Diabetul

Tratamentul ayurvedic

al diabetului zaharat

 

Diabetul zaharat, este una din bolile cele mai raspândite în civilizaţia modernă şi este în continuă creştere în întreaga lume. Statisticile arată că din 1980 până azi, numărul cazurilor de diabet la adulţi s-a dublat la nivel mondial, în timp ce diabetul zaharat la copii prezintă o creştere alarmantă în ultimii ani.

 

Ce este diabetul?

Diabetul zaharat este o boală ce se datorează creşterii nivelului glucozei (“zahărului”) în sânge peste valorile normale. La o persoană normală nivelul de glucoză din organism este reglat de către anumiţi hormoni în special insulina, hormon eliberat din pancreas. Rolul insulinei este de a permite glucozei să pătrundă din sânge în celulele fiecarui organ sau ţesut pentru a fi utilizată de acestea ca şi hrană.
În cazul diabetului zaharat, fie secreţia de insulină nu este suficientă (cazul diabetului zaharat de tip 1) fie secreţia de insulină este normală, însă ea nu poate fi folosită, iar glucoza nu pătrunde în celule, ramănănd în sânge la valori crescute (cazul diabetului zaharat tip 2). În acest caz celulele sunt lipsite de sursa principală de hrană, iar excesul de glucoză din sânge are repercursiuni grave asupra unor organe şi ţesuturi ale corpului.
Diabetul zaharat este o boală gravă care netratată, duce la complicaţii severe şi chiar moarte. Dintre afecţiunile ce pot apare ca o complicaţie a diabetului amintim: retinopatia diabetică (cauză de orbire) insuficienţa renală, neuropatia diabetică, hipertensiunea arterială, impotenţa sexuală, vindecarea dificilă a rănilor ce duce la necroza ţesuturilor, accident vascular cerebral.

Cauzele diabetului:

Daca diabetul zaharat de tip 1 este legat de anumite cauze autoimune, diabetul zaharat tip 2, care este şi cel mai răspândit, este foarte mult legat de stilul de viaţă şi alimentaţia necorespunzătoare, la care se adaugă factorii ereditari şi cei psiho- emoţionali: emotii negative trăite o perioada lungă de timp: stres, anxietate sau delăsare, autosuficienţă, ce se asociază cu indolenţa excesivă în ce priveşte obiceiurile alimentare rele, somnul excesiv (mai ales în timpul zilei), lipsa exercitiului fizic.

Descrierea ayurvedică a afecţiunii:

In ayurveda diabetul zaharat mai este denumit Madhu Meha (Madhu înseamnă dulce) şi se corelează foarte bine cu simptomul dominant al bolii: gustul dulce al urinii, gust ce se datorează eliminării crescute a glucozei sanguine aflată în exces, prin urină.
Din punct de vedere ayurvedic diabetul zaharat face parte din grupa bolilor Prameha, iar cauzele principale ale sale sunt sedentarismul şi obiceiurile alimentare nesănătoase (excesul de alimente grele, dulci, uleioase şi reci). Aceste tipuri de alimente cresc în exces Kapha (excesul elementelor apă şi pamânt din corp) şi Medha (ţesutul gras) şi scad focul digestiv Agni, făcând dificilă metabolizarea glucozei în exces din sânge şi în final apariţia diferitelor complicaţii.

Textele ayurvedice străvechi, descriu mai multe semne şi simptome prin care diabetul zaharat se manifestă:

formarea excesivă a urinii şi urinări frecvente
foame excesivă, sete excesivă
senzaţie permanentă de gust dulce
pierderea excesivă în greutate
răni greu vindecabile
oboseală excesivă
uscăciunea mucoasei bucale

Tratamentul ayurvedic al diabetului

In ayurveda diabetul este încadrat ca boală Maharoga (boala majoră) pentru că netratat, afectează nu numai o parte a corpului fizic ci şi fiecare celulă a sa.
Tratamentul ayurvedic al diabetului este un tratament holistic ce se adresează mai multor nivele ale fiinţei: corpul fizic, mintea, nivelul emoţional şi sufletesc şi este strict individualizat. Astfel, pe lângă tratamentul cu plante medicinale şi dietoterapie, un rol important îl au corectarea stilului de viată nesănătos, tehnicile ayurvedice de detoxifiere, vindecarea psiho-emoţională şi vindecarea profundă spirituală.

Dietoterapie ayurvedică

In ayurveda tratamentul diabetului începe prin modificarea tipului de alimente consumate, în funcţie de tipologia constitutională a pacientului şi tipul doshelor agravate (Vata, Pitta sau Kapha) care au determinat boala. În cazul diabetului tip 2, cea mai comună formă de diabet (întălnită des la persoanele obeze- cu exces Kapha adică, excesul elementelor apă şi pământ în organism) se recomandă dieta pacificatoare pentru Kapha: alimente uşoare, uscate, cu gust picant, amar şi astringent.

