Artrita

Un antrenament fizic neconvenţional

realizat cu rezultate ramarcabile în caz de artrită

Andrei Gamulea

 

Chiar dacă celor care sunt obişnuţi cu abordarea convenţională a tratamentului artritei reumatoide li se va părea complet neobişnuită, metoda neconvenţională ce va fi indicată în cele ce urmează a permis pacienţilor reumatici să-şi îmbunătăţească considerabil capacitatea fizică printr-un antrenament fizic neconvenţional, alcătuit din exerciţii fizice care solicită în mod armonios articulaţiile corpului.

Recent au fost realizate unele studii care au arătat că pentru cei suferinzi de artrită reumatoidă este mult mai folositor să urmeze un program riguros şi bine alcătuit de exerciţii fizice dinamice şi, într-o anumită măsură, solicitante, care să fie realizat în mod sistematic în loc să parcurgă algoritmul deja cunoscut al metodei convenţionale de reabilitare în caz de artrită şi care prevede cel mult gimnastică menajatoare.

La această concluzie neconvenţională au ajuns şi cercetătorii de la Universitatea Martin Luther din Halle, care au realizat un studiu inedit la care au participat pacienţi din cadrul a două clinici de reabilitare. În cadrul acestui studiu au participat 402 pacienţi, cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani, suferinzi de reumatism articular (poliartrită) sau de reumatism al coloanei vertebrale (spondilită). Circa 66% dintre participanţi au fost femei. ]

Cercetătorii din echipa profesorului Wilfried Mau au conceput un program neconvenţional de antrenament fizic de forţă, de rezistenţă corporală şi coordonare motrică. Pacienţii s-au antrenat pe ergometru câte 30 de minute, cu o frecvenţă de trei ori pe săptămană, iar în final au realizat un antrenament de 30 de minute în circuit, cu exerciţii fizice solicitante, de forţă şi de coordonare. Programul neconvenţional ce a fost aplicat în cadrul acestui studiu a inclus şi unele jocuri interactive cu mingea şi badminton.

Cercetătorii au combinat acest antrenament neconvenţional cu un ansamblu de modalităţi psiho-dinamizante specifice de motivare, în cursul cărora pacienţii şi-au planificat cât mai precis activităţile fizice pe care să le efectueze pe cont propriu. Pacienţii din grupa de antrenament neconvenţional au atins o capacitate fizică şi totodată o stare de mulţumire interioară semnificativ mai bune decât pacienţii din grupa de control, care au fost supuşi programului clasic, convenţional, de reabilitare.

Ulterior, la un colocviu ştiinţific pe teme de reabilitare ce a fost ţinut la Leipzig, cercetătorii de la Universitatea Martin Luther au concluzionat că circa 80% dintre participanţii la acest studiu au apreciat în mod deosebit tratamentul neconvenţional ce le-a fost aplicat ca fiind «tocmai potrivit», iar unii (peste 10%) au afirmat chiar că încă a fost «prea puţin» pentru disponibilităţile fizice pe care aceştia au consttat, cu acest prilej, că le au şi că dispun de ele”.

Antrenamentul fizic neconvenţional ce a fost indicat mai sus a fost apoi preluat cu succes de către specialiştii din centrul de reabilitare din Bad Eilsen.

În cadrul câtorva dintre centrele de sănătate din România acest tiăp de antrenament neconvenţional a fost perfecţionat şi, pe baza anumitor date tradiţionale ale sistemului milenar Ayurveda, a fost adaptat astfel încât să ofere rezultate şi mai bune, adaptate specificului constituţional al pacienţilor.

S-a remarcat astfel că atunci când antrenamentul fizic neconvenţional este corelat cu o anumită disciplină a odihnei fizice şi este realizat pe fondul aşa-numite stări fizice „a fi în formă” este aproape complet eliminat riscul eventualei agravări a lui vata dosha şi astfel solicitarea fizică sporită corelată cu un fond adecvat de odihnă accelerează timpul de refacere în cazul pacienţilor suferinzi de artrită reumatoidă.

Chiar dacă acesta este o abordare neconvenţională, complet diferită de metoda convenţională menajatoare, această metodă neconvenţională de recuperare fizică este în deplin acord cu anumite date tradiţionale cunoscute încă de mii de ani în cadrul ştiinţei milenare a sistemului Ayurveda.