Purificarea sangelui si limfei

 

Purificarea sângelui și a limfei prin unele metode simple,

perfect naturale

În cadrul sistemului Yoga cunoaștem faptul că între toate învelişurile fiinţei noastre (fizic, vital-emoţional, psihomental, supramental, spiritual) există o strânsă legătură. Acţiunile de purificare realizate la un anumit nivel nivel se reflectă, mai devreme sau mai târziu, la toate celelalte niveluri ale ființei. Putem înțelege astfel importanța purificării, care realizată la nivel trupesc va conduce și la o purificare și o limpezire reflexă în plan emoţional şi menta.Vă prezentăm în continuare câteva metode naturale foarte simple și perfect accesibile de purificare a sângelui și a limfei.
Sistemul limfatic, deși foarte asemănător cu rețeaua sanguină, are un rol fiziologic diferit față de acesta. În timp ce sângele are mai ales rolul de a transporta substanţele nutritive şi oxigenul către toate celulele trupului, limfa are un rol important de a prelua deșeurile şi de a le elimina, păstrând astfel „curăţenia“ în organism şi prevenind instalarea bolilor. Sistemul limfatic este cel care „mătură“ deșeurile de la nivelul țesuturilor, colectează şi distruge toxinele, bacteriile, celulele anormale din trup şi transportă celulele imunitare în zonele în care este nevoie de ele.
Atunci când sistemul limfatic nu funcţionează corect, trupul nostru nu poate elimina în mod adecvat toxinele, nu poate lupta împotriva afecțiunilor cauzate de viruşi, ciuperci şi bacterii și nu poate regla în mod corespunzător cantitatea de lichide de la nivelul țesuturilor. Funcţionarea deficitară a sistemului limfatic conduce în timp la slăbirea imunității, la creşterea în greutate şi la unele afecţiuni grave, cum ar fi bolile autoimune sau chiar canceru Celulita este, de asemenea, o astfel de consecință a funcționării deficitare a sistemului limfatic.
Printre factorii care influenţează în mod nefast sistemul limfatic se numără extenuarea și lipsa de odihnă, sedentarismul și lipsa de mișcare, consumul de alimente procesate industrial care sunt pline de aditivi chimici toxici și lipsa de alimente naturale crude și proaspete. Unele studii recente au confirmat influenţa extraordinară a gândirii benefice, creatoare asupra bunăstării sistemului limfatic. Aceste studii au evidenţiat faptul că în cazul ființelor umane care sunt mai mereu pesimiste, care au o viziune preponderent negativistă, nefastă asupra existenței, sunt mult mai des întâlnite blocajele sistemului limfatic decât în cazul optimiștilor. 

Rețeta unui elixir perfect natural pentru purificarea sângelui și a limfei

Detoxifierea periodică a sângelui şi a limfei este foarte importantă pentru menținerea stării generale de sănătate, şi se poate realiza eficient şi uşor cu ajutorul unui suc natural preparat în felul următor:
Ingrediente: 1 rădăcină de sfeclă roşie de dimensiune medie, 1 bulb de fenicul, 1 legătură de pătrunjel verde proaspăt, 1 legătură de coriandru verde proaspăt, 2 lămâi bio, cultivate ecologic, 2 feliuțe de rădăcină de ghimbir proaspăt și pe cât posibil un fruct proaspăt, la alegere, în funcţie de sezon.
Modul de preparare: Din aceste ingrediente se pregăteşte un suc, pe cât posibil cu ajutorul unui storcător mecanic care să asigure un proces de presare la rece. Acest suc astfel preparat poate fi consumat imediat sau se poate păstra la frigider timp de maxim 12-14 ore. Este bine ca un astfel de suc natural să fie consumat cel puțin odată pe lună. 

Alte metode naturale de purificare

Dacă dorim să acționăm în sens corector pentru a remedia anumite tulburări sau afecțiuni putem folosi în paralel și unele plante de leac. Unul dintre purificatorii sângelui, cunoscut în din medicina ayurvedică, rădăcina de manjistha (Rubia cardifolia) este și un eficient tonic limfatic. Alte plante medicinale care pot fi folosite (sublingual, sub formă de pulbere, de 4 ori pe zi, în tratamente de lungă durată) sunt: rădăcina de astragalus (Astragalus membranaceus), frunzele de brusture (Arctium lappa), rădăcina de cicoare (Cichorium intybus), florile de coada șoricelului (Achillea millefolium), florile de echinaceea (Echinacea angustifolia), florile de gălbenele (Calendula officinalis), rădăcina de gențiană (Gentiana lutea), rădăcina de indigo sălbatic (Baptisia tinctoria), partea aeriană a plantei de isop (Hissopus officinalis), partea aeriană a plantei de lipicioasă (Galium aparine ), rădăcina de păpădie (Taraxacum officinale), partea aeriană a plantei de rocoină (Stellaria media), florile de sânziene galbene (Galium verum), florile de soc (Sambucus nigra), partea aeriană a plantei de trei fraţi pătaţi (Viola tricolor), partea aeriană a plantei de turiță mare (Agrimonia eupatoria), frunzele de urzică vie (Urtica dioica) și bineînţeles gelul frunzelor proaspete de aloe (Aloe vera). În consum se poate folosi cu rezultate foarte bune ceapa, usturoiul și rădăcina de ghimbir, folosite crude, în stare naturală.
Este recomandat de asemenea, masajul de drenaj limfatic sau chiar automasajul (ce se poate realiza prin intermediul unor presiuni uşoare care acţionează asupra lanțurilor de ganglioni limfatici).

articol prezentat in Programul Taberei spirituale yoghine de vacanta Herculane 2016