Menopauza

 

Cum tratăm menopauza în mod natural

 

Menopauza este un proces biologic natural ce se produce în viaţa femeii după vârsta de 45- 50 de ani şi este definită prin dispariţia ciclurilor menstruale lunare pe o perioadă de 12 luni consecutiv. Menopauza este asociată cu reducerea funcţiei ovariene, marcând sfârşitul perioadei fertile (reproductive) a femeii şi face tranziţia către perioada de maturitate şi înţelepciune a femeii dar în acelasi timp, aceasta poate coincide cu apariţia semnelor îmbătrânirii organismului.

În această perioadă funcţia reproductivă a femeilor poate şi trebuie să fie înlocuită de o perioadă foarte productivă din punct de vedere mental şi spiritual, iar plantele, remediile naturale, stilul de viaţă echilibrat, o vor ajuta din plin să treacă căt mai natural prin această perioadă.

Este foarte important de reţinut că fiecare femeie are o menopauză diferită în funcţie de nivelul de estrogeni, progesteron şi testosteron. Astfel putem întâlni femei aflate la menopauză cu nivel de estrogen normal sau scăzut sau cu nivel de progesteron normal sau scăzut, acestea asociindu -se cu niveluri de testosteron normal, crescut sau scăzut.

De aceea tratamentul femeilor aflate la menopauza va fi în funcţie de profilul hormonal specific al femeii, iar de modul în care este ajustat acest profil hormonal, se pot reduce simptomele şi se pot întârzia afecţiunile specifice menopauzei şi implicit procesul de îmbătrânire.

Tratamentul natural al menopauzei

 

Dietoterapia

Dieta are un rol esenţial în diminuarea simptomatologiei legată de menopauză şi ar trebui să fie asociată tratamentului general naturist:

Evitarea consumului de carne în special carne grasă, care prin conţinutul mare de grăsimi saturate face dificilă metabolizarea estrogenilor de către organism;
Evitarea produselor pe bază de cofeină (cafea, ceai negru) a băuturilor carbogazoase
Evitarea consumului de zahăr alb şi a produselor pe bază de zahăr rafinat, care limiteazăcapacitatea ficatului de a produce estrogeni şi dereglează activitatea sistemului imun;
Evitarea produselor pe bază de făină albă, a alimentelor prăjite sau semipreparate ori conservate (care adeseori conţin un nivel crescut de sare şi aditivi alimentari);

Se recomandă folosirea unei diete lacto- vegetariene bogată în fructe, legume, seminţe, cereale integrale, lactate integrale ( dar nu mai mult de 1-2 ori/ saptamână), sucuri proaspete din fructe şi legume, salate, uleiuri vegetale presate la rece (măsline, susan, floarea soarelui- presate la rece). Consumul regulat de apă, zilnic 2 litri/zi are efecte detoxifiante foarte bune, reducând simptomele digestive dar şi durerile articulare.

De asemenea studiile au dovedit că alimentele cu conţinut crescut de fitoestrogeni (soia, tofu, seminte de in) pot reduce semnificativ simptomele menopauzei la femeile care le consumă constant şi pot reduce riscul apariţiei diferitelor tipuri de cancer estrogen dependente (cancer de san, cancer endometrial).

Fitoterapia

Folosirea plantelor cu efecte sedative, calmante, liniştitoare, dar şi plante laxative, carminative, stimulente ale digestiei, plante cu conţinut fitoestrogenic, plante reglatoare ale secreţiei de progesteron, dau rezultate excelente în prevenirea şi tratatrea simptomatologiei legate de menopauză.

Astfel se pot folosi: lipicioasă (Galium aparine), busuioc (Ocimum basilicum), trifoi roşu (Trifolium pratense), zmeur (Rubus idaeus), lemnul lui Avram (Vitex agnus), roiniţa (Mellisa officinalis), salcâm (Robinia pseudacacia) , păducel (Crataegus oxycantum), tei (Tilia tomentosa), levanţică (Lavanda officinalis), coriandru (Coriandrum sativum), fenicul (Foeniculum vulgare), anason (Pimpinella anisum), cu rezultate excelente.
Modul de administrare a plantelor este fie pulbere fină ţinută sublingual 5-10 minute şi apoi înghitită cu apă, fie sub formă de macerat la rece sau tincturi. Modul de adminstrare a plantelor şi doza va fi stabilită după o consultaţie la medicul fitoterapeut, întrucât doar un tratament personalizat ajustat iîn funcţie de nevoile femeii respective poate da cele mai bune rezultate pe termen lung.

Apiterapia

Prin consumul regulat de lăptişor de matcă, polen şi păstură, alături de miere de albine, datorită efectetelor terapeutice ale acestora, se diminuează semnificativ simptomele menopauzei.

Astfel studii preliminare au arătat că lăptişorul de matcă poate reduce semnificativ bufeurile de caldură şi creşte libidoul.

Consumul de polen apicol ajută la reglarea balanţei hormonale a femeii aflate la menopauză, având ca efect scăderea bufeurilor de caldură, a transpiraţiei nocturne, dar mai ales a oboselii cronice. Prin conţinutul de flavonoide, myricetin, rutin, quercetin, ajută sistemul imun în lupta cu cancerul, stimulează metabolismul, ajută la diminuarea depozitelor de grăsimi şi metabolizarea lor, creşte tonusul fizic şi mental.

Mierea naturală de albine poate ameliora dorinţa excesivă de a consuma dulciuri în exces, stimulează digestia şi este un energizant natural al corpului.

Exerciţiul fizic

Face parte integrantă din tratamentul general al menopauzei la femeie şi are efecte rapide de ameliorare a simptomelor supărătoare dar şi efecte de prevenire a osteoporozei, a bolilor cardiovasculare sau a unor tipuri de cancer. Sunt incluse aici formele dinamice de efort: alergat, înnot.

Meditaţia, exerciţii yoga

Cu efecte foarte bune de menţinere a sănătaţii generale dar şi de ameliorare a simptomatologiei legate de menopauză: meditaţia, posturi yoga, tai chi etc.

 

dr. Violeta Pîrvu

Medic specialist medicina de familie

Competenta apifitoterapie, ayurveda