Beneficiile rasului stenic

 

Beneficiile râsului stenic asupra sănătăţii

 

O alternativă înțeleaptă

Dacă cineva nu are posibilitatea de a face mişcare sau dacă nu îi place să facă sport, cea mai simplă alternativă poate consta în trezirea şi valorificarea înţeleaptă a simţului umorului. O repriză de râs sănătos se poate dovedi a fi extrem de folositoare penteru menţinerea sănătăţi inimii. Principiul practic pe care se bazează realizarea acestei forme de yoga se poate rezuma chiar şi la următorul sfat simplu şi direct: „Râdeţi din toată inima!”.

Studii moderne

Conform unor studii americane recente, râsul stenic şi sănătos are efecte benefice asupra activităţii inimii. Rezultatul a două studii prezentate la o conferinţă anuală a Colegiului American de Cardiologie din Orlando, Florida, de către cercetători americani arată că râsul are efecte benefice asupra sistemului cardiovascular, aproape la fel ca şi practica exerciţiilor fizice şi a sportului. „Terapia prin râs a devenit o temă serioasă ce a început să fie frecvent abordată la cele mai recente congrese de cardiologie”, spune doctorul Thierry Leperche, doctor la Centrul de Cardiologie din Saint-Denis.

Hipertensiunea atrerială

Râsul stenic şi sănătos ameliorează hipertensiunea arterială, produce un masaj intens şi plăcut al organelor interne, dinamizează şi tonifică muşchiul diafragm, asigură o mai bună oxigenare a sângelui şi a ţesuturilor, contribuie la producerea noradrenalinei, conducând astfel la instalarea unei ample stări de bunădispoziţie.
Imunitatea
Terapia prin râs îmbunătăţeşte imunitatea, deoarece îmbunătăţeşte activitatea limfocitelor T şi a imunoglobulinei, îmbunătăţeşte calitatea somnului, îmunătăţeşte nivelul de serotonină şi conferă o stare de stimulare senzorială plăcută, de tonifiere şi de detensionare.

Stările de bine

Sinteza studiilor şi cercetărilor doctorilor Lee Berk şi Madan Kataria de la Univesitatea Loma Linda din California, împreună cu doctorul Henri Rubinstein de la Universitatea Neuchatel oferă o listă de beneficii importante care au fost constatate cu privire la eficienţa terapiei prin râs.
Astfel, s-a ajuns la concluzia că râsul conferă fericire, regularizează respiraţia, fortifică sistemul imunitar, combate gândurile negative şi astfel favorizează producerea de dopamină, substanţă naturală care este supranumită „hormonul fericirii, al stării de bine şi al plăcerii”.

Un remediu antistres

Râsul stenic repară punct cu punct tot ceea ce stresul a perturbat sau poate chiar a distrus în fiinţa noastră. Terpia prin râs este o veritabilă practică yoga anti-stress. În ultimul timp a fost demonstrat faptul că terapia prin râs este un veritabil remediu antistres. Numeroase studii au dovedit efectele benefice ale râsului sănătos în genstionarea stresului şi totodată au arătat eficienţa în combaterea manifestărilor sale.

Efect echilibrant

În stare normală, sistemele simpatic şi parasimpatic ale fiinţei sunt în echilibru, dar în caz de stress echilibrul este pierdut şi apare o predominanţă a activităţii sistemului nervos simpatic. Râsul permite restabilirea echilibrului, deoarece înclină balanţa în favoarea activităţii sistemului nervos parasimpatic.

Multiple beneficii

În consecinţă, apare în fiinţă o stare de relaxare profundă, în care survine detensionarea muşchilor, reducerea ritmului cardiac, scăderea tensiunii arteriale, regularizarea respiraţiei şi a digestiei. Aceste efecte benefice sunt durabile şi persistă mult timp după ce am avut o repriză de râs copios.