Jótékony gyógyító csillagok

A JÓTÉKONY KÖRÜLMÉNYEK GYÓGYÍTÓ EREJEAz ősi bölcsesség szerint a boldog szívnek mindig nagy gyógyító ereje van. Jelenleg még nem tanulmányozták kellőképpen a testben végbemenő jótékony élettani változásokat és az elme jótékony energetizálását, amelyeket a derű, az öröm és a humor boldog állapotai idéznek elő, de könnyen beláthatjuk, hogy hatásuk nyilvánvalóan ellentétes a félelem, a harag vagy a frusztráció által kiváltott hatásokkal.

Észrevételek...idővel

Közel 400 évvel ezelőtt Robert Burton "A melankólia anatómiája" című könyvében megfigyelte, hogy a humor megtisztítja a vért, megfiatalítja a testet és felkészíti azt minden helyzetre. Az öröm a melankólia falainak lebontásának fő motorja, és nagyon hatékony gyógyító gyógymód.

Sigmund Freud szerint a vidámság nagyon hasznos módja az idegfeszültség ellensúlyozásának, és a humort különösen hatékony terápiának tartotta számos testi betegség vagy érzelmi zavar esetén. Sir William Osler úgy vélte, hogy a nevetés az "élet zenéje", és hogy az emberek megőrizhetik fiatalos állapotukat, ha gyakrabban nevetnek és jókedvűek. Dr. Norman Cousins írja aegy 1976-os cikket a New England Journal of Medicine, hogy ő s-Nevetéssel, C-vitaminnal és egy megértő orvos segítségével gyógyult meg. Hangsúlyozta, hogy minden emberben mozgósítani kell a saját lappangó gyógyító erőit. A beteg ember felelőssége és ereje, hogy egészséges legyen és maradjon, a terapeuta pedig csak tanítóként és útmutatóként működik.

Tanulmányok és következtetések

          A Science (USA) folyóiratban 1984-ben megjelent egy érdekes tanulmány az epehólyagműtétről. Ebben a vizsgálatban 23 beteget tartottak olyan szobákban, amelyek ablakai természetes tájra néztek. Rövidebb műtét utáni kórházi tartózkodásra volt szükségük, kevesebb fájdalomcsillapítóra, és kevesebb negatív értékelést kaptak a nővérek jelentéseiben, mint 23 másik beteg, akiket téglafalra néző szobákban ápoltak. S-megállapította, hogy a természeti táj kétségtelenül pozitív érzéseket és lelkiállapotokat vált ki, támogatja a gyógyulás iránti érdeklődést és törődést, csökkenti a szenvedéstől való félelmet, és a fokozott stresszhelyzetben lévő emberek esetében egy ilyen természeti táj csökkentheti vagy akár meg is szüntetheti a szorongást.

         Míg a negatív érzelmek (mint a félelem, a harag, a düh, a düh, a féltékenység, a kapzsiság, a frusztráció) tönkreteszik az életet, addig a pozitív érzelmek (mint a szeretet, a remény, az önbizalom, a kreativitás, a jóakarat és az élni akarás vagy a vágy, hogyönzetlenül segíteni másokon) nagyban hozzájárul egészségünkhöz és jólétünkhöz.

         Az élet ősi tudományának (Ayurveda) egyik fontos üzenete, hogy az egészséget, ahelyett, hogy valaki "biztosítaná" vagy "ellátná", valójában minden egyes embernek saját maga kell megvalósítania a saját napi jótékony gondoskodásán (Svasthavritta) keresztül. Minden embernek megvan a hatalma és a felelőssége is, hogy...és az egészséges test és elme fenntartása néhány egyszerű cselekvési és magatartási szabály betartásával, az étkezéssel, testmozgással, alvással, személyes higiéniával, szexuális élettel, valamint az etikai és erkölcsi viselkedési szabályokkal (YAMA és NIYAMA) kapcsolatban.

Új perspektíva

           Napjainkban számos egészségügyi problémát társadalmi-gazdasági tényezők okoznak.gazdasági, amely azonban módosítható ajótékony kollektív aggodalom és cselekvés. Az egészségnevelés célja, hogy az emberek megértsék, hogyan befolyásolhatja viselkedésük és környezetük az egészségüket.

           Az egészségnevelésnek nincs korhatára. Célja, hogy természetes eszközökkel elősegítse az "emberi jólétet", és gyakorlati eszközöket biztosítson a betegségek megelőzéséhez az alábbiak révénmegfelelő táplálkozás és aegy egészséges életmód, amely lehetővé teszi a modern ember számára, hogy sikeresen leküzdje a stresszt és a számos olyan helyzetet, amely a szervezet esetleges egyensúlyhiányához vezethet.

          Az orvos-beteg kapcsolat szerves részea beteg felvilágosítása a betegség természetéről és jelentőségéről, valamint a kedvező életmódváltás lehetőségeiről. Ez az "orvos" kifejezés valódi jelentése, amely a latin "docere" ("tanítani") szóból származik. Ma sokan közülünk elhanyagolták az orvos szerepének ezt az értelmét.

          Ezért a helyes orvosi gyakorlat lényege az egészségnevelés, amelyet a lehető legjobb egészség előmozdítása érdekében végeznek, beleértve a betegségek megelőzésének és a betegek ápolásának egyszerű és megfizethető módjait.