Hideg évszak

Ayurvédikus gyógymódok a hideg évszakra

Dr. Violeta Pîrvu, mháziorvosi szakorvos

Apifitoterápia, ayurvéda kompetencia

 

A szervezet természetes ellenállóképességét a különböző fertőzésekkel vagy betegségekkel szemben, az úgynevezett immunitást erősíteni kell, különösen a hideg évszakban. Az ayurvédikus rendszer lehetőséget ad arra, hogy megértsük, mi történik a testben, amikor az a különböző szezonális változásokkal szembesül, és milyen ayurvédikus módszereket és gyógymódokat használnak az emberi test számára, hogyés képes legyen fenntartani az egyensúly természetes állapotát.

Milyen étrend segít nekünk télen az immunitás erősítésében?

A hideg és száraz tulajdonságok túlzott növekedésének megakadályozása érdekében a szervezetben (ezek a tulajdonságok télen felerősödnek) az ayurvédikus orvoslás azt ajánlja, hogy az étrend télen legyen gazdag kemény és zsíros, de egyben meleg tulajdonságokban, hogy a belső hőt a normális paraméterek között tartsuk.

Így a szárított hüvelyesek (bab, mungóbab, borsó, zöld lencse, vörös lencse, szója, csicseriborsó), gyökerek (zeller, paszternák, petrezselyem, sárgarépa, cékla, burgonya), magvak és diófélék, savanyú ételek (savanyúságok), hidegen sajtolt növényi olajok, fűszeres ételízesítők, természetes tej, ghí ("tisztított vaj") vagy természetes méz fogyasztása nagyban segít fenntartani a szervezet belső egyensúlyát a téli időszakban, növelve a különböző fertőzésekkel vagy betegségekkel szembeni ellenállást.

Az Ayurvédában használt gyógynövények az immunitásért

Az Ayurvédában az immunitás és a test életerejének növelésére használt gyógymódok (az úgynevezett Ojas- az ayurvédikus rendszerben) Rasayana gyógymódoknak nevezik, és a hideg évszak nagyon alkalmas arra, hogy ezeket a gyógymódokat alkalmazzák. Amalaki (Emblica Officinalis), édesgyökér (Glycyrrhiza glabra), ashwagandha (Withania Somnifera), gyömbér (Zingiber officinale), tulsi (Occimum sanctum), kurkuma (Curcuma longa) vagy kardamom (Elletaria cardamomum)nem hiányozhat a napi téli fogyasztásunkból.

Amalaki - Emblica Officinalis

A citromsavban igen gazdag növény, ezért magas a C-vitamin-tartalma. Ezen kívül nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, vasat és foszfort, de a télen oly szükséges szénhidrátokat és szénhidrátokat is. Belsőleg bevitt por formájában használják 2- Naponta 3-szor mézzel együtt, vagy kapszula formájában (a "Fitoyoung" és a "Detoxiplant" Divine Star kapszulák része) hatékony orvosság az immunitás növelésére.

Édes fa - Glycyrrhiza glabra

Kiváló tonizáló és élénkítő hatású, télen az immunitás fokozására használható. Naponta por formájában, vagy ghível, természetes mézzel vagy meleg tejjel keverve, kiváló Rasayana gyógymód, amelyet immunitás és öregedés ellen egyaránt használnak.

Ashwagandha -Withania Somnifera

Az Ayurvédában az egyik legjobb Rasayana tonikaként ismert, erősíti az immunitást, növeli az életerőt a szervezetben, energizálja és tonizálja a testet, és fiatalító kúrákban is használják. Belsőleg fogyasztva 3- 6 g/nap meleg tejben, mézzel édesítve, jótékony gyógymódnak bizonyul télen, különösen alacsony fizikai és szellemi tónus, kimerültség és stressz esetén. A "Fitoyoung" a "Fitoyoung"-ban is használatos, az amalakival együtt (Emblica officinalis).

Kurkuma- Curcuma longa

Az ájurvédában széles körben használják különböző betegségek esetén, a hideg évszakban pedig a szervezet ellenálló képességének növelésére a különböző fertőzésekkel szemben. Jó parazitaellenes, de méregtelenítő hatású is, enyhíti a télen súlyosbodó ízületi fájdalmakat, és serkenti az emésztést. Használható 1-3 g naponta meleg tejben vagy különböző ételekkel kombinálva.

Gyömbér - Zingiber officinale

A természet igazi ajándéka a hideg évszakban, a gyömbér kiváló gyógyír megfázás és influenza, hörghurut, torokfájás, köhögés, rekedtség vagy láz esetén. Hatékonyan erősíti az immunitást, de ízületi fájdalmak esetén is jól használható fájdalomcsillapító, szárított vagy friss gyömbérgyökér formájában (különleges ízesítéssel). Télen por formájában (napi háromszor 1 g), nyelv alá szedve, vagy meleg tejben, illetve gyömbérsziruppal édesített forró teában fogyasztható.

Tulsi- Occimum sanctum

A növény szent értékeket képvisel az Ayurvédában, és széles körben használják légzőszervi megbetegedések esetén, valamint télen az immunitás erősítésére. A levelek friss leve mézzel keverve rendkívül hatékony gyógymód a betegségekkel szembeni ellenálló képesség növelésére. Szedhető por formájában is, naponta 3-szor 1 g, szublingválisan, de teaként, kapszula vagy tabletta formájában is.

Kardamom- Elletaria cardamomum

Dél-Indiában őshonos, és széles körben használják mind az élelmiszerekben, mind az ayurvédikus gyógymódokban. Este, lefekvés előtt meleg tejben fogyasztva kiváló nyugtató, a napi étrendben alkalmazva pedig serkenti az emésztést és növeli a szervezet természetes ellenálló képességét a betegségekkel szemben.

Annak érdekében, hogy ezek a gyógymódok a lehető leghatékonyabbak legyenek, tanácsos ayurvédikus szakemberrel konzultálni, aki az egyes betegek alkatától és a kapcsolódó állapotoktól függően ajánlásokat tud adni arra vonatkozóan, hogy hogyan kell alkalmazni ezeket a gyógymódokat.