În diabet, ayurveda recomandă:

– Cereale integrale din orz, secară, hrişcă, mei, sub formă de fulgi de cereale sau terciuri din făină integrală.
– Legumele în general, iar legumele cu frunze verzi (prin gustul preponderent astringent) au o indicaţie specială sub formă de salate sau sucuri proaspete: spanac, pătrunjel, salată verde, frunze de păpădie, rucola, ştevie, urzică, frunze de gulie.
– Toate leguminoasele uscate ( linte verde, linte roşie, mazăre, fasole, năut, soia) sunt permise.
– Fructele (fără a le combina cu alte alimente): mere, grapefruit, lămâi, prune, afine, coacăze, gutui.
– Cantităţi mici de ghee (unt clarifiat), ulei de porumb, ulei de soia, floarea soarelui presat la rece.
– Condimente în special cele picante: turmeric,ghimbir, piper, ardei iute, muştar,usturoi.

Alimente nerecomandate în diabet: dulciurile (exceptând mierea veche în cantităţi mici) fructele dulci (bananele, ananas, smochine, curmale, pere, pepeni), carbohidraţii din paste făinoase, produse cu făina albă de grâu, orez alb, cartofi, laptele sau produsele lactate, grăsimile din unt, smântâna, seminţe oleaginoase (nuci, alune, migdale, fistic). Se evită consumul de carne, peşte şi ouă în exces, se evită sarea, murăturile.

Tratmentul ayurvedic al diabetului zaharat

Medicina ayurveda recomandă tratamentul cu plante medicinale cu gust amar, astringent şi picant, care să stimuleze focul digestiv Agni şi să scadă acumularea de Kapha în exces, având un potenţial hipoglicemiant crescut cât şi efecte reglatoare asupra pancreasului şi a metabolismului grăsimilor:
Neem (Azadirachta indica) – Poate fi folosit atât în diabetul zaharat tip 1 cât şi în diabetul zaharat tip 2, având efecte foarte bune de scădere a nivelului de insulină din organism.
Amalaki (Emblica officinalis)- sucul proaspăt este foarte util în diabetul zaharat în asociere cu Haridra (turmeric indian), pentru scăderea nivelelor crescute de glucoză din sânge şi îmbunătăţirea focului digestiv Agni.
Momordica (Momordica charantia)- studiile au dovedit un potential hipoglicemic crescut al fructului şi seminţelor din fruct.
Triphala -combinaţie de 3 plante indiene, foarte cunoscută în tratamentele ayurvedice, având un potenţial detoxifiant foarte mare.

Alte plante indiene folosite sunt: Bhumiamalaki, Gudmar, Guduci, Tulsi.

Plantele medicinale se vor recomanda în dozele prescrise de medic, după o prealabilă consultaţie ayurveda, în funcţie de tipologia constituţionalăa pacientului (Prakriti) şi tipul dosha-urilor perturbate (Vikriti).
Cu foarte bune rezultate se recomandă Shilajeet – o răşină extrasă din munţii Himalaya şi folosită frecvent în tratamentele andiabetice ayurvedice alături de plantele medicinale.

Fitoterapia tradiţională

Dintre plante medicinale româneşti folosite în diabet, amintim: anghinare, pelin, papadie, coada soricelului, frunze şi fructe de afin, frunze de coacăz, frunze de dud, teci de fasole.
Modaliatea de administrare a plantelor medicinale, este amestecul din mai multe plante, sub formă de macerate la rece, pulberi fine luate sublingual şi înghiţite apoi cu apă, capsule ori tablete, în dozele prescrise de către medic.

Stilul de viaţă

– Intrucât înclinaţia spre sedentarism a diabeticului este mare, efortul fizic susţinut este foarte important în terapia bolii. Astfel mersul pe jos în pas rapid, mersul pe bicicletă, înnotul, munca fizică intensă, sunt tot atatea modalităţi ce dau eficienţă tratamentului.
– Pacientul diabetic se va trezi dimineaţa devreme, va evita somnul după mese sau dormitul în timpul zilei.
– Diabeticul nu va consuma alimente în exces şi va respecta cu perseverenţă, dieta indicată.

Procedurile de detoxifiere ayurvedică- Panchakarma

După o prealabilă consultaţie ayurveda, medicul va decide care din procedurile ayurvedice de purificare profundă a corpului sunt cel mai indicate pentru pacient. În acest sens, se pot folosi masajul uscat al corpului cu pulberi din plante, procedura ayurvedică Vamana (voma terapetică) sau Virechana (purgaţia terapeutică).
În cazul unei componente psihosomatice importante a bolii, Shirodhara (picurarea uleiului în fir subţire la nivelul frunţii pacientului) este foarte indicată.

Vindecarea emoţională

Conştientizarea şi controlul emoţiilor negative care au stat la originea bolii sunt foarte importante în tratamentul bolii, în acest sens consilierea psihologică realizată de persoane avizate este de un real folos.

Terapia spirituală

Rugăciunea sinceră, meditaţia profundă, posturile yoga, tehnicile de relaxare profundă, muzicoterapia, mersul în natură, sunt procedee eficiente de liniştire a minţii ce permit contactul cu partea profundă sufletească, fiind de un imens ajutor în vindecarea spirituală a pacientului cu diabet.

Dr. Violeta Pîrvu
Medic specialist medicină de familie, Competenţă fitoterapie, ayurveda, apiterapie