Alimentatia naturala si longevitatea

ALIMENTAȚIA NATURALĂ ŞI LONGEVITATEA ÎN AYURVEDA

 

Alimentație și stil de viață

Longevitatea este strâns legată de alimentația şi de stilul de viață al omului. Alimentația naturală vegetariană şi folosirea hranei naturale vii de origine vegetală, la care se adaugă, după caz, laptele şi ouăle, contribuie în mod esențial la menținerea sănătății prin păstrarea bunăstării țesuturilor corporale (dhatu), a elasticității pielii, a bunei activității hormonale, prin păstrarea echilibrului la nivelul sângelui (rakta) printr-o constantă şi promptă eliminare a toxinelor (ama) care pot să apară.

Toate aceste aspecte conduc la o bună stare de sănătate, înfrumusețare şi menținerea sănătății trupului, precum şi la diminuarea ratei de creștere a vârstei biologice cu peste 50% din cea obișnuită la marea majoritate a oamenilor.

Creșterea longevității are loc prin creșterea numărului anilor de sănătate în detrimentul anilor de boală şi de suferință.

Hrana vie de origine vegetală, prin dubla calitate de prevenție şi de vindecare pe care o are, este la fel de necesară, atât pentru oamenii sănătoși, cât şi pentru cei bolnavi. Alimentele naturale sunt un adevărat remediu, lipsit de efecte secundare, care întărește sistemul imunitar şi fortifică trupul. Un organism curat, curățat de toxine prin intermediul alimentației naturale vegetariene, nu permite dezvoltarea agenților patogeni şi prin aceasta ajunge să nu se mai uzeze în ritmul deja cunoscut.

În Ayurveda, longevitatea presupune prelungirea vieții sănătoase şi active şi prevenirea unei eventuale perioade prelungite de suferință. Longevitatea este un concept complex ce implică menținerea sănătății prin evitarea bolilor, prin menținerea funcțiilor fizice şi cognitive la un nivel ridicat şi prin realizarea unor activități benefice creatoare în mod constant.

Factori favorizanți

Între factorii ce contribuie la creșterea longevității, menționam echilibrul fizic reflectat printr-o hrănire sănătoasă, bazată pe alimentație naturală vegetariană, stilul binefăcător de viață, reflectat prin exercițiu fizic constant şi armonios, igiena personală, odihna, relaxarea, echilibrul psihic, mental și al conștiinței în general, manifestarea unui comportament caracterizat de bun-simţ, trezirea unei capacitați creative constante, încredere în sine, curaj şi aspirația de cunoaștere. La acești factori se adaugă factorii genetici şi factorii de mediu favorizanți.

De regulă, viața oamenilor este scurtată atunci când se produc abateri de la echilibrul vital. Uneori acestea încep chiar înainte de concepție, trupul mamei fiind, de cele mai multe ori, plin de toxine (ama). După naștere, copiilor li se administrează tot felul de formule de lapte praf şi, ulterior, unele formule alimentare denaturate. De asemenea, părinții recurg la o medicație excesivă în afecțiuni simple.

A trăi sănătos este un elixir al vieții şi orice act care este împotriva vieții cauzează probleme de sănătate şi scurtează viața. Practic, orice afectează sănătatea, la nivel holistic, scurtează viața omului. Măsura în care suntem conștienți şi acordăm atenție satisfacerii adecvate a nevoilor vitale, este măsura sănătății şi a longevității noastre. Între factorii ce dăunează longevității, alimentația nesănătoasă, este alături de stres şi de consumul excesiv de medicamente, unul dintre cei mai importanți.

Cauzele îmbătrânirii

Medicul Aubrey de Grey, președintele Fundației Methuselah, a identificat șapte cauze majore ale îmbătrânirii: pierderea de celule care cauzează deteriorarea organelor respective, acumularea de celule anormale datorită nivelului ridicat de toxicitate, mutațiile perturbatoare ale echilibrului general care au loc la nivel celular, mutațiile la nivel de mitocondrii ce conduc la modificări defavorabile la nivel de ADN, uzura la nivel intercelular ca urmare a acumulării de toxine, excesul de molecule nedigerabile, uzura la nivel extracelular rezultată în urma acumulării de toxine extracelulare, proteinele extracelulare ce determină pierderea elasticității țesuturilor.

După cum se observă, toate aceste cauze sunt strâns legate de unele deficiențe majore din alimentație. Alimentația nesănătoasă este marea deviere de la legile naturii. Alimentația nesănătoasă în care omul mănâncă prea multe grăsimi sau în care ingurgitează multe substanțe chimice de sinteză, în care consumă alimente modificate genetic, produse fast-food, alimente foarte sărate, zahăr rafinat, conduce gradat la uzura trupului şi la apariția așa numitor boli ale bătrâneții care afectează serios calitatea vieții.

Tocmai de aceea o alimentație sănătoasă, naturală, vegetariană, vegană sau crudă, poate fi un instrument deosebit de valoros în demersul de menținere a stării de sănătate a trupului şi de asigurare a unei vieți lungi şi sănătoase, care să poată fi menținută astfel mult timp.