Plantele medicinale cu proprietăți adaptogene
Funcția adaptativă a organismului
Interacțiunea omului cu mediul exterior natural și relațional poate conduce la apariția unor variate focare de tensiune sau de stres în organism. Viața de zi cu zi poate predispune ființa umană la confruntarea cu diferiți factori potențial perturbatori. Pentru aceasta sistemul biologic uman dispune de anumite pârghii și mecanisme reglatoare care fac posibilă adaptarea dinamică.
Viața omului modern include de asemenea numeroase surse de solicitare adaptativă, cum ar fi de exemplu alimentaţia nesănătoasă, deplasările frecvente, stresul de la locul de muncă, poluarea mediului natural, impactul biologic al tehnologiei moderne, toate acestea determină manifestarea unui efort adaptativ constant din partea organismului.
Necesitatea adaptării constante
Multitudinea factorilor potențial perturbatori poate afecta buna funcționare a organismului, provocând oboseală, suprasolicitare, nervozitate, epuizare, insomnie, anxietate, depresie ajungând până la apariția și manifestarea diferitelor boli.
Pentru a contracara aceste efecte nefaste, tradiția milenară a sistemului Ayurveda recomandă folosirea constantă a unor plante medicinale, fructe, flori, rădăcini sau ciuperci care sunt descrise în mod generic sub numele de ingrediente cu efecte regeneratoare (rasayana).
Dat fiind faptul că procesul regenerator implică o cât mai eficientă adaptare a organismului uman la variația factorilor externi, unora dintre aceste ingrediente naturale li s-a atribuit relativ recent proprietatea de a fi remedii adaptogene.
Acțiunea adaptogenă
Ingredientele cu efect adaptogen pot echilibra organismul, facilitând adaptarea funcțională în raport cu posibila acțiune a unor factori generatori de stres, ce pot fi interni sau externi, fizici, chimici sau biologici. Acțiunea adaptogenă poate fi comparată cu acțiunea reglatoare a unui termostat care reglează răspunsul organismului la factorii potențial perturbatori. Efectele specifice ale unor ingrediente naturale adaptogene pot să fie surprinzătoare prin faptul că pot pune în acțiune, de la caz la caz, mecanisme reglatoare complementare, așa cum ar fi acțiunea tonică sau acțiunea stimulentă, creșterea sau scăderea unor parametrii fiziologici, în funcție de necesități, de la caz la caz.
Pentru a putea genera efectul reglator, ingredientele naturale cu efect adaptogen este necesar să fie utilizate în mod constant și ritmic pentru perioade mai lungi de timp. Plantele cu efect adaptogen se recomandă să fie folosite de regulă în mâncare sau să suplimenteze alimentația curentă.
Istoria recentă a termenului adaptogen
Termenul „adaptogen” a fost creat în anul 1947 de către omul de știință rus Nicolai Lazarev, care a clasificat substanţele şi plantele medicinale care pot contribui la asigurarea rezistenţei naturale a trupului uman. Substanțele cu efect adaptogen au fost inițial definite ca fiind substanțe care sporesc starea de rezistență nespecifică la stres, perturbare fiziologică legată de diferite tulburări ale sistemului imunitar neuroendocrin.
În conformitate cu precizările date de cercetătorul rus Nicolai Lazarev, o substanță adaptogenă este o substanță capabilă să inducă într-un organism uman o stare nespecifică de rezistență crescută, permițând organismului să contracareze semnalele de stres și să se adapteze cu succes la anumite eforturi excepționale.
Definirea acțiunii adaptogene
În prezent, termenul adaptogen este rezervat numai plantelor medicinale și ingredientelor naturale. Astfel de plante medicinale conferă rezistență crescută la stres, asigură o putere crescută de concentrare a atenției, contribuie la o mai mare performanță fizică și conferă rezistență în cazurile de oboseală sau de stres. Un ingredient adaptogen este un ingredient natural care prezintă totodată proprietăți hrănitoare, nutritive, echilibrante, non-specifice şi non-toxice.
Ingredientele naturale cu efect adaptogen îmbunătățesc starea generală de bine, nivelul de energie vitală, normalizează glicemia și colesterolul, asigură sinteza proteinelor, modulează răspunsul la stres, asigură buna funcţionare a organelor şi asigură echilibrul hormonal.
Ingredientele adaptogene sunt utilizate în fitoterapie pentru stabilizarea proceselor fiziologice și pentru promovarea homeostaziei.
Autoritățile europene în domeniu lucrează în prezent la sintetizarea informațiilor rezultate în urma numeroaselor studii și cercetări realizate timp de peste șapte decenii cu privire la existența și eficacitatea ingredientelor naturale cu efect adaptogen.
În combinaţie cu o alimentaţie echilibrată, împreună cu un exercițiu fizic adecvat şi cu un somn sănătos, ingredientele cu efect adaptogen acționează într-un sens regenerator la nivelul întregului organism uman. Nu există o vârstă de la care ingredientele cu efect adaptogen ar fi permise sau o vârstă până la care ar fi interzise.
Exemple de plante medicinale adaptogene
Principalele remedii naturale cu rol regenerator (rasayana) din tradiția milenară ayurvedică includ plante medicinale cu efecte adaptogene. În continuare vom oferi câteva exemple reprezentative.
Fructele de haritaki (Therminalia chebula) îmbunătățesc digestia și tranzitul intestinal, au acțiune antiinflamatoare, antioxidantă și reprezintă un important ingredient regenerator.
Fructele de amalaki (Phyllanthus emblica) îmbunătățesc memoria, digestia și imunitatea, prezintă acțiune antiinflamatoare, antioxidantă, antivirală și normocolesterolemiantă.
Rădăcina de turmeric (Curcuma longa) are acțiune normalizantă asupra glicemiei şi colesterolului, are efect antiinflamator şi antioxidant și facilitează îmbunătățirea memoriei.
Rădăcina de ashwagandha (Withania somnifera) reduce anxietatea, oboseala şi insomnia, are proprietăţi neuroprotectoare, regenerante și favorizează imunitatea.
Partea aeriană a plantei brahmi (Bacopa monnieri) consolidează memoria, îmbunătăţeşte procesele de învăţare şi procesarea vizuală a informaţiei, reduce anxietatea, nervozitatea și insomnia.