Ayurvédikus táplálkozás 3. modul

Ayurvédikus táplálkozás 3. modul

 

A Gyakorlati ayurvédikus táplálkozási képzési programot úgy tervezték, hogy azonnali gyakorlati előnyöket biztosítson. A hangsúlyt az egyes résztvevők sajátos táplálkozási paramétereinek azonosítására és testre szabására, a személyes táplálkozási szokások felismerésére és kiigazítására helyezik. A cél az, hogy az ayurvédikus táplálkozási elvek mindennapi életükben való alkalmazásával elősegítsük a résztvevők életmódjának jelentős javulását.

A modulban tárgyalt témák közül:

 

🌱 Az élelmiszerek részletes osztályozása a három maha-guna szerint

Általános elképzelések a természet három alapvető tendenciájáról, a maha-gúnákról: szattva, radzsasz és tamasz. Az ételek részletes osztályozása a három maha-guna szerint. A tudatos étkezéshez hozzátartozik az összetevők gondos megválasztása a túlnyomórészt szattva-ikus táplálkozás érdekében.

🍎 Ízlés szerinti táplálékválasztás (fajta)

A táplálkozásban fontos 6 alapíz részletes leírása, részletes példákkal az összetevőkről. Mind a 6 íz (rasa) túlzott használatának hatása a belső szervekre és a tudatosságban uralkodó állapotokra. Általánosan ajánlott ízek az egyes konstitúciós típusokhoz: vata-prakriti, pitta-prakriti, kapha-prakriti.

🔺 Egyénre szabott táplálkozási piramis minden egyes ayurvédikus alkotmányos típushoz

Az ételek háromféleképpen hatnak az egyes emberi struktúrákat alkotó 3 doshára. A vata-prakriti, pitta-prakriti, kapha-prakriti számára ajánlott élelmiszerek. A vata-prakriti, pitta-prakriti, kapha-prakriti számára nem ajánlott élelmiszerek.