Cum să ne hrănim sănătos pielea, atunci când ne preparăm hrana
Nina Marin, lector de ayurveda, Cluj –
Uscăciunea pielii
Tradiția milenară ayurvedică ne învață că după trecerea tinereții și înaintarea spre vârsta a treia, indiferent de tipul constituțional care ne caracterizează, se amplifică la majoritatea oamenilor în mod excesiv și dizarmonios unul dintre cei trei factori fundamentali de sănătate sau de boală (dosha) și anume vata-
Cunoscând toate aceste aspecte, ne dăm seama că nu este bine să neglijăm hrănirea pielii trupului nostru, pentru că atunci când vom observa efectele, va fi deja destul de târziu. Dar cum să facem ca să ne hrănim pielea cu produse sănătoase și eficiente?
Să hrănim pielea cu ceea ce mâncăm
Putem porni de la ideea cunoscută foarte bine în ayurveda de a pune pe piele doar ceea ce putem mânca, pentru că ne hrănim prin piele la fel cum ne hrănim cu gura.
Atunci când ne pregătim „hrana pentru gură”, putem să-
Macerat din plante
Spre exemplu, avem nevoie de apă în fiecare zi, de minim doi litri, pentru a ne menține o bună stare de sănătate. Din tradiția ayurvedică am învățat că apa poate fi îmbogățită cu nutrienții care se găsesc în plantele cu virtuți curative, impregnând-
Avocado și lămâie
Și exemplele pot continua și pot fi la fel de diverse cât de pline de creativitate sunt rețetele noastre de mâncare. Atunci când ne pregătim o pastă de avocado cu lămâie, după ce am curățat fructul de avocado, ne putem pune pe față și pe gât ceea ce a rămas pe coaja fructului. Sucul de lămâie îl putem întinde pe mâini, până sus. O parte din fructul de avocado sau chiar din pasta de avocado cu lămâie o putem întinde pe păr, ca mască de păr.
Gel de aloe
Atunci când ne preparăm la blender o băutură în care punem și gel de aloe vera, după ce am tăiat frunza de aloe și am extras gelul, putem să punem pe față restul de gel care a rămas pe frunze și astfel, în timpul în care noi preparăm hrana, ne hrănim și pielea.
Fructe și legume
La fel vom putea proceda și atunci când ne facem salate de fructe sau de legume, ne masăm pielea feței, a gâtului, a pieptului cu feliuțe de legume sau de fructe. Să ne gândim doar ce bine ne vom simți când vom întinde pe pielea feței și vom simți aroma îmbătătoare a fructelor parfumate, precum căpșunele, zmeura, murele, piersicile, perele, mango, portocalele, pepenele roșu și cel galben. Sau când vara ne vom răcori și calma fața punând pe pielea ei sucul de la castraveți sau de la dovlecei. Și ce bine se va simți pielea dacă o vom hrăni cu sucul de la o roșie parfumată. Vom vedea că, pe lângă încântarea oferită simțului olfactiv, pielea noastră va fi hrănită, hidratată, devenind catifelată, elastică și sănătoasă.
Apă de cereale
Când vrem să ne fierbem cereale, atunci când le clătim, putem să păstrăm apa cu care le-
Ulei presat la rece
Uleiul de cocos, renumit în multe țări pentru acțiunea benefică asupra pielii și părului, poate fi pus imediat pe față sau poate fi aplicat pe păr, atunci când ne preparăm un desert în care am adăugat și ulei de cocos. Uleiul presat la rece de susan, floarea soarelui sau masline, pe care îl folosim foarte des la pregărirea salatelor și a altor mâncăruri, este asimilat foarte rapid, chiar mult mai rapid, de pielea și de părul nostru.
Oțet
La fel, oțetul de mere sau din alte fructe sau cereale, pe care-
Apa de trandafiri
Când ne pregătim laptele de migdale cu miere și apă de trandafiri, ne putem încânta cu apă de trandafiri și pielea feței și ne putem răcori și calma ochii dacă o aplicăm pe pleoape.
Acestea sunt doar câteva idei de hrănire a pielii și a părului și chiar a întregului trup, pe care o realizăm chiar în timpul destinat preparării hranei. Fiecare va putea să fie inspirat să folosească ingredientele potrivite și nu va mai uita să le utilizeze, pentru că va asocia actul obișnuit al hrănirii zilnice și al preparării hranei cu hrănirea simultană a exteriorului trupului, care este pielea, considerată în ayurveda a doua linie de apărare a ființei.