Cum putem trăi într- un cât mai bun
acord cu propria noastră natură prin Ayurveda
AYURVEDA – ŞTIINŢA VIEŢII
În termeni moderni, AYURVEDA desemnează sistemul de vindecare naturală tradiţional al Indiei. În traducere directă din limba sanscrită, cuvântul AYUR înseamnă “viaţă”, iar cuvântul VEDA înseamnă “ştiinţă”, astfel că AYURVEDA înseamnă “ŞTIINŢA VIEŢII”, aceasta însemnând mult mai mult decât un sistem de vindecare. Ca “Ştiinţă a Vieţii”, AYURVEDA cuprinde nu numai metode destinate menţinerii stării de sănătate, ci ea este un summum al înţelepciunii străvechi, care ne oferă principiile fundamentale ale unei adevărate arte de a trăi bine, astfel încât să reuşim să fim sănătoşi şi fericiţi.
Cu toate realizările tehnicii moderne şi facilităţile pe care ea ni le oferă astăzi, putem observa cu uşurinţă că noi, oamenii secolului XXI, nu suntem nici mai sănătoşi, nici mai longevivi, nici mai fericiţi decât oamenii care trăiau pe Pământ acum 4000 de ani. Dacă vom reciti paginile Vechiului Testament, sau versurile din Ramayana (epopeea eroului legendar al Indiei, Rama) sau Iliada, vom remarca faptul că eroii acelor vremuri depăşeau cu mult ca durată de viaţă suta de ani (ceea ce astăzi este o raritate) şi vom remarca, de asemenea, că deşi aveau un cod de viaţă ce includea anumite principii foarte riguros respectate, cu atât mai mult ei ştiau să preţuiască viaţa şi să-
Ce am pierdut noi, de părem a fi, pe lângă oamenii acelor vremuri, nişte epigoni? Se pare că tot căutându-
Iată deci că ignorând dimensiunea spirituală a vieţii şi “eliberându-
Rezultatul este că, deşi foarte rigide, respectarea lor nu oferă deloc fericirea, ci doar o imensă frustrare. Acesta este şi motivul pentru care mulţi oameni au renunţat complet la ele, fără însă să fie mai fericiţi sau mai sănătoşi, aceasta pentru că le-
AYURVEDA ŞTIINŢA CARE NE ÎNVAŢĂ CUM PUTEM TRĂI ÎN ACORD CU PROPRIA NOASTRĂ NATURĂ
În viziunea AYURVEDEI, modul de a trăi al unui om trebuie să fie în strânsă concordanţă cu structura particulară a acestuia. Între aspectul fizic, comportamentul şi caracterul unui om există o legătură foarte strânsă. Cunoscând cât mai bine care sunt caracteristicile tipurilor constituţionale, aşa cum sunt descrise (într-
De asemenea, cunoscându-
Spre exemplu, putem spune pe scurt că dacă sunteţi o persoană robustă, calmă, răbdătoare atunci tipul dumneavoastră constituţional este predominant KAPHA. Dacă, dimpotrivă, sunteţi o persoană cu dimensiuni ale corpului medii, dinamică, impulsivă, rapidă în mişcări şi foarte eficientă în ceea ce întreprindeţi, atunci vă încadraţi în tipul constituţional predominant PITTA. Iar dacă sunteţi o persoană cu o constituţie fizică mai degrabă fragilă, subţire sau slabă, sunteţi sensibil şi influenţabil, aveţi o mare inventivitate, dar întâmpinaţi dificultăţi atunci când vreţi să duceţi ceva până la capăt, sunteţi caracterizat de tipul constituţional predominant VATA. Bineînţeles, există şi tipurile mixte, care apar prin combinaţii în diverse proporţii între aceste caracteristici principale.
CÂTEVA RECOMANDĂRI AYURVEDICE DE BAZĂ
Dacă sunteţi o persoană de tip predominant KAPHA, cu toate că structura dumneavoastră este solidă, este necesar să fiţi atenţi la perioadele reci şi umede (iarna sau perioadele ploioase de toamnă). deoarece sunteţi predispus la răceală. În cazul în care deja aţi şi răcit, iar nasul vă curge neîncetat, un amestec de rădăcină de ghimbir (în lipsă poate fi înlocuită cu boabe de piper) măcinată, amestecată cu miere în proporţii egale, vă va fi de un real folos, cu condiţia să nu aveţi şi febră. Dacă aveţi deja temperatură, este preferabil să luaţi o linguriţă de pulbere de flori uscate de muşeţel sau coada şoricelului.
Dacă sunteţi o persoană de tip predominant PITTA este necesar să fiţi cu precădere atenţi la perioadele fierbinţi (de vară). Atunci va fi necesar să consumaţi alimente răcoroase (însă nu excesiv de reci) şi dulci, cum ar fi pierscile, caisele, pepenii roşii şi castraveţii. Nu este indicată utilizarea condimentelor fierbinţi (piper, ardei iute, ghimbir etc.) şi nici alimentele acre în exces. Va fi necesar să nu vă expuneţi în mod excesiv soarelui puternic şi să fiţi cât mai cumpătat în gândire şi acţiune.
Dacă sunteţi o persoană de tip predominant VATA va fi necesar să fiţi cu precădere atenţi la perioadele în care vremea este uscată şi răcoroasă (cum ar fi spre exemplu toamna şi iarna pe vreme geroasă). Atunci este necesar să ne ferim de frig, să purtăm haine călduroase, să bem cât mai multe lichide calde. Foarte utilă este pulberea de seminţe de in sau de susan, amestecată cu miere. De asemenea masajul cu uleiuri naturale ne ajută să traversăm cu succes aceste perioade dificile ale anului.