Index Ayurvedic Sistematic Selectiv Vol. 2
Autori: Andrei Gamulea, Aurora Nicolae
Indexul Ayurvedic Sistematic Selectiv Vol. 2 include un număr de 62 de plante medicinale dintre cele mai binecunoscute din flora României. Acțiunile și proprietățile fiecărei plante medicinale sunt grupate după sistemul tradițional ayurvedic al celor 13 srota-urilor sau sisteme de canale din trupul uman în scopul utilizării eficiente în diverse contexte terapeutice.
Organizarea listelor de acțiuni și proprietăți ale plantelor facilitează identificarea rapidă a plantei potrivite cât și a combinațiilor de plante sau secvențelor de plante adecvate pentru o gamă largă de afecțiuni.
- Prima parte a lucrării conține o listă de plante medicinale și aromatice ce au fost selectate în mod specific pentru volumul 2.
- În partea a doua sunt descrise cele 13 sisteme corporale ayurvedice, în limba sanscrită srota-urilor, sisteme ce transportă substanțe biologice trupești și care deservesc anumite organe sau îndeplinesc anumite funcții.
- În partea a treia a volumului 2 sunt prezentate pentru fiecare plantă medicinală aleasă principalele proprietăți și indicații terapeutice grupate în ordine alfabetică în funcție de sistemele ayurvedice de care aparțin (srota-uri).
- Partea a patra a lucrării evidențiază gradul de eficiență terapeutică ce este asociată fiecărei acțiuni și indicații terapeutice atât generale cât și specifice, care poate să fie foarte puternic, puternic sau moderat.
- Partea a cincea reprezintă indexul ayurvedic sistematic selectiv propriu-zis care ne permite să facem alegeri rapide și precis orientat. Întreaga structură a indexului ayurvedic sistematic selectiv a fost alcătuită și se bazează pe sistemul tradițional ayurvedic al ansamblului celor 13 srota-urilor sau sistemele de canale din trupul uman. Această lucrare poate fi utilizată totodată ca un veritabil manual de învățare a unor noțiuni din ramurile SHARIRA-JNANA (Ştiinţa alcătuirii structurii de bază a fiinţei umane) și KRITYA-JNANA (Ştiinţa dinamicii și funcţionalităţii fiinţei umane) din sistemul tradițional milenar Ayurveda.
- Partea a șasea cuprinde un index de fitoterapie clasic listat alfabetic pe acțiuni și indicații terapeutice.
- Partea a șaptea indexează denumirile botanice ale celor 62 de plante medicinale alese.
Folosirea acestei lucrări sistemice permite o mult mai mare ușurință în a gândi o formulă fitoterapeutică adecvată și în a o evalua cât mai bine în raport cu situația respectivă, cu disponibilitățile și cunoștințele în fitoterapie deja existente la momentul respectiv.
Utilizarea plantelor într-o formă uscată prin administrare internă sub formă de pulbere fină sau macerat la rece este considerată a fi cea mai bună din punct de vedere al raportului eficacitate-disponibilitate.
Suplimentar, la fiecare plantă în parte sunt adăugate unele note privitoare la unele sinergii cu alte ingrediente vegetale, la unele informații tradiționale legate de respectiva plantă medicinală sau unele cercetări științifice de ultimă oră în ceea ce privește utilizarea respectivul ingredient vegetal.