Sfecla rosie

Beneficiile sfeclei rosii (Beta vulgaris)

Elena Tarnovschi

Sfecla este originară din sudul Europei. Asirienii şi grecii antici o foloseau pentru calităṭile sale nutritive. Diferite civilizaṭii au folosit-o pentru a trata diverse probleme de sănătate, cum ar fi febra, durerile de cap, digestie dificilă şi subnutriṭie. Exista mai multe soiuri de sfeclă, de culoare albă, care este utilizată în principal de industria zahărului, galben şi roşu este soiul cel mai interesant din punct de vedere nutriţional şi de vindecare. Sfecla roşie este bogată în vitaminele A, C, complexul B, acid folic şi minerale cum ar fi magneziu, fier şi fosfor. Bogăţia sa de substante nutritive furnizează energie imediată şi revitalizează corpul. De asemenea, frunzele sale comestibile sunt bogate în acid folic, beta – caroten, calciu şi fier.
Sfecla roşie este una dintre cele mai bune legume pentru sanatatea noastră, deoarece are multe proprietăṭi interesante, mai ales pentru sportivi. Acesta este consumată preparată sau suc. Se folosesc şi frunzele. Sfecla roşie este o legumă deosebit de utilă omului pentru că protejează împotriva tumorilor canceroase şi anomalii congenitale, favorizează reducerea tensiunii arteriale şi menţinerea elasticităṭii venelor, stopează producerea de radicali liberi, reglementează funcţia hepatică, reduce colesterolul seric, contribuie la creşterea sănătoasă a fătului, face mai repidă coagularea sângelui în caz de vătămare, întareşte sistemul imunitar, combate stresul oxidativ, menţine sănătatea ochilor.
Rădăcina de sfeclă roşie e folosită împotriva anemiei, febrei, a bolilor digestive, organelor digestive şi vasele limfatice, pentru tratamentul ulcerelor. Este folosită mai mult ca un diuretic, antiinflamator, analgezic, laxativ. Fiind o plantă medicinală cu un efect antioxidant şi vasodilatator, de la care se foloseşte mai ales rădăcina, sfecla roşie poate fi folosită în terapie împotriva hipertensiunii arteriale sau ca remediu la sportivii de rezistenṭă pentru a creşte performanţa, de preferat să fie consumată sub formă de suc. Conţine carotenoide, betalaina, luteină şi zeaxanthine, compuşi fenolici, vitamine, minerale. De la sfeclă se folosesc şi frunzele în salate sau în diferite mâncaruri, de asemenea tijele de la frunze taiate 10 cm cu sosuri în cuptor.
Sfecla reduce consumul de oxigen în timpul exerciṭiului fizic, are efect antioxidant, antitumoral (betalaina), antiinflamator (efect de betalaină), hipotensor şi vasodilatator. Este folositoare în hipertensiune, la sportivi creşte performanţele, mai ales pentru rezistenṭă, luptă împotriva colesterolului rău, previne anumite tipuri de cancer (prin acţiunea de carotenoizi cu funcţie antioxidantă), în special cancerul de intestin din cauza compuşilor fenolici. Este folosită ca ingredient în unele creme pentru a preveni arsurile. Administrată intern ajută la bronzarea pielii datorită conţinutului de carotenoide. Are efect benefic asupra sănătăţii ochilor, datorită conţinutului de luteină, zeaxantină şi beta – caroten.
Un studiu publicat de Universitatea din Exeter din Marea Britanie, a arătat că un consum moderat de suc de sfeclă roşie poate creşte timpul de muncă la un atlet cu 16%. Cercetătorii presupun că consumul de suc de sfeclă roşie reduce consumul de oxigen în timpul exerciṭiului fizic datorită conţinutului de nitraţi din sfeclă roşie. Astfel, pentru sportiv timpul va fi mult mai mare, înainte de a resimţi oboseală.
