Primavara

Cum  putem intra în primavă plini de energie şi feriţi de guturai

de Carmen Gheorghe si Dana Oarga

Natura ne uimeşte de fiecare dată cănd trecem într-un nou anotimp. E aidoma unui pictor priceput care, adaugând tuşă peste tuşă, înlocuieşte albul cu verde, verdele cu galben auriu, iar galbenul auriu cu roşu, ca mai apoi să se întoarcă înapoi la alb. Şi o face cu multă graţie şi răbdare pentru că natura dispune de o pensulă magică şi o paletă infinită de culori! Căt de frumos ar fi să putem face şi noi la fel înăuntrul fiinţei noastre… E adevărat că nu suntem atât de pricepuţi ca Pictorul ce dă culoare Naturii, dar putem să ne bucurăm totuşi de arta lui.

Tot ce avem de făcut e să ne reamintim că trupul nostru înţelege limbajul florilor, al ploii şi al vântului, şi să ne oprim un pic să-i ascultăm şoaptele. Pentru că nu întâmplător avem “poftă” de ceva fierbinte după un drum lung sau ceva bun după o zi obositoare de muncă. Nu întâmplător ieşim la soare, chiar dacă doar pentru câteva minute, sau ne parfumăm locuinţa cu uleiuri aromate. Toate acestea sunt semnale pe care trupul nostru ni le şopteşte pentru a ne putea integra în mod armonios în ritmul firesc al Naturii.

Indienii cunoşteau aceste ritmuri încă din cele mai vechi timpuri. Medicina tradiţională asiatică a studiat în amănunt atât ritmurile naturii, cât şi ritmurile fiinţei umane. Ayurveda este practic cel mai vechi sistem de vindecare din lume şi reprezintă ansamblul de cunoştinţe medicale indiene ce provin din textele sacre ale Vedelor. Ea se bazează pe convingerea că starea de sănătate şi armonie depinde de menţinerea delicatului echilibru dintre minte, trup şi spirit.

Principalul obiectiv al medicinii ayurvedice este de a promova o stare bună de sănătatemai degrabă decât lupta cu boala. De a ne înţelege mecanismul propriului trup şi, odată cu aceasta, de a ne oferi permanent ce avem nevoie.

Zona temperată în care ne aflăm cunoaşte 4 anotimpuri: primăvară, vară, toamnă şi iarnă. Medicina tradiţională Ayurveda împarte însă perioada anului doar în trei, fiecare anotimp ayurvedic având o durată de patru luni. În acest interval se manifestă ciclic predominanţa uneia dintre cele trei energii vitale fundamentale: energia vitală de tip Kapha, energia vitală de tip Pitta şi energia vitală de tip Vata. Calendaristic, începerea noului an corespunde datei de 15 februarie. Perioada intermediară de tranziţie care asigură trecerea de la iarnă, în care predomină energia vitală de tip rece şi uscat, Vata, către perioada de primăvară, în care predominanţă energia vitală de tip rece şi umed, Kapha, poate fi extrem de favorabilă pentru o redinamizare binefăcătoare în cazul fiecărei fiinţe umane care este atentă la modificările energetice vitale care survin, şi care urmăreşte să conştientizeze modul specific în care acestea se reflectă în universul ei lăuntric, în conformitate cu particularităţile pe care fiecare fiinţă umană le are.

Sistemul tradiţional Ayurveda constituie, în egală măsură, atât  o ştiinţă precisă şi foarte bine fundamentată, ce include noţiuni şi categorii generale, precum şi modalităţi terapeutice, cât şi o veritabilă artă a vindecării. Cunoscând modul subtil în care natura se pregăteşte de un nou ciclu temporal, ne va permite şi nouă să depăşim în mod uşor şi armonios toate simptomele şi neplăcerile pe care medicina modernă le cuprinde în generica expresie ”astenia de primăvară”. Pentru că această astenie de primăvară nu este altceva decât trecerea într-un nou ciclu temporal ayurvedic, trecere pe care trupul nostru o resimte, mai intens sau mai slab, în funcţie de capacitatea noastră de a face faţă modificărilor exterioare ce se manifestă în mediul ambiant.

