Protocol Covid

Ministerul AYUSH

Protocolul Administrației Clinice Naționale cu privire la Ayurveda și Yoga

pentru gestionarea Covid-19

Introducere

Pandemia de COVID-19 a creat o criză globală de sănătate ce implică o stare urgență neprevăzută cu privire la sănătatea publică. Numărul de decese și cel de infectări de pe glob cresc de la o zi la alta. Severitatea situației este sporită din cauza anumitor factori sociali si economici. Gestionarea eficace a infectărilor este în continuă adaptare și se fac încercări de a combina intervențiile tradiționale cu tratamentele standard.

Cu siguranță că Ayurveda și Yoga pot juca un rol principal în creșterea eficienței măsurilor de prevenție furnizate prin îndrumările Ministerulul Sănătății și al Bunăstării Familiei (Ministry of Health and Family Welfare – MoHFW). Din înțelegerea curentă a COVID-19 reiese că o imunitate bună este vitală pentru prevenție și protecție în fața progresului acestei boli.

Protocolul de față au fost întocmit luând în considerare următoarele aspecte:

 1. Cunoștințe clasice de Ayurveda și experiență acumulată din practici clinice;
 2. Dovezi empirice și verosimilitate din punctul de vedere al biologiei;
 3. Curente și direcții emergente în cadrul studiilor clinice.

Acest document a fost realizat prin colaborarea a mai multor comisii de experți ce aparțin următoarelor locații și organizații: AII India Institute of Ayurveda (AIIA), Delhi, Institute of Post Graduate Training and Research in Ayurved (IPGTRA), Jamnagar, and National Institute of Ayurveda (NIA), Jaipur , Central Council for Research in Ayurveda (CCRAS), Central Council for Research in Yoga and Naturopathy (CCRYN) și alte organizații naționale de cercetare. Acest protocol se adresează gestionării formelor blânde de COVID-19. Indivizii care reprezintă cazuri moderat de severe și severe de COVID-19 se pot, de asemenea, informa de opțiunile care sunt prezentate. Se vor face referințe la toate cazurile severe.

Acest protocol si anexele sale sunt aprobate de către Președinte, de Interdisciplinary Committee for inclusion of Ayurveda and Yoga in the management of mild COVID-19 și de comisia împuternicită a Interdisciplinary AYUSH Research and Development Taskforce on COVID-19, ambele comisii fiind constituite de Ministerul AYUSH.

Măsuri Generale și Fizice

 1. Aplicarea distanțării fizice, a igienei mâinilor și căilor respiratorii și purtarea măștii;
 2. Gargară cu apă caldă în care adăugați puțină sare și turmeric. Se poate folosi și apă în care s-a fiert Triphala (fructele uscate ale Emblica officinalis, Terminalia chebula, Terminalia bellerica) sau Yashtimadhu (Glycyrrhiza glabra);
 3. Aplicarea intra-nazală a uleiului medicinal (Anu taila sau Shadbindu Taila), a uleiului simplu (de susan sau cocos) sau a unturii din lapte de vacă (Goghrita) o dată sau de doua ori pe zi, mai ales înainte de a ieși din casă și după întoarcere;
 4. Aerosoli cu Ajwain (Trachyspermum ammi), Pudina (Mentha spicata) sau cu ulei de eucalipt o dată pe zi;
 5. Somn de 6 – 8 ore;
 6. Exerciții fizice de intensitate moderată;
 7. Aplicarea Protocolului Yoga pentru prevenția elementară de COVID-19 (ANEXA1) și a Protocolului de îngrijire în urma infectării cu COVID-19 (incluzând îngrijirea pacienților infectați cu COVID-19) (ANEXA2).

Măsuri dietetice

 1. Băut de apă caldă sau care a fiert în prealabil, împreună cu plante precum ghimbirul (Zingiber officinale), coriandrul (Coriandrum sativum), busuiocul (Ocimum sanctum / Ocimum basilicum) sau semintele de chimen (Cuminum cyminum) etc.;
 2. Practicarea unei diete echilibrate, constituită din alimente calde și proaspete;
 3. Băut de lapte auriu [jumatate de lingură de Haldi (Curcuma longa) sub formă de pudră în 150 ml de lapte cald] o dată pe noapte. A se evita în caz de indigestie;
 4. Băut de Ayush Kadha sau Kwath (infuzie fierbinte sau decocție) o dată pe zi.

Măsuri specifice / Gestionare simptomatică

 • În completarea acestor tratamente trebuie urmate măsuri generale și alimentare.
 • În completarea acestor tratamente trebuie urmate măsuri generale și alimentare.

 • În completarea acestor tratamente trebuie urmate măsuri generale și alimentare. Se face referire la ANEXA3 pentru tratamente adiționale. Medicii trebuie să se decidă asupra recomandărilor formulate mai sus sau în ANEXA3 luând în calcul raționamentul lor clinic, disponibilitatea și preferințele regionale. Dozele pot fi ajustate în funcție de vârsta, greutatea și starea pacientului.