Cercetătorii de la Universitatea din Exeter şi de la Universitatea Queen din Belfast, Irlanda de Nord au observat un efect de scădere a tensiunii arteriale la om, după o oră de la consumul de suc de sfeclă roşie în cantitate de 500 ml. Efectul favorabil asupra presiunii arteriale a durat 3 până la 4 ore după consumarea sucului. Nitratul şi transformarea sa în oxid nitric are un efect favorabil împotriva hipertensiunii arteriale printr-un efect vasodilatator.
Un alt studiu australian publicat decembrie 2012 în Jurnalul Nutritia, a arătat că prin consumul unui pahar mare de suc de sfecla rosie se reduce tensiunea arterială cu 4-5 mm Hg la bărbatii sănătoşi. Noutatea în acest studiu australian este că, prin consumul de suc de sfeclă roşie se permite, cel puṭin la bărbaṭi, scăderea tensiunii arteriale la persoanele sănătoase şi nu au un regim alimentar special. Sucul de sfeclă are cel puţin un efect preventiv împotriva hipertensiunii arteriale.
Consumul de sfeclă roşie, sub formă de suc poate provoca, uneori, o urină de culoare roşie sau uşor roşu, acest aspect e cauzat de betalaină, pigmenţi găsiṭi în sfecla roşie. Cu toate acestea, nu există nici un risc pentru sănătate. Din punct de vedere practic, se poate bea aproximativ 250 ml de suc de sfeclă roşie în fiecare zi, de preferinţă, un pic diluat cu suc de mere şi consumat în doze mici, de exemplu, 50-100 ml de la început), deoarece acesta poate fi greu tolerabil pentru intestine, prin urmare, e necesară o perioadă de adaptare. O cură de suc de sfeclă roşie se recomandă în special pentru sportivii de rezistenṭă, cum ar fi biciclişti. Bogăṭia nutritivă din sfecla roşie face această legumă un protector puternic împotriva cancerului, malformaṭiilor congenitale şi un protector al sistemului cardiovascular, printre alte beneficii de sănătate.
Într-un studiu comparativ între suc de sfeclă roşie şi alte fructe şi legume, împotriva unor agenti cancerigeni chimici, sucul de sfeclă roşie ajungea practic mereu în fruntea listei în prevenirea de mutaṭii care duc la cancer. Sfecla este hrana principală a celebrului borş, din bucătăria tradiţională rusă. Bogaṭii nutrienţii din sfecla roşie contribuie la acţiunea de puternic protector împotriva cancerului şi malformaţiilor congenitale.
Începând cu anii 1950, în urma lucrărilor unui medic maghiar, dr. Alexander Ferenczi, a fost folosit sucul de sfeclă roşie pentru tratarea cancerului. Medicul maghiar trata pacientii săi de cancer cu suc de sfeclă roşie exclusiv şi a obţinut rezultate excelente. De asemenea, el a constatat că în cazul în care tratamentul a fost întrerupt prematur, cancerul a reapărut. Recomandarea sa este de a consuma zilnic 0,5 până la 1 litru de suc de sfeclă roşie timp de mai multe luni.
Conform unor oameni de ştiintă, betacianina, o substanţă complexă care oferă sfeclei roşii culorea sa roşu aprins, este un agent antitumoral puternic. Pigmenţii de sfeclă roşie par să aibă proprietăţi pentru a lupta împotriva cancerului.
Sfeclă roşie este bogată în nitrat, un compus care este transformat în organism în oxid nitric, care are capacitatea de a relaxa tensiunea arterială. Într-un studiu recent, pacientii care au consumat 120 ml de suc de sfeclă roşie au avut o scădere a tensiunii arteriale de 10 puncte în mai puţin de patru ore.
Conform naturopatului Raymond Dextreit, sfeclă roşie este extrem de hrănitoare şi aduce un aport mare de energie. Bogăţia sa în magneziu, fosfor şi grupul de vitamina B, regenerează substanţa fibroasă a nervilor şi exercită un efect sedativ asupra sistemului nervos. Acesta conţine rubidiu, element radioactiv, implicat activ în digestie, care justifică înlăturarea anemiei şi demineralizării. Este recomandată în nevrite şi polinevrite, caşexie, diabet, cancer şi tuberculoză. În scest scop se recomandă să se consume sfeclă roşie, un pahar de suc pe zi.
