O inima fericta

O inimă fericită are o mare putere vindecătoare

 

Scrierile sacre ale înţelepciunii ne spun că o inimă fericită are o mare putere vindecătoare.

În prezent nu au fost studiate îndeajuns care sunt modificările fiziologice ale corpului şi minţii produse de stările benefice de veselie, bucurie şide râs, dar ne putem imagina că efectele sunt în mod categoric opuse celor cauzate de frică, mânie sau frustrare. Acum aproape 400 de ani, Robert Burton în cartea sa „Anatomia melancoliei”, observa că umorul purifică sângele, întinereşte corpul şi îl pregăteşte pentru orice situaţie, oricât ar fi aceasta de grea. Starea de bucurie este motorul principal al dărâmării pereţilor melancoliei şi reprezintă o cură eficientă în sine.

Sigmund Freud considera că veselia este o modalitate foarte utilă pentru contracararea tensiunii nervoase şi că umorul reprezintă o terapie foarte eficientă. Sir William Osler considera că râsul este ”muzica vieţii” şi că oamenii îşi pot păstra tinereţea râzând. Dr. Norman Cousins scria într-un articol în 1976 în revista „New England Journal of Medicine” că el s-a vindecat cu ajutorul râsului, vitaminei C şi a unui medic înţelegător. El a subliniat importanţa mobilizării puterilor terapeutice proprii. Astfel, el a ajuns la concluzia că bolnavul are responsabilitatea şi totodată puterea de a deveni şi de a se menţine sănătos, iar terapeutul acţionează doar ca profesor şi ghid.

Un studiu interesant a fost publicat în revista Science (SUA) în 1984. În acest studiu de chirurgie a vezicii biliare, 23 de pacienţi ţinuţi în camere cu ferestre către un peisaj natural au avut nevoie de o perioadă postoperatorie mai scurtă în spital, de mai puţine analgezice şi au primit mai puţine evaluări negative în rapoartele asistentelor medicale decât alţi 23 de bolnavi, care au fost spitalizaţi în camere cu vederea către un zid de cărămidă. S-a constatat astfel că un peisaj natural induce sentimente pozitive, susţine interesul şi reduce frica în cei care sunt stresaţi şi totodată, astfel de condiţii bune pot bloca sau reduce stresul şi anxietatea.

În timp ce emoţiile negative, cum sunt frica, mânia, furia, gelozia, lăcomia, frustrarea, distrug viaţa şi generează boală şi suferinţă, trăirile pozitive, cum sunt iubirea, speranţa, încrederea, creativitatea, dorinţa de a trăi şi de a-i ajuta plin de compasiune pe alţii să trăiască vor contribui la menţinerea sănătăţii şi la atingerea unei excelente bunăstări fizice, psihice şi mentale.

Un mesaj important al ayurveda-ei este că sănătatea, în loc să fie „asigurată” sau „livrată”, trebuie realizată şi practicată prin alegerea uni mod de viaţă sănătos, aşa cum se precizează în ramura ayurvedică „Svasthavrita”. Ca fiinţe umane mature, avem puterea şi responsabilitatea de a ne păstra sănătoase corpul şi mintea, prin respectarea câtorva reguli simple de comportament şi conduită cu privire la mâncare, exerciţiu fizic, somn, igienă personală, precum şi a regulilor etice şi morale de comportament. Multe probleme de sănătate sunt cauzate de factori socio-economici sau conjuncturali, care pot fi modificaţi doar printr-o acţiune colectivă. Însă responsabilitatea individuală include şi respectarea responsabilităţii colective.

Scopul promovării cunoaşterii sistemului AYURVEDA este acela de a face oamenii să înţeleagă modul în care comportamentul şi mediul lor le afectează sănătatea, pentru a promova „bunăstarea” şi pentru a preveni bolile printr-o nutriţie adecvată, exerciţiu fizic binefăcător, un mod de viaţă sănătos şi un comportament adecvat în situaţiile de stres. O parte integrantă a relaţiei medic-pacient este de a educa pacientul cu privire la natura şi semnificaţia bolii şi cu privire la posibilităţile de modificare benefică a stilului de viaţă. Esenţa unei practici vindecătoare corecte este chiar educaţia pentru sănătate, în scopul promovării bunăstării şi prevenirii bolilor, precum şi a îngrijirii corespunzătoare a celor suferinzi. Aceasta este de fapt semnificaţia termenului doctor, care provine din latinescul docere (a învăţa).