Capusele si borelioza – 2

Căpușele, borelioza (boala Lyme)

și metodele naturale de prevenire sau terapie (2)

dr. Mirela Stranț, lector Ayurveda
dr. Paula Florea, lector Ayurveda
Nina Marin, lector Ayurveda

Cum NU se transmite boala Lyme

Boala Lyme nu se transmite între oameni! De exemplu, o persoană nu se poate infecta prin atingere, sărut sau relații intime de la o persoană care are boala Lyme. Boala Lyme dobândită în timpul sarcinii poate duce la infectarea placentei și la moartea fătului. Cu toate acestea, dacă mama beneficiază de un tratament adecvat, fătul nu va fi afectat. Nu se cunosc cazuri de transmitere a bolii Lyme prin laptele matern. În ceea ce privește animalele de companie, deși acestea se pot îmbolnăvi, nu vor transmite boala direct stăpânilor lor, însă pot aduce capușe infectate în casă (ramase atașate de pielea lor) care ulterior îi pot infecta și pe oameni.

Cum ne protejăm de mușcătura de căpușă

Perioada cea mai problematică e cea a lunilor mai, iunie şi iulie, când căpuşele nu sunt încă mature şi sunt greu de observat. Dacă ieșiți în natură evitati zonele de tufișuri umede, în care riscul de a găsi capușe este mare sau echipaţi-vă corespunzător cu încalţăminte închisă, şosete, pantaloni lungi, haine deschise la culoare (pentru a le putea vedea cu ușurință), eventual pălărie de soare. De asemenea, se pot folosi substanțe repelente naturale pe care să le aplicăm pe haine sau pe pielea expusă, în special pe zonele trupului unde se fixează de obicei căpușele.

Există sprayuri speciale atât pentru oameni cât și pentru animale pe bază de uleiuri volatile (Helpic, Eco Shot, etc) sau puteți pur și simplu să folosiți uleiuri volatile repelente pe care să le aplicați pe zonele expuse și/sau pe interiorul hainelor cum ar fi uleiul volatil de Eucalyptus citriodora (eucalipt de lămâie), lavandă, geraniu, cuișoare, etc sau pur și simplu o soluție de oțet diluat cu apă. Dacă alegeți să aplicați uleiuri volatile pe piele, diluați-le într-un ulei gras – cocos de exemplu (care vă și protejează de soarele în exces) sau orice ulei presat la rece aveți în casă pentru a asigura stabilitatea uleiului pe pielea dumneavoastră și totodată evitarea unor eventuale senzații neplăcute cauzate de uleiul volatil pur.

Pentru animalele de companie puteți folosi de asemenea spray-uri naturale pe bază de uleiuri esențiale (e suficientă în medie pulverizarea la 7-10 zile – citiți cu atenție prospectele) sau pur și simplu oțet diluat cu apă în proporție de 2:1. În ce privește aplicarea uleiurilor esențiale pure pe blănița animalelor e necesară o oarecare atenție deoarece unele dintre uleiuri pot fi toxice pentru animalul dumneavoastră. Oțetul diluat este o opțiune la îndemână, ieftină, eficientă și mirosul nu e deranjant pentru prietenul vostru necuvântător.

Când ajungeți acasă întoarceți hainele pe dos și lăsați-le la soare 10 minute (căldura uscată distruge eventualele căpușe rămase pe haine; la nevoie puteți folosi un uscător de păr cu jet de aer cald ); între timp verificați cu atenție pielea, mai ales în zonele preferate de căpușe. Dacă e cazul, verificați și blana animalului de companie care v-a însoțit sau pe care l-ați scos afară.

Dacă descoperiți una sau mai multe căpușe nu vă panicați. Pentru a transmite infecția sunt necesare minim 24-36 de ore, așa că dacă o descoperiți la timp nu sunteți la risc, chiar dacă căpușa e purtătoare de microbi. De aceea e important să o îndepărtați cât mai rapid și în siguranță.

Ce să NU faceți în momentul în care descoperiți dumneavoastră sau cei dragi că ați fost mușcat de căpusă

 NU aplicați tot felul de substanțe (alcool, ulei, petrol, benzină, acetone, oțet, alte produse anestezice, etc) deoarece îi puteți provoca căpușei reflexul de vomă și astfel eliminarea bacteriilor în sângele dumneavoastră, producând în acel moment infectarea

 NU răsuci şi nu rupe căpuşa, deoarece cleştii ei rămân fixaţi în piele

 NU strângeti căpușa între degete sau orice alt instrument – în acel moment conținutul din intestinele sale, infectate cu borrelia, vor trece în sânge

 NU încercați să ucideți căpușele prin folosirea unui chibrit aprins, gaz, benzină sau  alte substanțe) –aceste metode nu funcționează, iar riscul de a vă infecta pe dumneavoastră, copilul dumneavoastră sau oricine altcineva este foarte mare. Există metode ușoare și sigure de a face aceasta.

 NU rupeți capusa – de obicei se rupe în zona gatului, iar capul rămâne în piele

 NU încercați să scoateți căpușa dacă nu știți cum se procedează corect și dacă nu aveți instrumentele potrivite. Mergeți într-un serviciu de urgență (eventual la Clinica de Boli Infecțioase) sau chirurgie sau apelați la cineva care știți sigur că se pricepe.