesz szó.