Efectele curative ale apei

Efectele curative ale apei in tradiţia Ayurveda

 

Rolul apei

Ayurveda ne subliniază care este rolul esenţial al apei în purificarea corpului şi în procesele de eliminare a toxinelor.

Principalul inamic al unei sănătăţii bune este considerată a fi acumularea de toxine (ama). Toxinele reprezintă reziduri provenite din mâncarea nedigerată care se acumulează gradat în celule, în fluidele corporale şi ţesuturi. Această acumulare toxică slăbeşte trupul şi sistemul imunitar, cauzând îmbătrânire şi boală.

Focul digestiv

Sistemul Ayurveda oferă anumite terapii eficiente pentru eliminarea toxinelor, una dintre aceste terapii fiind USHNODAKA, ce presupune faptul de a bea apă călduţă, care în prealabil a fost încălzită fără să depăşească punctul de fierbere. Prin încălzirea apei este încorporată încărcătura informaţională a elementului subtil foc, care modifică proprietăţile informaţionale şi calitative ale apei.

Această terapie specifică din Ayurveda amplifică puterea focului digestiv, fiind binecunoscut faptul că pe măsură ce focul digestiv (agni) al fiinţei umane este mai puternic şi sistemul imunitar va fi mai puternic, şi vigoarea fizică şi tonusul psihic vor creşte, iar starea de sănătate va fi mult îmbunătăţită.

Apa caldă

O altă terapie specifică din Ayurveda este numită AUSHADHI-USHNODAKA, adică terapia de a bea apă caldă în care au fost încorporate plante medicinale, apă care în prealabil a fost încălzită până în apropierea punctului de fierbere, apoi răcită uşor şi în final amestecată cu pulberi fine din plante medicinale.

După ce apa este încălzită şi apoi răcită, ea este amestecată cu pulbere fină de plante medicinale şi lăsată la macerat o anumită perioadă de timp, ce poate fi cuprinsă între câteva minute şi 2-3 ore.

După macerare lichidul obţinut se strecoară sau se filtrează şi apa cu plante se încălzeşte apoi uşor, dacă mai este cazul, cel mult până la temperatura de 40 grade.

Acest procedeu este în special recomandat a se folosi de către persoanele cu vârsta mai mare de 40 de ani, când procesele de absorbţie, asimilare şi circulaţie sunt întrucâtva încetinite. De asemenea procedeul se recomandă la persoanele la care există o mare acumulare de toxine (ama) în ţesuturile corpului şi în piele.

Pielea uscată şi flască este un indiciu clar al acumulării de toxine, fapt care grăbeşte procesele de îmbătrânire şi apariţia ridurilor. În acest caz, Ayurveda recomandă anumite plante specifice pentru reducerea toxinelor şi refacerea elasticităţii pielii.

Postul alimentar

Postul alimentar, realizat doar cu apă călduţă, în care se renunţa complet la hrană pe o perioadă limitată de timp, consumându-se doar apă, reprezintă o terapie folosită cu succes în practicile străvechi ayurvedice.

Metode ayurvedice

Pe langă modalităţile de administrare internă, sistemul Ayurveda oferă de asemenea şi un sistem amplu de terapii externe bazat pe folosirea eficientă a apei în scop terapeutic.

Tratamentele ayurvedice de sudoraţie cu aburi includ folosirea unor macerate din plante medicinale adecvate, recoltate în perioada optima din fiecare anotimp, in luna si momentul zilei clar specificate, astfel ca plantele să asigure un maxim de eficienţă.

Băile terapeutice pot fi oferite fie ca parte a unor tratamente ayurvedice, fie ca parte a unui regim de viață sănătos. Dacă sunt respectate recomandările legate de temperatură, presiune, adecvarea plantelor în concordanţă cu tipul constituţional, băile au efecte vindecătoare remarcabile, încadrându-se aici şi efectul de reîntinerire a trupului.

Aşadar, in conformitate cu știința milenara a sistemului Ayurveda merită sa urmărim să beneficiem la maxim de toate efectele binefăcătoare pe care apa le poate genera organismului nostru.