Patrunjelul

Pătrunjelul şi efectele sale terapeutice

 

Pe numele său latin Petrosellinum crispus, pătrunjelul este unul din cele mai cunoscute condimente, care pe lângă calităţile sale nutritive importante prezintă şi calităţi terapeutice deosebite. Originar din zona Est Mediteraneană, numele său derivă din grecescul ”petros” care înseamnă piatră şi „selinon” care înseamnă ţelină. Aşadar vechii greci îl cunoşteau ca şi ţelina de stâncă şi îi acordau o atenţie şi însemnătate deosebită. Era considerat o plantă sacră dedicată lui Persefona şi utilizată în ritualurile funerare şi religioase ale vechilor greci, nefiind consumat în alimentaţie.
În vremurile noastre însă, planta este folosită cu preponderenţă în alimentaţie, iar atenţia acordată de mediile ştiintifice în ultimul timp, au relevat puterea terapeutică deosebită a plantei.

Ce conţine pătrunjelul
          Toate cele trei părţi ale sale: rădăcina, frunze şi fruct (seminţe) conţin compuşi chimici deosebit de valoroşi. Astfel seminţele conţin ulei volatil, în cantităţi apreciabile, bogat în terpene şi apiol, myristicina, cumarine, apiina, rezine, mucilagii şi fier. Valoarea terapeutică deosebită a uleiului volatil este dată de conţinutul în apiol. Rădăcina este bogată în mucilagii şi carbohidraţi, glucide, ulei volatil aromatic şi apiină. Frunzele conţin şi ele o cantitate de ulei volatil aromatic şi sunt foarte bogate în clorofilă, flavonoide, vitamina C, A si E, precum şi fier.
Proprietăţile medicinale ale pătrunjelului
Aperitiv, antioxidant, carminativ, diuretic, hemostatic, depurativ, antianemic, hipoglicemiant, antiinflamator, antiateroslerotic, hipocolesterolemiant, antibronşitic, antihipertensiv, antiviral, hepatotonic, hepatotrofic, nutritiv, imunostimulent, emenagog, tonic, vitaminizant.

Indicaţiile terapeutice

Anemie Prin conţinutul său bogat în fier (5mg la 100g frunze) şi clorofilă, este foarte indicat la pacienţii cu anemie feriprivă şi deficit de fier în organism, iar conţinutul său în vitamina C , face acest element să fie mult mai uşor absorbit de către corp.
Răceli, gripă, infecţii (în general) Datorită conţinutului bogat în flavonoide şi în vitamina C (de 3 ori mai mare decât la citrice), are rol de stimulare a imunităţii şi de grăbire a vindecării în cazul infecţiilor.
Hipertensiune arterială efectele sale diuretice, vasodilatatoare şi calmante psihic, sunt de un real folos în cazul bolnavilor de hipertensiune arterială, consumul frecvent al acestui produs scade valorile tensiunii arteriale şi creşte elasticitatea  pereţilor vasculari, fiind indicat şi în varice ori probleme circulatorii.
Imunostimulent Luteolina, o substanţă extrasă din frunzele de patrunjel a dovedit calităţi de stimulare a producţiei leucocitare şi alături de clorofilă conţinută, îl face eficient în caz de scădere a imunităţii.
Afecţiuni renale Frunzele şi rădaăcina de pătrunjel fiind bune diuretice şi depurative, cresc cantitatea produşilor reziduali eliminaţi (uraţi, fosfaţi), au efecte de creştere a diurezei, fiind utile atât în prevenirea cât şi tratarea litiazei renale şi a cistitei.
Reglator al ciclului menstrual Prin efectul emenagog şi estrogenic, generat de apiolul din seminţele şi frunzele de pătrunjel, este utilizat cu succes în caz de dismenoree, sindrom postmenopauză, infertilitate la femei, disfuncţii sexuale. Apiolul are şi efecte uterostimulente, fiind recomandat să fie evitat de către femeile însărcinate.
Reumatism, atrită şi gută Efectul diuretic datorat myristicinei din uleiul volatil, combinat cu efectul antiinflamator al flavonoidelor şi cu efectul depurativ al clorofilei din frunze, face din pătrunjel un excelent remediu împotriva reumatismului, artritei şi gutei, atunci când este consumat în doze terapeutice.
Indigestie şi alte probleme digestive Este un bun carminativ, efect datorat componentelor din uleiul volatil şi antispastic eficient, utilizat  în caz de crampe abdominale, indigestie şi meteorism abdominal.
Cancer pulmonar Cercetările efectuate au arătat că myristicina din uleiul volatil are calităţi de inhibare a tumorior pulmonare, iar compuşii săi antioxidanţi protejează organismul împotriva poluanţilor din aer, fiind util în caz de bronşită tabacică, astm alergic.

Cum se administrează

          Cea mai bună administrare a sa, este sub formă de suc din frunze de pătrunjel, combinat cu suc de morcovi. De asemenea, se pot folosi frunzele verzi proaspete în salate, supe, ciorbe, sau uscate sub formă de pulbere, luată câte 1 g de trei ori pe zi, înaintea meselor. Uleiul volatil va fi folosit cu precauţie, numai la recomandarea medicului fitoterapeut, datorită efectelor adverse care ar putea apărea la doze mari. Rădăcina se foloseşte proaspătă sau uscată, fiind foarte valoroasă atât nutritiv cât şi terapeutic.

 

Precauţii de utilizare


 Sucul de patrunjel poate genera tulburari digestive şi de aceea nu se va folosi decât diluat cu suc de morcov.
 În doze mari sucul de patrunjel poate da hiperxcitabilitate nervoasă la copii şi adulţi.
 Nu va fi utilizat în doze mari de către femeile însărcinate (în special seminţele) întrucât are efecte abortive.
 Uleiul volatil de patrunjel poate da reacţii alergice pe piele la unele persoane sensibile.

Dr. Violeta Pirvu