Ayurveda reprezintă, în realitate, un veritabil mod de a trăi sau, cu alte cuvinte, un mod de viaţă profund spiritual, simplu şi firesc, care restabileşte armonia deplină a oricărei fiinţe umane atât cu ea însăşi, cât şi cu tot ceea ce o înconjoară, permiţându-i astfel să descopere legătura tainică ce există între ea şi Natură, între ea şi Dumnezeu. De aceea e bine să urmărim să înţelegem cât mai profund valoarea practicii ayurvedice a folosirii curente a plantelor de leac, practica ayurvedică ce indică necesitatea de a ne unge periodic trupul cu uleiuri tonice şi hrănitoare, sau de a ne îmbrăca cu haine moi şi călduroase, sau, chiar de a ne modifica dieta, mai ales dacă undeva în interiorul nostru şi noi simţim în realitate această nevoie. Dincolo de modă, obiceiuri, influenţe sau prejudecăţi, este bine să ştim că e mult mai important să fim fericiţi cu noi înşine, iar punerea în practică a unor sfaturi ayurvedice simple şi de bun simţ, cu privire la modul în care organismul nostru poate trece în mod armonios şi uşor în noul an ayurvedic, va avea rezultate benefice, chiar neaşteptate, mai ales dacă până acum am întâmpinat fiecare început de primăvară cu nocivele antibiotice de sinteză pentru a ne trata durerile de cap şi de gât.

La modul general, caracteristica umedă şi rece a noului anotimp în care am intrat la 15 februarie predispune la răceli cu acumulare de mucus, agravarea crizelor de sinuzită, inflamaţii şi o anumită încetinire a digestiei.

Primul pas este să ne dăm seama care este modul nostru personal de a trece în acest nou ciclu temporal. Să ne uităm un pic la anii trecuţi şi la toate simptomele pe care le-am avut, în mod constant de fiecare dată, apoi să alegem remediul cel mai potrivit pentru noi.

Pentru că acum e cel mai important să luăm plante de leac adecvate şi să realizăm terapii încălzitoare şi purificatoare. Un singur remediu nu poate fi însă niciodată un panaceu. Fiecare dintre noi îşi are istoria lui şi s-a îmbolnăvit într-un context particular, unic, care îi este caracteristic. Totuşi există căteva plante şi remedii care se potrivesc pentru toată lumea şi care sunt atât profilactice cât şi vindecătoare.

Ghimbirul proaspăt

Ghimbirul este originar din Asia, fiind apoi culivat şi în America de Sud, Australia, Jamaica şi SUA. Marinarilor chinezi li se dădea ghimbir pentru a evita greţurile şi ameţelile cauzate de mare, iar grecii din antichitate îl mâncau pentru a ajuta digestia de după ospeţe. Indienii susţin că dă claritate minţii.

Ghimbirul este considerat un tratament remarcabil pentru variate afecţiuni şi pentru efectele sale  rapide asupra sistemul digestiv. A fost folosit ca plantă medicinală încă din antichitate pentru a ameliora problemele reumatice şi pentru a trata semnele de răceală şi gripă. Cercetările asupra ghimbirului au scos la iveală şi anumite proprietăţi anticancerigene.

Ghimbirul conţine calciu, fier, magneziu, mangan, potasiu, proteine, carbohidraţi, fibre alimentare, seleniu, sodiu, vitaminele C, E şi B6. Uleiurile volatile din ghimbir au efecte analgezice, sedative şi antitermice. Acestea îi dau gustul şi aroma specifică şi favorizează mişcarea muşchilor tractului gastrointestinal, contribuind la o mai bună digestie.

