Turmericul si oxigenarea cerebrala

Turmericul poate stimula afluxul de sânge către creier

 

Preparatele pe bază de turmeric pot crește oxigenarea cerebrală, efect corelat cu o circulație mai bună a sângelui către creier

 

Aceasta este rezultatul constatat în urma unui studiu recent realizat în Brazilia. Studiul aduce noi dovezi care susțin beneficiile potențiale pentru sănătate ale turmericului.

Turmericul s-a bucurat de o impresionantă creștere a popularității în ultimul deceniu. Conform Raportului privind domeniul plantelor medicinale din anul 2020, publicat de Consiliul Botanic American (Herbal Gram 131), turmericul este planta medicinală situată pe locul 3 ca interes în lume.

Gradul de conștientizare și înțelegere al consumatorilor în legătură cu beneficiile potențiale ale plantelor medicinale este acum foarte ridicat, datele din Sondajul ITC Insights 2020 pentru consumatori aratând că 86% dintre consumatorii de plante medicinale sunt familiarizați cu turmericul.

Rezultatele studiului brazilian restrâns dublu-orb, controlat cu placebo, încrucișat, efectuat pe un grup de bărbați și femei în vârstă a arătat faptul că o singură doză consistentă de turmeric a condus la mărimi semnificativ mai mari ale hemoglobinei cerebrale oxigenate (O2Hb) și ale hemoglobinei totale (tHb), comparativ cu placebo.

Aceste rezultate indică faptul că administrarea considerabilă de turmeric poate contribui la îmbunătățirea deosebită a hemodinamicii cerebrale în timpul activării creierului prin exerciții fizice la participanții în vârstă”, au scris oamenii de știință de la Universitatea Federală din Rio de Janeiro în Jurnalul Internațional de Științe Alimentare și Nutriție.

Autorii au avertizat cu privire la extrapolarea descoperirilor la beneficii specifice pentru sănătate, precizând că: ”Impactul funcțional al amplorii schimbărilor nu este cunoscut în totalitate. Prin urmare, formularea de recomandări pertinente cu privire la ingestia de turmeric pentru îmbunătățirea afluxului sanguin de la nivelul creierului va fi concretizată prin realizarea unor cercetări amănunțite.’’

Oamenii de știință de la Rio au selectat 12 bărbați și femei în vârstă, cu vârsta medie de 70 de ani, pentru a participa la studiul lor. Participanții au fost desemnați aleatoriu să primească fie 10 grame de extract de complex din Curcuma longa L., fie un placebo.

Am ales 10 grame de extract de turmeric, deoarece curcumina prezintă o bio-disponibilitate scăzută după ingestie, iar dovezile anterioare au arătat că o doză mai mică de curcumină (aproximativ 5 g) influențează favorabil funcția vasculară”, au explicat cercetătorii.

La 2 ore după ingerarea produslui, cercetătorii au măsurat câțiva parametri și apoi i-au supus pe bărbații și pe femeile în vârstă la exerciții cu inelul flexor palmar și, ulterior, unor analize cerebrale. Acestea au fost urmate de o perioadă de „eliminare a urmelor de curcumină eventual existente în organism” timp de o săptămână înainte de a schimba grupurile între ele.

Datele au indicat că amploarea modificărilor în oxigenarea cerebrală a fost cu 42% mai mare după suplimentarea cu curcumină, comparativ cu placebo.

În plus, modificările volumului sanguin (măsurat ca hemoglobină totală (tHb)) au fost cu 54% mai mari după doza de curcumină, comparativ cu placebo.

Pe de altă parte, nu s-au constatat diferențe importante între grupuri în ceea ce privește valorile măsurate ale frecvenței cardiace sau tensiunii arteriale.

”Acest studiu a demonstrat că administrarea consistentă a 10 grame de extract de rădăcină de turmeric a crescut semnificativ oxigenarea cerebrală și volumul sangvin în timpul exercițiului cu inelul flexor palmar, fără modificări ale tensiunii arteriale sistolice și diastolice și ale ritmului cardiac la bărbați și femei de 65-75 ani”, s-a concluzionat.

Sursa: Jurnalul Internațional de Științe Alimentare și Nutriție, C. Rezende et al.