** Se poate face referire la instrucțiunile legate de COVID-19 ale Ministerului AYUSH pentru specialiștii Ayurveda.

 • În completarea acestor tratamente trebuie urmate măsuri generale și alimentare.
 • Conform sfatului medicului. Medicii trebuie să se decidă asupra recomandărilor formulate mai sus sau în ANEXA3 luând în calcul raționamentul lor clinic, disponibilitatea și preferințele regionale. Dozele pot fi ajustate în funcție de vârsta, greutatea și starea pacientului.

** Se poate face referire la instrucțiunile legate de COVID-19 ale Ministerului AYUSH pentru specialiștii Ayurveda.

Referințe:

 1. Guidelines for Ayurveda practitioners for COVID-19; available at https://www.ayush.gov.in/docs/ayurved-guidlines.pdf
 2. Guidelines on Clinical Management of COVID-19; Government of India, Ministry of Health & Family Welfare; available at https://www.mohfw.gov.in/pdf/GuidelinesonClinicalManagementofCOVID1912020.pdf
 1. Advisory from Ministry of AYUSH for meeting the challenge arising out of spread of corona virus (COVID-19) in India; available at https://www.ayush.gov.in/docs/125.pdf
 2. Ayurveda’s immunity boosting measures for self-care during COVID-19 crisis; available at https://www.ayush.gov.in/docs/123.pdf
 3. Post COVID management protocol of Ministry of Health & Family Welfare; available at https://www.mohfw.gov.in/pdf/PostCOVID13092020.pdf
 4. Revised SOP on preventive measures to be followed while conducting examinations to contain spread of COVID-19; available at https://www.mohfw.gov.in/pdf/RevisedSOPonpreventivemeasurestobefollowedwhileconductingexaminationstocontainspreadofCOVID19.pdf

ANEXA 1

            Protocolul Yoga pentru prevenția elementară de COVID-19

Obiective:

 • Îmbunătățirea eficienței proceselor respiratorii și cardiace
 • Reducerea stresului și a anxietății
 • Sporirea imunității

 • Se recomandă practicarea kriyei Jalaneti de trei ori pe săptămână.
 • Se recomandă inhalarea de aerosoli în fiecare zi sau din două în două zile.
 • Se recomandă gargara cu apă călduță și sărată în mod regulat.

ANEXA 2

Protocolul Yoga pentru îngrijirea post-COVID-19
(incluzând îngrijirea pacienților COVID-19)

Obiective:

 • Îmbunătățirea funcțiilor pulmonare și a capacității plămânilor
 • Reducerea stresului și a anxietății
 • Sporirea curățării muco-ciliare

Sesiunea de dimineață (30 de minute):

 • Perioada în care se expiră ar trebui să fie mai lungă decât perioada în care se inspiră, este preferabil un raport de 1:2 (inspir:expir).

Sesiunea de seară (15 minute):

 • Perioada în care se expiră ar trebui să fie mai lungă decât perioada în care se inspiră, este preferabil un raport de 1:2 (inspir: expir).
 • Se recomandă inhalarea de aerosoli în fiecare zi sau din două în două zile.
 • Se recomandă gargara cu apă călduță și sărată în mod regulat.

Note:

 • Exerciții de încălzire: intinderi în față și înapoi, răsucirea trunchiului.
 • Exerciții de respirație: respirație pe secțiuni, respirație yoginică, respirație cu palmele orientate către cer sau către Pământ, exerciții de respirație cu întinderea mâinilor în mod yoginic și asane ce au arătat că îmbunătățesc capacitatea pulmonară și că reduc riscul de atacuri de astm și inflamare a tractului respirator.
 • Respirație și pranayama: Vaataneti, Kapalabhathi kriya, Bhastrika pranayama, Nadishodana pranayama pentru îmbunătățirea funcțiilor pulmonare.
 • Kriya: practica Jalaneti pentru purificarea și descongestionarea canalelor respiratorii superioare. A nu se folosi în cazul tusei seci.

ANEXA 3

Gestionarea formelor blânde de COVID-19

 • În completarea acestor tratamente trebuie urmate măsuri generale și alimentare.
 • În funcție de sfatul medicului. Medicii trebuie să se decidă asupra tratamentelor de mai sus sau asupra medicamentației clasice adecvate luând în calcul raționamentul lor clinic, disponibilitatea și preferințele regionale. Dozele pot fi ajustate în funcție de vârsta, greutatea și starea pacientului.
 • Se poate face referire la instrucțiunile legate de COVID-19 ale Ministerului AYUSH pentru specialiștii Ayurveda.

Acestea sunt consultații și tratamente generale. Medicii participanți trebuie să se folosească de cunoștiințele lor clinice pentru a selecta medicamente în funcție de stadiul bolii, de cât de complex se prezintă simptomele și de ceea ce există la îndemână.

Tratamentele recomandate în această lucrare sunt abordări complementare ale îngrijirii și prevenirii standard cât și a ale celorlalte abordări Ayurvedice menționate. Precizarile continute in acest document nu inlocuiesc recomandarile medicale.