Secretele longevitatii

Din secretele longevitatii

 

Starea de tinerețe fără bătrânețe

Din cele mai vechi timpuri omenirea a cautat sa afle care este secretul “starii de tinerete fara batranete si al vietii fara de moarte”. In trecut, cei mai multi cautatori ai secretului longevitatii au considerat ca pot sa il gaseasca in diverse obiecte exterioare sau preparate foarte complicate, insa ei au omis un aspect esential si anume potentialul regenerant al mentinerii starii de echilibru a propriei structuri individuale.

Mari intelepti ayurvedici au indicat faptul ca unul dintre secretele longevitatii se gaseste chiar in noi insine. Organismul uman este un sistem complex constituit din trei elemente majore: materia, energia si constiinta. Actionand prin intermediul inteligentei concrete, constiinta poate sa guverneze interactiunea primelor doua elemente si are rol definitoriu ca factor perceptiv, decizional si coordonator al actiunilor noastre cotidiene, ea fiind deci aspectul esential prin intermediul caruia putem reusi armonizarea dintre materie si energie. Prin intermediul functiilor ei subordonate si anume perceptia, decizia, coordonarea, se poate realiza controlul asupra proceselor ce au loc la diferite nivele ale elementelor materiale si energetice, iar prin intermediul trezirii constiintei superioare sunt declansate anumite fenomene de rezonanta ca conduc la activarea unor mecanisme de autodeterminare si de autocontrol al proceselor ce au loc la diferite nivele ale fiintei.

Toate aceste aspecte ne conduc la aflarea unuia dintre importantele secrete ale longevitatii. Insa aceasta se face etapizat, ulterior etapele capatand caracter permanent, altfel spus, ele devin un mod superior de viata. Conservarea energiei si a materiei conduce la mentinerea organismului uman in perfecta stare de sanatate si de vitalitate si este precedata de o prealabila purificare obtinuta prin mijloace naturale.

Alimentatia

Alimentatia reprezinta unul dintre cei mai importanti factori de care depinde longevitatea. Pentru atingerea unei veritabile stari de longevitate conteaza calitatea alimentelor, mai ales prin impactul pe care acestea il au asupra starii de sanatate a organismului.

Conservantii, stabilizatorii, colorantii, aromatizantii si alti aditivi alimentari constituie elemente pentru care organismul nu detine cai metabolice specifice. In cazurile fericite, ele sunt prelucrate cu o cheltuiala energetica insemnata sau, mai grav, se acumuleaza in organism ca toxine. In ambele cazuri, rezultatul este ca organismul sufera, energia sa se consuma si materia trupului imbatraneste.

Un exemplu de aliment care este daunator longevitatii este zaharul alb rafinat. Conteaza de asemenea si modul de asociere al alimentelor. Supra-alimentatia genereaza de asemenea o digestie incompleta, care are ca rezultat aparitia unor subprodusi toxici (ama), daunatori organismului.

Bauturile acidulate consumate in mod frecvent pot fi si ele daunatoare longevitatii, destabilizand echilibrul acido-bazic din organism, privandu-l totodata si de unele elemente minerale cum sunt calciul, magneziul sau fierul.

Postul alimentar este una dintre cele mai eficiente metode de purificare a trupului, a organelor si a tuturor tesuturilor din organism, si conduce la eliminarea toxinelor (ama) ce au fost acumulate. Postul negru, realizat doar cu apa, periodic, timp de o zi, de preferinta saptamanal, are rol de mentinere a starii de curatenie a organismului.

Stilul de viata

Tutunul, alcoolul, cafeaua si substantele stimulente sunt ingrediente deosebit de nocive asupra longevitatii organismului, multe dintre efectele nedorite pe care le produc asupra sanatatii fiind ireversibile.

Exercitiile fizice armonioase au o deosebita importanta in mentinerea vitalitatii organismului, stimuland in mod adecvat circulatia sanguina si circulatia energetica, intensificand procesele de purificare naturala ale trupului si armonizand functiile sistemului nervos si ale celui endocrin. Sunt recomandate exercitiile usoare, ritmice, corelate cu o respiratie profunda, controlata, asa cum sunt marea majoritate a exercitiilor yoga.

Sexualitatea poate fi o mare consumatoare de energie daca este realizata fara continenta sexuala. Fenomenul descarcarii fiziologice este insotit de o pierdere considerabila de substanta si de energie vitala, ducand la imbatranirea sexuala prematura a persoanelor care se angreneaza sexual fara continenta amoroasa. Practica sistematica a continentei sexuale, realizata in cadrul cuplurilor iubitoare, conduce la conservarea energiei vitale si la amplificarea acesteia, contribuind considerabil la cresterea longevitatii.

Clismele periodice purifica si ele organismul de toxinele ce se acumuleaza in intestin, ca urmare a digestiei deficitare, prevenind astfel imprastierea lor in organism.

Starea emotionala are un important rol in mentinerea echilibrului energetic intern al organismului. Reactiile emotionale necontrolate, emotiile negative si stresul afecteaza sever vitalitatea si imunitatea fiintei, dezorganizeaza structurile energetice interne, ceea ce conduce la aparitia afectiunilor de natura nervoasa.

Mediul inconjurator, prin calitatea aerului si natura campurilor electromagnetice predominante are un important rol asupra longevitatii. Aerul intens poluat, pe langa efectele directe ale noxelor, afecteaza conservarea energiei organismului datorita faptului ca este lipsit de ioni negativi.