Tabere de Ayurveda

 

SPECIFICUL TABERELOR DE AYURVEDA CARE SE DESFĂŞOARĂ ÎN ROMÂNIA

Aurora Nicolae, lector de Ayurveda AMN-România

 

CE ESTE O TABĂRĂ DE AYURVEDA

O tabără de Ayurveda este locul privilegiat în care oameni care studiază Ayurveda, fie de mai mulţi ani, fie de mai puţini ani, având nivele de pregătire diferite, provenind din medii sociale diferite, având profesii diferite şi chiar având naţionalităţi diferite vin într-un loc minunant din natură unde apoi locuiesc, trăiesc şi studiază Ayurveda împreună, pentru câte 5-7 zile, pe baza unui program comun de activităţi, constituit astfel încât să ofere fiecărui participant unele direcţii importante de cunoaştere asupra anumitor aspecte ale domeniului vast al ştiinţei tradiţionale milenare Ayurveda.

Organizarea Taberelor de Ayurveda

Tabara de Ayurveda este o manifestare organizată anual de către AMN-România şi a devenit deja o tradiţie în România. Tabarele de Ayurveda au început să fie organizate de către AMN-România începând cu anul 1995 şi de atunci acestea s-au desfăşurat an de an, în perioada de vară a anului, de regulă în luna iulie, în diferite zone montane din România.

Taberele de Ayurveda s-au desfăşurat şi se desfăşoară în continuare în locuri pitoreşti, în mijlocul naturii, în regiuni situate relativ departe de marile aglomerări urbane, de regulă în apropierea unui curs de apă, în zone naturale plăcute şi liniştite, în poieni a căror ambianţă este favorabilă studiului şi meditaţiei profunde.

Zonele montane pitorești

În România, Munţii Carpaţi au numeroase astfel de locuri minuante care au putut găzdui în decursul timpului, în cei 25 de ani de activitate, câte una sau mai multe astfel de tabere de Ayurveda. Taberele de Ayurveda s-au desfăşurat rând pe rând fie în Munţii Apuseni, fie în Munţii Vrancei, fie în Munţii Nemira, însă de cele mai multe ori taberele de Ayurveda au avut loc în Munţii Maramureşului, în locuri devenite deja o tradiţie pentru localnicii maramureşeni.

Cele mai multe tabere de Ayurveda s-au desfăşurat în regiunea istorică a Maramureşului, în preajma localităţii Budeşti, într-o regiune montană în care, în apropiere se află un munte piramidal ce poartă un nume semnificativ, ce are sonorităţi aproape identice cu numele Marelui Zeu al tradiţiei indiene – Shiva.

Taberele de Ayurveda se desfăşoară în timpul verii şi la un astfel de acest eveniment participă zeci până la sute de participanţi. Totuşi cei care vin într-o tabără de Ayurveda participă la un program spiritual ce este alcătuit din meditaţii precedate de unele prezentări tematice din domeniul Ayurvedei, în special din ezoterismul ayurvedic, corelate cu aspecte referitoare la proprietăţile plantelor medicinale.

Desfășurarea unei tabere de Ayurveda

Participanţii din tabără desfăşoară activităţi care sunt în mod direct legate de subiecte din Ayurveda, interacţionează unii cu ceilalţi în cadrul activităţilor din program şi realizează deplasări în natură, în vecinătăţile locului de tabără.

Taberele de Ayurveda asigură celor care studiază Ayurveda în decursul unui an de curs de Ayurveda oportunitatea de a-şi împărtăşi unii altora cunoştinţele dobândite şi mai ales experienţele spirituale avute şi care sunt conexe cu subiectele abordate în program.

Atmosfera unei tabere de Ayurveda

Cu prilejul participării la o tabără de Ayurveda, participanţii fac schimb de experienţă, îşi împărteşesc trăirile personale şi abordează împreună subiecte importante și variate ale cunoaşterii ezoterice a sistemului Ayurveda.

Fie că lucrează în domeniul medical sau în inginerie, fie că sunt tineri studenţi sau pensionari, fie că au un nivel avansat de cunoştinţe ayurvedice sau că abia au aflat primele noţiuni elementare, de bază, din Ayurveda, într-o astfel de tabără de Ayurveda se generează întodeauna o ambianţă spirituală unitară, afectuoasă, solidară şi profund transformatoare, ce favorizează o formă superioară, pură şi rodnică de cunoaştere ezoterică a unora dintre cele mai profunde taine ale vieţii.

Un mod de a trăi simplu și sănătos

În cele câteva zile ale unei tabere de Ayurveda, toţi participanţii trăiesc în mod simplu şi sănătos, chiar în mijlocul naturii, locuind în marea lor majoritate la cort, în preajma apei curgătoare de munte şi la adăpostul protector al arborilor viguroşi din poiene.

Într-o tabără de Ayurveda participanţii locuiesc la corturi, îşi amenejează singuri corturile, îşi pregătesc împreună mâncarea vegetariană, se relaxează şi se odihnesc în mijlocul naturii, cei mai mulţi practică felurite procedee tradiţionale yoga la unison, fac scurte drumeţii montane în grupuri, mai ales pentru recunoaşterea directă a plantelor care cresc în regiune, însă cel mai important aspect este că ei meditează cu toţii împreună, la unsion, asupra unor teme care sunt revelatoare pentru cunoaşterea ezoterică a sistemului Ayurveda.

O experiență extraordinară

Într-o astfel de Tabără de Ayurveda, activitatea creatoare, relaxarea, cunoaşterea, practica spirituală şi învăţătura rodnică sunt toate îmbinate într-un mod armonios.

O tabără de Ayurveda este o sursă aproape nesfârşită de experienţă extraordinară şi ea depinde de implicarea tuturor participanţilor la buna desfăşurare a întregului program.

Participarea într-o Tabără spirituală de Ayurveda este o experienţă extraordinară. Aici poţi descoperi oameni şi adevăruri fundamentale despre viaţă, într-un cadrul feeric, natural.