Charaka

Charaka

Charaka este autorul celui mai important text secret de Ayurveda, cunoscut sub numele de „Charaka-samhita”, care este totodată şi cel mai vechi tratat de vindecare din India. Charaka s-a născut ca fiu al unui mare înţelept cu numele Vishuddha şi a devenit un excelent vindecător pentru oamenii din popor, cărora le oferea remedii naturale, preparate de el însuşi din felurite plante medicinale.

Înţeleptul Charaka călătorea aproape tot timpul în locuri diferite pentru a ajuta oamenii aflaţi în suferinţă şi care aveau nevoie de ajutor şi tocmai de aceea el a devenit renumit ca „vindecătorul călător” (Charaka). După numele înţeleptului Charaka au fost denumiţi charaka-şi toţi acei elevi practicieni ai ştiinţei milenare a Ayurveda-ei, care învăţau Ayurveda de la un practician ayurvedic iniţiat şi apoi continuau să se perfecţioneze în Ayurveda, deplasându-se periodic în diferite alte locuri, pentru durate scurte de timp, pentru a practica ceea ce au învăţat şi totodată pentru a învăţa, învăţându-i pe ceilalţi.

Acest model străvechi de formare spirituală al elevilor a fost reactivat în prezent. Înţeleptul Charaka ne oferă exemplul unei stari model de pricepere plină compasiune şi de dăruire exemplară de sine faţă de toate fiinţele aflate în suferinţă.