Este important de ştiut că, pentru a beneficia de toate calităţile acestei plante, ghimbirul trebuie consumat proaspăt. El este calmant pentru durerile abdominale, ajută digestia, elimină gazele, dă poftă de mâncare, neutralizează toxinele, în vreme ce o cană de suc din aceeaşi parte a plantei vă poate scăpa de un sughiţ rebel, greaţă sau vomă, ori chiar de o toxiinfecţie alimentară. El acţionează prin descompunerea proteinelor pentru a elibera stomacul şi intestinele de gaze. Este atât de eficient în acest sens întrucât are de 180 de ori mai multe enzime pentru digestia proteinelor decât papaya. Aceste enzime au un rol esenţial, deoarece ajută la absorbţia eficientă a nutrienţilor din alimentaţie. De asemenea, ajută la digerarea mâncărurilor grase prin stimularea producţiei de salivă şi uşurarea procesului de înghiţire.

În perioada rece a anului îl folosim în profilaxia răcelilor, dar şi în tratamentul acestora. El acţionează asupra plămânilor, stomacului şi a splinei. Putem să apelăm la efectele curative ale ghimbirului pentru a combate afecţiunile respiratorii. Este deosebit de eficient în tusea expectorantă, prin curăţarea plămânului, însă şi în problemele respiratorii alergice, cum este astmul bronhic însoţit de tuse seacă, în bronşite, angine. Ceaiul de ghimbir ajută în răceli şi gripe prin inducerea transpiraţiei şi tonifică sistemul imunitar. Este benefic pentru a scăpa de tuse şi iritaţii ale gâtului. De asemenea, fluidizează mucusul bronhic şi stimulează circulaţia sangvină, eliminând simptomele de mâini şi picioare reci, scade nivelul colesterolului, micşorează riscul coagulării sângelui şi previne afecţiunile cardiovasculare.

Ghimbirul reduce inflamaţiile articulaţiilor, fiind recomandat adesea în artrita reumatoidă. De asemenea,  dacă beţi o cană de ceai de ghimbir după ce aţi depus efort fizic, puteţi evita apariţia febrei musculare şi a durerilor de încheieturi, în general. În cazul inflamaţiilor locale, compresele cu ghimbir fac minuni.

O cană de ceai de ghimbir reduce prostaglandinele care sensibilizează receptorii durerii din terminaţiile nervoase, demonstrând efecte puternic analgezice. Este un bun remediu împotriva stresului, iar potrivit specialiştilor, efectul ceaiului de ghimbir este similar cu cel al anxioliticelor uşoare. 

Deşi mulţi dintre noi asociază gustul nuanţat al rizomului plantei cu bucătăria asiatică, există numeroase modalităţi de a include ghimbirul crud în alimentaţia noastră, întrucât oferă paletei gustative multe nuanţe: iute, aromat, gust proaspăt şi revigorant.

Ghimbirul crud este recomandat în primul rând celor dolofani şi pofticioşi. Dacă vă încadraţi în categoria persoanelor slăbuţe, uscăţive, friguroase şi fără poftă de mâncare, sau cu un apetit mai degrabă capricios, ghimbirul nu este cea mai bună alegere. Pentru cei care se încadrează în această categorie există o altă plantă, Pippali, Piper Longum, sau piperul lung indian.

De asemenea, atenţie la cei cu gastrite şi ulcere gastro-duodenale, boli inflamatorii acute, unde ghimbirul nu este recomandat.

Cuişoarele

Se spune că în anul 3 î.Hr. demnitarii chinezi care veneau în audienţă la Împărat, trebuiau să mestece cuişoare, pentru împrospătarea respiraţiei şi pentru a alunga gândurile malefice.