Cercetările au aratat, de asemenea, că sfecla roşie întăreşte sistemul imunitar şi are proprietăṭi de detoxifiere. Aceasta ajută, de asemenea, la ameliorarea durerilor de cap şi unele probleme de piele. Unii autori consideră că ar trebui să fie consumată cu moderaṭie din cauza conţinutului său ridicat în zaharuri, inclusiv zaharoza. Dar acum stim ca sarcina glicemică din sfecla roşie este scăzută.
Sfecla roşie proaspătă aduce doar 40 de calorii pe 100 grame. Acesta este un aliment alcalin, este uşor de digerat, tonifiant şi remineralizant. Această legumă reglementează funcţiei hepatice, favorizează tranzitul intestinal, datorită bogăṭiei în fibre şi acivează metabolismul general. Mai este numită “morcov roşu”. În Elveţia, sfecla roşie este cunoscută pentru faptul că ajută în procesul de vindecare a durerilor de cap, dinṭi, probleme ale pielii, menstruale.
Sfecla poate fi consumată în salată sau sub formă de suc, băut chiar înainte de mese. Acest suc este o sursă de energie care ajută la stimularea functiei de celule hepatice şi protejează tractul biliar. Sfecla este foarte alcalină, ceea ce face eficient în tratarea acidozei şi poate ajuta la ameliorarea constipaţiei. Sucul de sfeclă şi sucul de morcovi combinat este excelent în tratarea gutei, pentru probleme renale şi ale vezicii biliare.
Sfeclă roşie are un efect benefic asupra ficatului şi rinichilor. Roşul din sfecla roşie expune pigmenţii săi roşii etichetaṭi flavonoide. Flavonoidele ameliorează spasmele vaselor de sânge. Sfecla roşie creşte rezistenţa capilarelor, normalizează tensiunea arterială, stimulează formarea de celule roşii din sânge. Prin urmare, sfecla roşie e valoroasă şi utilă ca legumă. Rădăcina de sfeclă roşie conṭine zaharuri, acizi organici, acid malic, acid citric, precum şi proteine , caroten, pectină, vitaminele B1, B2, C şi PP, oligoelemente potasiu, fier şi magneziu.
Sfecla roşie conṭine iod, atât de larg utilizat pentru prevenirea şi tratamentul bolilor glandei tiroide în formă de scut. Sfecla roşie are un efect favorabil asupra ficatului şi rinichilor, stimulează tractul gastro-intestinal. La pacienţii cu diabet zaharat, sfecla roşie e apreciată pentru conţinutul mare de zinc, ce măreşte durata de acţiune a insulinei. Acest aspect îmbunătăţeşte de asemenea, memoria, este utilizată pentru tratamentul nevrozei, insomniei, aterosclerozei, anemiei şi hipertensiunii, curăṭă organismul de toxine şi metale grele. Sfecla roşie pentru prevenire ar trebui să fie consumată de cel puţin de două ori pe săptămână. Pentru a obţine un efect terapeutic maxim, necesită ingerarea constantă de suc, a trei-patru săptămâni de 200 g pe zi, timp de 10-15 minute înainte de mese.
Pentru constipaṭia cronică, probleme digestive, hepatice şi ale căilor biliare, se recomandă folosirea de 100-150 de grame de sfeclă roşie. Acţiunea sa este întărită de adaosul de miere. Sucul de sfeclă se foloseşte în caz de constipaţie prin clisme. În medicina tibetană sucul de sfeclă proaspăt vindecă durerea de gât. Se rade sfecla roşie, se stoarce un pahar de suc, se adaugă 1 linguriţă de oṭet şi 1 lingură de miere de tei. Cu această soluṭie se clăteşte gâtul de 6 ori pe zi, şi se bea o înghiţitură. În medicina populara din Rusia, sucul de sfeclă roşie brut se foloseşte pentru că tratează amigdalita cronică. Specialiştii afirmă că sfecla are puterea de vindecare a pneumoniei, pleureziei.