Apele sulfuroase

APELE SULFUROASE

Folosirea apelor sulfuroase este cunoscută din toate timpurile ca fiind o metodă terapeutică foarte eficientă. Administrate fie intern, fie extern sub forma de băi sau chiar comprese, apele sulfuroase pot vindeca o gamă largă de afecţiuni.

Efectele administrării interne a apelor sulfuroase

Având un gust amar-astringent şi un miros specific puternic, apele sulfuroase administrate intern, în doze mici au efect laxativ, diuretic şi sudorific, pe când administrate în doze mai mari au efect purgativ. De aceea sunt indicate în constipaţie, mai ales când aceasta este asociată cu hemoroizi.

Au un efect stimulent asupra glandelor secretoare ale pielii şi a membranelor mucoaselor bronhiale. Sunt utile în boli ale ficatului: hepatomegalie, dispepsie; în splenomegalie, în boli ale aparatului digestiv, colici, ascită, în anumite cazuri de febră cronică.

În tradiţia ayurvedică, sulful purificat era parte componentă a unor remedii, alături de alte elemente minerale sau plante. Spre exemplu, pentru paraziţi intestinali, sulful era amestecat cu plante indiene precum Vidanga. De asemenea, preparatele cu sulf sunt un excelent remediu pentru  tratarea emisiei involuntare sau premature de spermă, impotenţă, slabiciunea spatelui şi tendinţa către paralizie. Sarea cu sulf este si ea un excelent remediu purificator.

Efectele băilor cu ape termale sulfuroase

Băile cu ape termale sulfuroase vindecă afecţiuni ale pielii, precum psoriasis, pitiriazis, eczeme, scabie, mâncărimi, acnee. Bolile avansate, precum lepra, pot fi vindecate prin folosirea unor unguente ce conţin o concentraţie mai mare de sulf. Aceste băi termale sunt folositoare în cazuri de astm, tuse, reumatism, gută, consumpţie sau debilitate cronică.