Nutritie Ayurvedica modulul 3
Programul de formare în nutriție ayurvedică practică este conceput pentru a oferi beneficii practice imediate. Accentul este pus pe identificarea și personalizarea parametrilor nutriționali specifici fiecărui participant, recunoscând și ajustând obiceiurile alimentare personale. Scopul este de a facilita îmbunătățiri semnificative în stilul de viață al participanților, prin aplicarea principiilor nutriției ayurvedice în viața de zi cu zi.
Din subiectele abordate in cadrul acestui modul:
Clasificarea detaliată a alimentelor în funcție de cele trei maha-guna-uri
Noțiuni generale despre cele trei tendințe fundamentale ale naturii, maha-guna-uri: sattva, rajas și tamas. Clasificarea detaliată a alimentelor în funcție de cele trei maha-guna-uri. Un mod conștient de hrănire presupune alegerea atentă a ingredientelor pentru o nutriție preponderent sattva-ică.
Selecția alimentelor în funcție de gust (rasa)
Descrierea pe larg a celor 6 gusturi elementare care sunt importante în nutriție, cu exemple detaliate de ingrediente. Efectele folosirii în exces a fiecăruia dintre cele 6 gusturi (rasa) asupra organelor interne și asupra stărilor predominante în conștiință. Gusturile recomandate în general pentru fiecare tip constituțional: vata-prakriti, pitta-prakriti, kapha-prakriti.
Piramida nutrițională personalizată pentru fiecare tip constitutional ayurvedic
Cele trei posibilități de acțiune a unui aliment asupra celor 3 dosha-uri care alcătuiesc fiecare structură umană. Alimente recomandate pentru vata-prakriti, pitta-prakriti, kapha-prakriti. Alimente nerecomandate pentru vata-prakriti, pitta-prakriti, kapha-prakriti.