Vaccinarea

O descoperire interesantă

 

Stările psiho-mentale benefice

În cadrul unui studiu recent s-a descoperit că există o strânsă legătură între starea noastră de spirit pozitivă, benefică şi favorabilă şi îmbunătăţirea activităţii protectoare a sistemului imunitar.

În mod bizar această remarcabilă descoperire a fost imediat cosmetizată şi i s-a dat următoare interpretare, ce este cel puţin stranie şi anume: atunci când ne vaccinăm antigripal, stările noastre bune vor potenţa efectul protector al vaccinului.

Descoperirea iniţială a fost considerată ca fiind cel puţin “surprinzătoare” şi imediat a fost apreciată cum că ar putea fi de ajutor tocmai pentru găsirea unor noi modalități de mărire a eficienței vaccinurilor antigripale.

Este deja binecunoscut faptul că vaccinarea antigripală anuală nu este nicidecum 100% eficientă. Lipsa de eficienţă a vaccinurilor antigripale a fost atribuită presupunerii că ar fi implicate multe tulpini virale diferite.

Apoi, pentru a diminua răspunderea fabricanţilor de vaccinuri, lipsa de eficienţă a vaccinurilor antigripale a fost atribuită imediat şi unor deficienţe individuale ale pacienţilor, reacţia nefavorabilă apărută în urma vaccinării fiind apreciată ca fiind diferită în funcție de individ și constituind răspunsul imunitar protector individual specific.

Premizele unui studiu revelator

Cercetătorii de la Universitatea din Nottingham (Marea Britanie) s-au gândit să evalueze modul în care o suită de factori comportamentali și psihologici ar putea influența răspunsul imun la atacul virusului gripal.

Cercetătorii au pornit de la premiza că atât comportamentul benefic, cât și bunăstarea psiho-mentală a pacientului influențează favorabil răspunsul imun la vaccinare.

Somnul, stresul, activitatea fizică, starea psiho-mentală și chiar alimentația au fost analizaţi în calitate de favtori „modulatori imunitari”. Cercetătorii au evaluat aceşti factori în corelație cu eficiența vaccinării.

În prezent, medicina modernă consideră că se cunoaște destul de puțin referitor la importanța relativă a acestor factori psiho-comportamentali și că până acum nu au existat studii relevante care să evalueze toți aceşti factori simultan.

Realizarea studiului

Știind că adulții vârstnici sunt în special afectați de gripă și de asemenea, ştiind că au un răspuns imun întârziat după vaccinare, echipa de cercetători englezi a recrutat 138 adulți cu vârsta între 65-85 ani care s-au vaccinat antigripal o dată în anul 2013 și o dată în anul 2014.

Datele au început să fie colectate cu 2 săptămâni înainte de vaccinare. Participanților la studiu li s-a făcut un test de sânge pre-vaccinare pentru nivelul de anticorpi și apoi aceştia au ținut un jurnal zilnic detaliat referitor la consumul de alimente și băuturi, activitatea fizică, stările psiho-mentale bune, stările psiho-mentale negative, stresul și somnul.  

În ziua vaccinări participanții au completat un chestionar referitor la starea lor psiho-mentală.Apoi, în următoarele 4 săptămâni după vaccinare participanții au continuat să scrie în jurnal datele și au făcut un alt test de sânge pentru anticorpi la finalul celor 4 săptămâni și un alt test de sânge în a 16-a săptămână.

După colectarea și prelucrarea datelor echipa de cercetători a descoperit că doar unul dintre toți factorii urmăriți a influențat nivelul de anticorpi din probele de sânge şi anume starea psiho-mentală predominantă.

„Am descoperit faptul că, atât timp cât starea psiho-mentală a persoanei este bună sau tinde să fie mai bună, fiind măsurată în mod repetat pe o perioadă de 6 săptămâni în apropierea vaccinării, sau chiar în ziua vaccinării, cu atât răspunsul imun la vaccinul antigripal a fost mai bun”, se scrie în studiu.

Concluzii în urma acestui studiu

Cercetătorii au afirmat că această descoperire se corelează cu rezultatul unor alte cercetări anterioare care arată că o starea psiho-mentală bună poate acționa în mod chiar foarte eficient ca „imunmodulator”, atribuindu-se apoi proprietatea de a fi un potenţator al eficienţei vaccinurilor.

Cercetătorii au considerat că influenţa stărilor bune asupra sistemului imunitar este chiar foarte puternică şi că poate influenţa efectul pe termen lung, mai ales dacă persoana are stări bune chiar în ziua vaccinării.

