Ingrijirea parului 3

PLANTE SI REMEDII NATURALE UTILE PENTRU INGRIJIREA PARULUI (3)

Nina Marin, lector de Ayurveda, Cluj-Napoca

 

 

Mască cu făină de năut, ou și iaurt

Făina de năut nu este doar un ingredient foarte bun pentru îngrijirea tenului, aceasta are efecte benefice şi asupra podoabei capilare. Se poate face o mască din 2 linguri de făină de năut, 1 ou, 1 lingură de iaurt şi ½ de lingură de suc de lămâie. Se aplică acest amestec pe toată lungimea părului, concentrându-ne mai mult pe vârfuri. Se lasă masca să se usuce şi apoi se clăteşte părul cu multă apă.

 

Masca cu făină de năut și făină de migdale

O altă mască potrivită pentru îngrijirea părului are în compoziţie făină de năut, pudră de migdale, iaurt şi ulei de măsline. Se aplică acest amestec pe toată lungimea părului, concentrându-ne mai mult pe vârfuri. Se lasă masca să se usuce şi apoi se clăteşte cu apă rece.

Mască cu schinduf și ulei de cocos

Se amestecă pudra de methi (schinduf) cu ulei de cocos. Se aplică acest amestec pe cap și se lasă să acționeze timp de 2 ore, după care se spală bine părul. Se recomandă adăugarea de oţet în apa cu care se clăteşte pentru ultima oară părul.

Mască de păr cu henna incoloră şi avocado

Se face o mască dintr-un avocado copt, 1 lingură henna incoloră (Cassia obovata), 2-3 linguriţe de ulei de nucă de cocos, 1 gălbenuş de ou. Se zdrobește avocado cu o furculiţă și se adaugă uleiul de nucă de cocos, henna incoloră și gălbenușul de ou. Toate se amestecă foarte bine, apoi se aplică masca pe păr. Se clăteşte cu apă după 40-60 de minute sau mai mult.

Mască de păr cu henna incoloră și suc de lămâie

Se face o mască din 4 linguri de henna incoloră (Cassia obovata), 40 ml de suc de lămâie, 2 linguri de iaurt sau brânză moale, 2 gălbenușuri de ou. Se aplică pe păr, se lasă 40 de minute cel puțin, apoi se spală bine părul.

Mască cu turmeric

Această mască este folosită cu succes de femeile din India.

Turmericul previne căderea părului, ne ajută să scăpăm de mătreaţă şi revitalizează părul, ajutând foliculii părului să devină mai puternici, să absoarbă şi să utilizeze eficient nutrienţii esenţiali lor.

Se face o mască dintr-o lingură de pulbere de turmeric și o lingură ulei (de cocos, măsline, susan). Se amestecă ingredientele şi se aplică această cremă pe scalp, masând bine. Se aşteaptă 20 de minute, apoi se spală foarte bine părul.

Mască cu ulei de cocos

Femeile din India au mare grijă și de scalp, fiindcă aspectul părului este determinat de sănătatea pielii. O dată sau de două ori pe săptămână își masează scalpul cu ulei de cocos, care are proprietăți deosebite. Uleiul de cocos distribuie un strat protector pe toată lungimea firului de păr, astfel încât îl protejează de deteriorare și despicare. Uneori scalpul mai este masat și cu ulei de amalaki, care neutralizează excesul de sebum.

Uleiul de cocos hidratează intens. Se aplică pe păr și se lasă să acţioneze cel puţin 30 de minute, pentru a intra la rădăcina şi în firul de păr. În final se spală bine şi se clăteşte părul cu apă caldă din abundenţă. Acest ulei este foarte dens, aşa că va fi puţin mai greu de eliminat din păr. Se poate clăti părul și cu apă cu oțet.

Mască cu ulei de cocos și ulei de neem

Uleiul de neem contribuie la îndepărtarea cojilor şi celulelor moarte de la suprafaţa scalpului, la hidratarea firului de păr şi la stimularea creşterii sale.

Se picură ulei de neem în uleiul de cocos, se aplică pe scalp și se lasă să acţioneze cel puţin 30 de minute, pentru a intra la rădăcină şi în firul de păr. În final se spală bine şi se clăteşte părul cu apă caldă din abundenţă. Se poate clăti părul și cu apă cu oțet.

Mască cu ulei de măsline și ulei de ricin

Pentru a avea un păr frumos şi strălucitor se poate folosi o mască din ulei de măsline şi ulei de ricin, care se aplică pe păr și se masează ușor. Se lasă să acţioneze minim 30 de minute. În final se spală bine şi se clăteşte părul cu apă caldă din abundenţă. Se poate clăti părul și cu apă cu oțet.

Mască de păr cu neem

Pudra de neem este foarte bună asociată măştilor naturale pentru păr, luptând împotriva mătreții, a căderii şi albirii părului. Se poate adăuga la alte măști.