Cuişoarele conţin tanin, ulei eteric, în care componentul principal este eugenolul, cu proprietăţi antiseptice. Au un efect calmant, dezinfectant, dar şi acţiune antivirală.  Datorită conţinutului chimic şi al uleiului bogat în eugenol, cuişoarele exercită un ansamblu de efecte terapeutice: antiseptice, antibacteriene, antifungice, antivirale, anestezice, analgezice, antiinflamatorii, tonice, stomahice, carminative, antiulceroase, antihelmintice şi antiagregante plachetar. Sunt excelente în tratarea afecţiunilor digestive, pentru tratarea răcelilor şi a altor afecţiuni respiratorii, având efecte antibacteriene, diaforetice şi de relaxare a musculaturii netede din plămâni. De asemenea, combat infecţiile din urechi, nas, gât şi organe genitale.

Stimulează pofta de mâncare, ajută digestia, acţionează contra vomei, colicilor şi sughiţului.  Combat viermii intestinali, întăresc imunitatea, sunt diuretice şi depurative. Ajută în boli de ochi şi inflamaţii ale urechii medii.

Atât profilactic, cât şi terapeutic putem mesteca cuişoare întregi de câteva ori pe zi. Pe lângă faptul că ne împrospătează respiraţia, ne vor ajuta să ne simţim foarte bine.

Tincturile

Tincturile sunt soluţii extractive alcoolice, hidroalcoolice sau eteroalcoolice, obţinute din plante medicinale (frunze, flori, rădăcini sau toate la un loc), în funcţie de natura bolii căreia i se adresează. Principiile active ale plantelor conţinute în tincturi sunt în concentraţie relativ mai mare decât alte preparate lichide din plante şi îşi păstrează calitatea terapeutică timp îndelungat.

Tincturile simple din plante pot ameliora şi vindeca diverse probleme de sănătate, de la astmul bronşic, amigdalită, sinuzită, gripă, anexită, până la cancer, meningită, tuberculoză, hepatita C şi B, sau diverite fobii.

Tincturile sunt foarte bune remedii pentru această perioadă. Pe lângă faptul că, doar câteva picături de tinctură pot echivala cu o ceaşcă de ceai, nutrienţii acestora sunt asimilaţi extrem de uşor. Ele stimulează capacitatea de autoapărare a organismului şi echilibrează funcţiile aparatului respirator.

Se pot lua tinctură de propolis, tincturi cu efect antigripal, tincturi cu efect imunostimulator, de exemplu tinctură de echinaceea, sau alte tincturi simple care sunt adecvate pentru această perioadă. Este bine să vă informaţi întotdeauna în prealabil asupra efectelor fiecărei tincturi în parte înainte de a începe să o folosiţi. La modul practic, pentru o acţiune eficientă, doza recomandată se diluează întotdeauna în apă sau macerat din plante şi se îndulceşte cu miere.

Dieta

Această perioadă este caracterizată de o anumită încetinire a digestiei. De aceea este necesar să mâncăm ceva mai uşor, să reducem lactatele (chiar să le eliminăm din alimentaţie un timp), şi mâncărurile foarte grele. Putem folosi condimentele din belşug. În felul acesta ne putem ajuta focul digestiv şi, în curând, odată ce vremea se va mai încălzi vom începe curele de purificare.

 Bineînţeles că vom trece la o nouă dietă urmărind să înlocuim lactatele şi mâncărurile cu care am fost obişnuiţi până acum cu ceva mai potrivit. Astfel că, dacă sunteţi printre cei care la fiecare masă consumă branză, acum este cazul să vă delectaţi cu tofu, în toate aromele şi formele lui de prezentare. Laptele poate fi înlocuit cu succes cu lapte de migdale, lapte de soia sau de orez. Le puteţi cumpăra sau prepara acasă, în acest ultim caz putând să adăugaţi şi chiar să experimentaţi, de ce nu, un amestec de arome. Dacă nu puteţi reduce lactatele de tot, atunci este bine să condimentaţi mai mult decât de obicei mâncarea pe care o gătiţi.