Astfel a apărut întrebarea neobiţnuită dacă nu cumva faptul de a fi fericiți atunci când ne vaccinăm nu mărește oare șansele de a dezvolta un răspuns imun mai puternic?

Însă, la o analiză atentă şi plină de bun-simţ, această întrebare se dovedeşte a fi o întrebare nepotrivită, care deturnează sensul real al observaţiilor pertinente făcute în cazul acestui studiu.

Dacă influenţa stărilor benefice are un atât de puternic efect imunomodulator, încât cercetătorii au ajuns să “recomande” celor care vin să se vaccineze să urmărească să fie cât mai fericiţi când se vaccinează, şi dacă vaccinurile s-au dovedit în repetate rânduri, chiar de multe ori, a fi ineficiente, atunci se naşte în mod firesc o altă întrebare legitimă:

“În aceste condiţii, oare de ce ar mai fi nevoie de vaccinuri pentru oameni care au descoperit secretul de a fi fericiţi?”.

O perspectivă fascinantă

Echipa de cercetători englezi a ajuns la concluzia că există o legătură determinantă între stările psiho-mentale benefice asociate cu un mod de viață sănătos, pe de o parte, și o cale biologică care corelează sistemul imunitar cu mecanismul cerebral care controlează stările noastre psiho-mentale.

Într-adevăr, aceste rezultate deschid o perspectivă fascinantă asupra modului de acțiune al imunizării prin intermediul autocontrolului în plan psiho-emoţional şi mental.

Acest studiu observaţional prospectiv a reuşit să stabilească o corelație cauzală incontestabilă, însă intrepretarea părtinitoare care a fost dată rezultatelor obţinute a fost cel puţin ridicolă.

Altfel spus, din moment ce avem la dispoziţie o metodă naturală de îmbunătăţire a procesului de imunizare prin intermediul stărilor psiho-mentale benefice, ce nevoie mai este să folosim, în unele ţări al lumii chiar în mod obligatoriu, vaccinurile, a căror eficacitate este în continuare pusă în mod sever sub semnul întrebării?

Observații cu privire la vaccinare

Sesizând valoarea incontestabilă a acestei descoperiri care pune într-o lumină nefavorabilă întreaga propagandă mondială făcită vaccinurilor, cecetătorii au dat un pas înapoi la finalul studiului.

Asflel că, echipa de cercetători englezi a menţionat la final cu rezervă faptul că influența stărilor psiho-mentale benefice a fost evidenţiată doar pentru o tulpină de virus antigripal din acel an, tulpina H1V1, la care participanții la studiu prezentau cele mai mici nivele de anticorpi înainte de vaccinare.  „O explicație în acest sens ar fi că orice influență a factorilor psiho-mentali sau comportamentali asupra răspunsului imun poate fi observată doar atunci când răspunsul imun al gazdei la antigen este relativ scăzut”, au spus ei.

Totuşi, echipa de cercetători afirmă că aceste descoperiri reprezintă un important punct de pornire pentru investigarea aprofundată a acestui efect.

Concluzii

Cunoscând acum acest rezultat valoros, nu este nicidecum cazul să dăm curs invitaţiei bizare a fabricanţilor de vaccinuri cum că “la următoarea vaccinare antigripală să urmărim să fim cât mai fericiți pentru ca astfel vaccinul să aibă efect”. Pentru că, în realitate, nu vaccinarea în sine este potenţatoarea imunizării, după cum s-a dovedit, ci de fapt capacitatea celui în cauză de a avea stări interioare binefăcătoare este adevăratul stimulator al activităţii imunitare.

În concluzie, unul dintre cele mai bune metode de îmbunătăţire a activităţii sistemului imunitar este chiar cultivarea constantă, conştientă şi voluntară, a stărilor psiho-mentale benefice, a emoţiilor binefăcătoare, stenice, precum şi menţinerea unei bunedispoziţii constante, prin tonus psihic şi prin optimism.

Rămâne de văzut în se măsură cercetările viitoare ce vor fi realizate în această direcţie vor avea onestitatea necesară să afirme adevărul cu privire la aceste aspecte deosebit de utile oamenilor şi să nu mai încline balanţa în mod părtinitor în favoarea fabricanţilor de vaccinuri, denaturând concluziile unor astfel de studii ştiinţifice numai pentru a face pe plac lăcomiei industriei mondiale a vaccinurilor.