Nutritie Ayurvedica Modul 2

Nutritie Ayurvedica Modul 2

 

Programul de pregătire în nutriția ayurvedică practică aplicată este conceput pentru a avea o aplicabilitate imediată prin obiectivarea parametrilor nutriționali personali și prin conștientizarea obiceiurilor alimentare personale ale participanților, cu scopul de a oferi oportunități în direcția unei certe îmbunătățiri a stilului de viață prin nutriția ayurvedică aplicată.

Din subiectele abordate in cadrul acestui modul:

 

🍎 Importanța alegerii conștiente a hranei pentru sănătate debordantă

Scopul principal în alegerea alimentelor este obținerea și menținerea unei sănătăți optime. Aceasta implică atenție nu doar la cantitate, ci și la calitatea hranei, recunoscând influența directă a alimentației asupra stării noastre de sănătate (“suntem ceea ce mâncăm”). Este important să se realizeze o compensare a carențele nutriționale provenite din lipsa calității alimentelor de bază, precum și o atentă alegere a provenienței alimentelor (animală sau vegetală).

🧬 Prezentarea pe larg a rolurilor macronutrienților și a micronutrienților în nutriția ayurvedică practică aplicată

Macronutrienții – proteinele, carbohidrații și lipidele – sunt esențiali pentru sănătatea optimă a organismului, aceștia fiind implicați în procese vitale precum metabolismul, creșterea și reparația țesuturilor. Micronutrienții – vitaminele și mineralele – deși sunt prezente în hrană în cantități mult mai mici decât macronutrienții, contribuie semnificativ la păstrarea echilibrului și vitalității organismului.

⚖️ Echilibrul nutrițional și impactul asupra sănătății

Menținerea unui echilibru între aportul energetic și necesitățile organismului este deosebit de importantă, implicând acțiuni precum calculul ratei metabolismului bazal și necesarului energetic zilnic. Unul dintre efectele menținerii echilibrului dinamic dintre aportul energetic și consumul energetic în cadrul unui organism uman este menținerea greutății corporale în parametrii ideali.

🔥 Nutriția ayurvedică are întotdeauna în vedere tipologia dosha-prakriti din Ayurveda

Din perspectiva Ayurveda, între starea de sănătate a unei ființe umane și starea în care se află dosha-urile acelei ființe umane este o legătură cauzală directă. Cunoașterea acestor conexiuni creează un cadru pentru ajustarea personalizată a alimentației și stilului de viață, esențială pentru atingerea unei stări de sănătate debordantă. Această abordare personalizată a nutriției ayurvedice aplicate se aliniază cu specificul constituțional unic al fiecărei ființe