 Untul clarifiat, gheea, este de asemenea potrivit. Este mult mai sănătos decât untul cumpărat din comerţ şi nu necesită o pregătire foarte laborioasă, ci doar un pic mai multă răbdare şi timp din partea dumneavoastră ca să îl preparaţi acasă.

 Uleiurile pentru gătit, chiar dacă sunt presate la rece este mai indicat să le folosiţi cu măsură.

 La fel, dacă sunteţi printre cei pofticioşi, este mai bine să renunţaţi la prăjiturile cremoase şi dulci cu care aţi simţit nevoia să vă delectaţi până acum. Mierea este un înlocuitor foarte bun al zahărului, în general, nu numai în această perioadă. Din punct de vedere ayurvedic în această perioadă este bună mierea mai veche de un an, deci nu este nevoie să găsiţi miere de vara trecută sau foarte fluidă. Puteţi consuma fără probleme miere zaharisită. De asemenea puteţi lua polen. Dacă nu aţi luat până acum, noi vă îndemnăm să testaţi mai multe sortimente de polen (le puteţi găsi la magazinele de specialitate), fie păstrat crud, fie uscat. Veţi avea o surpriză foarte plăcută, pentru că şi polenul poate avea nenumărate arome şi parfumuri în funcţie de florile de pe care a fost cules.  

Căldura

Caracteristica acestei perioade este rece şi umedă. De aceea este important, chiar dacă afară e deja soare, să ne îmbrăcăm suficient de gros. În această perioadă se recomandă căldura uscată. Băile prelungite şi sauna umedă vor fi evitate o perioadă.

Dacă cumva aţi stat mai mult în frig sau curent de aer rece şi simţiţi că ceva nu este în regulă, indicat este ca după un duş fierbinte să vă retrageţi în pat cu o pătură în jurul trupului. Acum este momentul şi pentru tincturi, amestecate neapărat cu un preperat lichid cald din plante şi miere. Nu ezitaţi să le folosiţi gama largă de tincturi care sunt disponibile pentru acest anotimp.

Nu vă faceţi probleme dacă transpiraţi din abundenţă, acesta este unul dintre modurile în care organismul se vindecă.

Este important să înţelegem că atunci când ne expunem mai mult timp la frig sau vânt, trupul nostru este obligat să se adapteze la aceste condiţii foarte repede. Dacă ştiţi că sunteţi o persoană sensibilă, nu vă lăsaţi furată de soarele de afară şi îmbrăcaţi-vă puţin mai gros. Este posibil ca temperatura să fie plăcută câteva ore la prănz, dar mai apoi scade brusc şi organismul dumneavoastră nu va face faţă schimbărilor foarte uşor, după ce o iarnă întreagă aţi obişnuit să vă protejaţi de frig. Sunt persoane care abia aşteaptă să iasă soarele ca să renunţe la hainele groase. Dacă observaţi însă şi cel mai mic semn de răceală după o astfel de ieşire primăvăratecă, înseamnă că nu sunteţi printre cei călduroşi şi că mai aveţi de aşteptat un pic pentru a renunţa la palton.

Căldura şi îngrijirea pe care ne-o oferim nouă înşine după o zi lungă şi obositoare are efecte mult mai bune decât să luăm pastile atunci când simţim că “ne-a luat răceala”. Este anotimpul gripelor şi virozelor, dar este posibil şi ca simptomele pe care le simţim să fie doar consecinţa faptului că am renunţat mult prea devreme la hainele călduroase şi ne-am avântat pe afară îmbrăcaţi necorespunzător. Expresia “un pic de frig nu ne strică” nu se potriveşte oricui. Mai bine să prevenim decât să luăm mai apoi tratament medicamentos pentru o paletă întreagă de simptome care se pot trata cu o păturică pufoasă şi un ceai fierbinte.

Având în vedere că luna aprilie este cea mai potrivită lună din an pentru începerea curelor de purificare, în numărul următor vom vorbi despre detoxifiere, importanţă şi moduri corecte de aplicare a ei.