Capusele si borelioza – 3

 

Căpușele, borelioza (boala Lyme)

și metodele naturale de prevenire sau terapie (3)

dr. Mirela Stranț, lector Ayurveda

dr. Paula Florea, lector Ayurveda

Nina Marin, lector Ayurveda

Un instrument simplu

Din fericire au apărut de câțiva ani și în România instrumente adecvate cu ajutorul cărora puteți scoate foarte ușor și în siguranță căpușele, inclusiv din blana animalelor de companie. Acestea au două mărimi, atât pentru nimfe cât și pentru căpușele adulte.

Se agață ușor căpușa din lateral, se răsucește ușor trăgând în același timp spre în sus în mod constant și ferm.

După ce ați scos căpușa NU o lăsați să cadă pe jos în apropierea dumneavoastră. Vă poate mușca din nou!

O puteți pune într-un recipient și să o duceți la un laborator de specialitate pentru a o analiza și a vedea dacă este purtătoare de microbi.

De obicei Universitatea de Medicină Veterinară are un laborator specializat sau puteți întreba la un cabinet veterinar.

După ce ați scos căpușa spălați tegumentul cu apă și săpun și dezinfectați cu alcool sanitar sau tinctură de propolis.

Această variantă e cea mai sigură și mai ușoară, o puteți face dumneavoatră imediat ce ați descoperit căpușa, iar aceste instrumente sunt ieftine, se găsesc ușor (online, magazine naturiste, farmacii, etc) și le puteți avea în permanență la dumneavoastră.

O altă metodă

O altă metodă este cea cu pensa specială, dar necesită dexteritate pentru a nu rupe capul căpușei în timpul extragerii ei. De asemenea e important să plasați pensa cât mai aproape de piele, pentru a evita prinderea acesteia de abdomen și presarea ei, caz în care este facilitată revărsarea microbilor din intestinul căpușei în sângele dumneavoastră. E mai bine ca această metodă să fie folosită de un bun cunoscător sau de personal specializat.

Folosirea unui ac

Se mai poate folosi un ac de seringă pe care îl introduceți ușor în tegument, lângă capul căpușei și o împingeți afară (ca și cum i-ați da un bobârnac). Cu această metodă nu riscați să rupeți capul căpușei sau să îi presați abdomenul, dar necesită o anumită dexteritate și în plus căpușa poate cădea în apropierea dumneavoastră și să o pierdeți.